UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:

The Deccan Imbroglio

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

 

Today’s Topic: The Deccan Imbroglio

Q1. Consider the following statements:

1) Shivaji was brought up by Jija Bai

2) DadajiKhond-Deva was the tutorguardian of Shivaji

3) Shivaji captured Torna, Chakan and Purandar Forts.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2              b) Only 1 and 3              c) Only 2 and 3              d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Shivaji was the son of Shahji Bhonsle. He was brought up by Shahji’s elder wife, JijaBai, and his tutor-guardian, Dadaji Kond-deva at Poona. At eighteen, Shivaji took charge of his father’s estate and in definance of the father and Bijapur captured a number of adjoining forts. Principle among them wereTorna, chakan and Purandar.

Hence, the correct answer is option (d).

Q2. Consider the following statements:

  1. Sultan of Bijapur Ali-Adil Shah II sent Afzal Khan against Maratha under Shivaji.
  2. Afzhal Khan deceitfully killed Shivaji.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 2              c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The occupation of northern Konkon by Shivajigooded Ali Adil Shah. Sultan of Bijapur, to send general Afzal Khan against the Maratha in 1659. Though distrustful of each other, the two sides decided to make an agreement. However, according to Maratha sources, while embracing Shivaji, Afzal Khan tried to strangle him to death. Shivaji retaliated by killing Afzhal Khan instead. Hence, the correct answer is option (a).

Q3. Which one of the following statements is not correct?

a) Shaista Khan was the Mughal Governor of the Deccan

b) In 1660 Shasista Khan wrested Poona and Chakan from Marathas

c) Shivaji killed Shaista Khan during the raid on his camp

d) None of the above

Ans:     C

Explanation:    Aurangzeb directed Shasista Khan Mughal governor of the Deccan to attack Shivaji’s territories. In 1660 Shaista Khan occupied Poon and four months later Chakan, Despite valiant resistance by the Marathas. In 1663 Shivaji with a force of barely four hundred men, carried out raid on the Mughal governor’s camp. Shaista Khan was wounded but not killed, though his son, several members of his family and followers lost their lives. Hence, the correct answer is option (c).

Q4. With reference to the Treaty of Purandar, consider the following statements:

1) As per treaty, Shivaji had to surrender twenty-three of the thirty five forts.

2) This treaty was signed between Prince Muazzan, son of Aurangzeb and Shivaji.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 2              c) Both 1 and 2               d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    In 1665, Raja Jai Singh laid siege to the great fort of Purandar forcing the Marathas to capitulate. Thereafter, Treaty of Purandar was signed between Shivaji and Raja Jai Singh. According to this treaty Shivaji was to surrender twenty-three of the thirty five forts held by him. He could keep the remaining twelve forts including his capital Raigarh with him. Hence, the correct answer is option (a).

Q5. With reference to the coronation of Shivaji, consider the following statement.

Climax and Disintegration

1) The ceremony was organised in 1674.

2) Shivaji was crowned by DadajiKonddeva.

3) Before ceremony shivaji worshipped for several months in temples.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2              b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3              d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    In 1674, Shivaji had himself browned an independent Hindu king by Gofabhata, a highly respected Brahmin originally from Maharashtra, but since long resident in Varanasi. Shivaji’s coronation has been described as one of the most momentous political acts of the seventeenth century. Before the ceremony, Shivaji spent several months in prayer and worship at temple, including the Parasram temple at Chiplur and the Bhavani temple at Pratagarh, amont others.

Hence, the correct answer is option (b).

Q6. Consider the following statement.

1) In 1677, Shivaji forged and anti-Mughal and anti-Bijapur alliance with Golconda.

2) AbulHasanQutb Shah was the ruler of goleonda.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 2              c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1677, Shivaji made an anti Mughal and anti-Bijapur alliance with Golconda, the richest of the Deccans states. Golconda, was ruled by Abul Hassan Qutub Shah. He agreed to partly finance Shivaji’s expedition against the Mughals and also fight alongside in Bijapur Karnataka, then under tributaries of the Bijapur Sultan. Hence, the correct answer is option (c).

Q7. Which one of the following statements is correct?

a) Shivaji introduced Marathi in place of Persian as the court language.

b) Shivaji was an ordentdevatee of santRamdas.

c) At the time of coronation, Shivaji assumed the title of Chhatrapti.

d) All of the above.

Ans:     D

Explanation:    The time of his coronation, Shivaji devised a royal insignia and assumed title such as Chhatrapti, as a mark of his distinctive status. The day of his consecration marked the commencement of a new era, the rajyabhisheka era. He introduced Marathi in place of Persian as the court language and also ordered the compication of a Sanskrit dictionary, the Raj-VyavaharKorh. He was an ardent devote of the famous santRamdas. Hence, the correct answer is option (d).

Q8. With reference to Shivaji’sAshtapradhanas , match the following:

List-I                            List-II

A. Perhwa              1. Foreign affair Minister

B. Amotya              2. Revenue Minister

C. Sachiv                3. Prime Minister

D. Sumat                4. Finance Minister

Code:

A         B          C          D

a) 2         3          4          1

b) 2         3          1          4

c) 3         2          1          4

d) 3         2          4          1

Ans:     D

Explanation:    In his administration, Shivaji was helped by Ashtapradhana (eight Ministers). They were:

Peshwa                        –           Prince Minister

Amatya                        –           Revenue Minister

Sachiv              –           Finance Minister

Mantri              –           Home Minister

Senapati           –           Commander in Chief

Sumat              –           Foreign affairs Minister

Nyayadish       –           Chief Judge

Panditro           –           Minister for religion

Hence, the correct answer is option (d).

Q9. Consider the following statement.

  1. Through the Treaty of Palkhed Shahu was recognised a sole monarch.
  2. Shahu and Tara Bai contested for the leadership of the Marathas.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 2              c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    When Rajaram died in 1700, his widow Tara Bai declared her four-year old son. Shivaji II. King and herself the regent. But After the death of Aurangzeb in 1707 with the release of Shahu, the content for the leadership of the Marathas started between Shahu and Tara Bai.

By the treaty of Palkhed (1728)  Nizam of Hyderabad was forced to recognise the Maratha claims to chauth and Sardeshmukhi in the Deccan and Shahu as the sole Maratha monarch.

Hence, the correct answer is option (c).

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>