Himalai
Prelims Test No 2 with answers
Vedic Period

1. Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and
spells?
a) Rigveda b) Yajurveda c) Atharvaveda d) Samaveda
Ans: c) Atharvaveda

2. The term ‘Aryan’
a) An ethnic group b) A nomadic people c) A speech group d) A superior race
Ans: c) A speech group

3. The famous dialogue between Nachketa and Yama is mentioned in the
a) Chhandogyopanishad b) Mundakopanishad
c) Kathopanishad d) Kenopanished
Ans: c) Kathopanishad

4. Consider the following in the context of Rig Vedic Religion.
1. People worshipped nature.
2. Indra was the upholder of ‘Rta’ the cosmic order.
3. Nasadiya Sukta postulated that universe has been created from Nothingness.
4. Purushasukta located in the Rigveda is the source of the Chaturvarna system.
Choose the code of correct statements.
a)1 only b) 2 and 3 c) 1 and 4 d) All the above
Ans: d) All the above

5. Examine the following statements.
1. History can be written on the basis of literacy sources alone.
2. The Rig Veda contains dana- stutis.
3. More details on the ganas are provided by Buddhist and Jaina texts than the Brahmanical ones.
4. The earliest language to be used in ancient India inscription was Sanskrit.
Select the code for correct statements.
a)1 & 4 b) 2 only c) 2 & 3 d) 3 only
Ans: b) 2 only

6. In the context of Vedic age, examine the following statements:
1. The centre concern of Purva Mimamsa is to understand Dharma so that one could perform the actions stipulated by the Vedas.
2. An inscription of fourteenth century B.C.E Boghaz Koy records a treaty between the Hittites and the Mittanis and helps us to date of Rig Vedic (RV) age to around the same time as the deities mentioned in the inscription are similar to the RV deities.
Select the code for correct statements.
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2
Ans: c) Both 1 and 2

7. Which of the following developments cannot be ascribed to the later Vedic Period?
a) Emergence of territorial character of kingship
b) Transition from pastoral to agricultural economy
c) Establishing of caste system with all its norms
d) Unchallenged supremacy of Brahmins
Ans: d) Unchallenged supremacy of Brahmins

8. The rivers and their vedic names are given here:
1. Arjikiya – Beas 2. Parushni – Ravi 3. Asikni- Chenab 4. Vitasta- Jhelum
Select the code for correct pairs:
a) Only 1 b) Only 2 c) 2 and 3 d) 1,2,3 and 4
Ans: d) 1,2,3 and 4

9. In the context of the Later Vedic period, point out the wrong statements.
a) Tribe was the only basis for organizing the society
b) Land became more important and tribe ownership of land gradually changed to family ownership
c) People married outside their gotra
d) Sabha became more important than samiti
Ans: a) Tribe was the only basis for organizing the society

10. In the Rigvedic period, the king was assisted in administration by the following:
1. Purohita 2. Senani 3. Collector of taxes 4. An administrator of justice
Select the code for correct statements:
a) 1 and 4 b) 2 and 3 c) 1 and 2 d) 3 and 4
Ans: c) 1 and 2

11. With regard to the primary scriptures of Hinduism, the Vedas, which of the following is
not true:
a) They are revered as apaurisheya, meaning not of human origin
b) They are referred to as Shruti, because the rishis heard the vedas
c) The Vedas enshrine the knowledge believed to have been revealed to certain rishis by Brahma
d) They are infallible
Ans: d) They are infallible

12. The available information on later vedic age comes from different sources, including
excavations the letter have yielded archaeological evidence at different places. Examine the following statements:
1. Iron axe at Noh
2. Iron ploughshare at Jakhera
3. Bones of cattle at Hastinapur and Atranjikhera with indication that these were used as a source of food
4. Painted Grey ware at Alamgirpur
Select the code for correct statements:
a) Only 1 b) 1,2 and 4 c) 1,2,3 and 4 d) 1,2 and 4
Ans: c) 1,2,3 and 4

13. Vedic texts mention vrihi, tandula and sali, which refer to
a) Wheat b) Barley c) Rice d) Gram
Ans: c) Rice

14. Some of the important Vedangas and their subject matter have been cited below:
1. Phonetics of Shiksha
2. Etymology of Nirukta
3. Ritual of Kalpa
4. Metrics of Chhandas
Select the code for correct pairing:
a) Only 1 b) 2 and 3 c) 3 and 4 d) 1,2,3 and 4
Ans: d) 1,2,3 and 4

15. The following were among the more popular sacrifices performed in Ancient India.
Examine the statements:
1. Rajasuya served as a means to legitimize ruler’s position
2. Vajapeya was carried out to ensure the prosperity of the ruler and the ruled
3. Ashvamedha served as a means to assert the strength of the ruler, an occasion to recite the popular legends, including fertility rite
4. Agnihotra was the everyday fire sacrifice prescribed for the male householder
Select the code for correct statements:
a) 1 and 2 only b) 3 and 4 only c) 2,3 and 4 only d) 1,2,3 and 4
Ans: d) 1,2,3 and 4

16. Some important concepts related to creation and human existence have been explained
Here:
1. Rta comprises the entire natural and physical order
2. Purushasukta suggest a possible solution to the fundamental cosmogenic riddle of creation
3. Chandogya Upanishada carries philosophical speculation on the fundamental problems of human existence.
Select the code for correct statements.
a) Only 1 b) Only 2 c) Only 3 d) 1,2,3
Ans: d) 1,2,3

17. Some of the earliest recorded discussions on philosophical issue like transmigration of
soul, in the early Indian context are mentioned in
a) Aranyakas b) Chandogya and Brhadaranyaka Upanishad
c) Mundaka Upanishad d) Maitrayana Upanishad
Ans: b) Chandogya and Brhadaranyaka Upanishad

18. Brahmanas are amongst the earliest works in prose in Sanskrit and are primarily in the
nature of explanation or discussion on the rituals and mantras contained in the Vedas and are attached to them.
1. Rig Veda Brahmana – aitareya
2. Yajur Veda Brahmana – Shatapatha
3. Sama Veda Brahmana – Jaiminiya
4. Atharva Veda Brahmana – Gopatha
Select the code for correct pairs:
a) 1 and 2 b) 2 and 3 c) Only 2 d) 1,2,3 and 4
Ans: d) 1,2,3 and 4

19. Vedic God ‘Indra’ has been referred to in various ways. Push the Odd one out.
a) Purandara, destroyer of forts
b) Vrtrahan, the killers of vrtra (probably) forces of drought and other human enemies of
the vedic people)
c) Maghavan or the bounteous one
d) Upholder of Rta, the entire moral, natural and physical order.
Ans: d) Upholder of Rta, the entire moral, natural and physical order.

20. Vedic philosophy as contained in the Vedas carries many aspects. Point out which is not
True?
a) It is naturalistic and pagan
b) It is a hieratic religious philosophy, with emphasis on ritual, dogma, magical spells
c) It attempted to provide solutions to many profound metaphysical problems.
d) All the above
Ans: d) All the above

21. With reference to the Vedic Age, some important information is listed below:
1. Sabha was a place for recreation, where the prosperous persons often went and played
a game of dice.
2. Samiti meetings was attended by both the people and the ruler.
3. Vidhata acted as a cheek on the ruler’s/ Raja’s powers.
4. Ratnins disappeared in the later Vedic Period.
Select the code for correct statement:
a) Only 2 b) 1 and 2 c) Only 3 d) 1,2 and 3
Ans: b) 1 and 2