UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:The Advent of Europeans and the Rise of British Paramountcy-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: The Advent of Europeans and the Rise of British Paramountcy-1

1. Consider the following statements:

  1. In 1510 Alfonso d’ Albuguergue, the portugere Governor, captured Goa.
  2. In 1600, the Dutch East India Company was formed.
  3. In 1609, the Portuges captured Ambyna, one of the spice Islands, from the Dutch.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2 and 3                      c) Only 3                     d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Taking Advantage of internal rivalries and dissension, in 1510, Alfonse d’ Albuquerque, the Portuguese Governor, Captured Goa, which until then was under the control of Bijapur, In 1602, several small companies of Holland merged together to form the Dutch East India Company. In 1609, the Dutch captured Amboyna, one of the Spice Islands, from the Portuguese. Hence, the correct answer is option A.

2. Which of the following were causes for the failure of the French in establishing political control over India?

  1. The English navy was superior to that of the French navy.
  2. In Europe the position of England was much more superior to France.
  3. The economic position of the French government was stronger.
  4. The French Home Government never took any interest in Indian

a) Only 1 and 2               b) Only 2 and 3                 c) Only 1, 2 and 4               d) Only 3 and 4

Ans:     C

Explanation:    There were several causes for the failure of the French in establishing political control over India. First and the most important cause was the naval superiority of the British. Secondly, the impact of European politics and quite obvious in the Anglo- France and they were achieving success everywhere. Thirdly, the financial position of the British was stronger. As opposed to this, the economic position of the French government in India was very frail. Fourthly, the English had complete approval and confidence of their Home Government whereas the French Home Government never took any interest In Indian affairs. Hence, the correct answer is option C.

3. What were the causes of the First Carnatic was (1746-1778)?

  1. Austrian War of Succession in Europe
  2. Expansion of colonies in America by French and English.
  3. Control over Indian trade.

a) Only 1 and 2                       b) Only 2 and 3                       c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    There were three causes of the first Carnatic War. First was the question of the Austrian War of succession in Europe. Both the French and the English wanted to place their own loyal candidates on the their one of Austria. Second, they both fought over the expansion of colonies in America. Third, in the wake of declining Mughal authority both wanted to have control over the Indian trade. Hence, the correct answer is option D.

4. Consider thy following statements:

  1. The French were the last to arrive in India.
  2. Pondi-cherry and Chandernagar were two major trading posts of British.
  3. La Bourdonnais was the French Governor of Mauritius.

Which of the statement (s) given above is / are correct?

a) Only 1 and 2                       b) Only 2                       c) Only 3                     d) Only 1 and 3

Ans:     D

Explanation:    Portuguese East India Company was formed in 1498. English East India Company was formed in 1600. Dutch East India Company was formed in 1602. French East India Company was formed in 1664. Pondicherry and Chandernag be two major French trading posts from where mostly cotton and silk textiles were exported. La Bourbonnais was the French Governor of Mauritius. Hence, the correct answer is option D.

5. Consider the following statements;

  1. The East India Company got Bombay by defeating Portugese.
  2. In 1615, Hwakim reached the Mughal court as the ambassador of the East India Company.

Which of the statement (s) given above is / are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The East India Company got Bombay in 1668 from Charles II, the King of England, who had received it from Portugal after marrying the Portuguese Princess Catherine Braganza in 1661 in part of the dowry gift. In 1615, King James I of England sent his ambassador, who requested for permission on behalf of the East India Company to open its factories in India. Hence, the correct answer is option D.

6. Consider the following statements:

  1. When Vosco da Gama arrived in Calicut he was confronted by the Hindu King Zamorin.
  2. In 1500, Pedro Alvares Cabral attacked Zamorin.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    On 20 May 1498, Vasco de Gama, a Portuguese Navigator, reached the shores of India with a fleet of four ships and 118 sailors at Calicut. On his arrival I Calicut, the Hindu king Zamarin gave him a warm welcome. But the Portugese took undue advantage of Zamorin’s hospitality. In 1500, Pedro Alvares cabral attacked Zamorin with armed soldiers and fleet of 13 ships. This was followed by another attack. However, both the attacks failed. Hence, the correct answer is option B.

7. With reference to the Battle of Plassey, who among the following betrayed the Nawab Siraj-ud-daula?

  1. Mir Jafar                       2. Manik Chand                3. Kadim Khan                       4. Min Modan                         5. Mohan Lal

a) 1, 2 and 3 only             b) 1, 2 and 4 only             c) 3, 4 and 5 only              d) All

Ans:     A

Explanation:    The strategy that proved to be most successful for British in Battle of Please was their efforts at conspiring against Nawab Siraj-ud-daula taking into confidence the main courtiers and influential persons of his province chief amongst whom were the  Commander-in-Chief of the army Mir Jafar, the Chief official representing the Nawab of Callcutta Manik Chand, a wealthy Merchant Amichand, the Chief  money lender of Bengal Jagat Seth and a major army official Kadim Khan. The battle of Pleasey was a mere eye-wash as all cards were placed well in advance. Only a small battalion of the Nawab’s troops by Mir Madan and Mohan Lal got the better of the English troops. Hence, the correct answer is option A.

8. Consider the following statements.

  1. Alivardi Khan granted permission to the British to dig trenches around Fort Williams.
  2. Siraj –ud-daula ordered British to stop the repairs and fortification of Fort William.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The Subhakadar of Bengal, Alivardi khan granted the British the permission to dig deep trenches around Fort Williams for their protection. After the death of Alivardi khan his grandson Siraj-Ud-Deula become the navab of Bengal on 9 April 1756. He was very hot tempered and became the principal enemy of the British. He ordered British to stop the repairs and fortifications of Fort Williams. When the English refused to obey, he laid siege to the Fort on 15 June 1756 and compelled the British to surrender. Hence, the correct answer is option C

9. Consider the following statements

  1. In 1651, British established their first factory in Bengal.
  2. Farrukh Siyar gave permission to the British for the establishment of their factory in Hughli.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Bengal was a very fertile and wealthy province and was equally progressive in trade, commerce and industrial development. The first British factory in Bengal was established in 1651 in Hughli and for this, permission was granted by Shah Shrya, the then Subahdar of Bengal, who was also the son of the Mughal Emperor Shahjahan. Soon after, they set up factories at Cossinbazar and Patna also. Hence, the correct answer is option A

10. What were the reasons for the defeat of the Marathas in the Anglo-Maratha War?

  1. Lack of capable leadership
  2. Military Weakness of the Marathas
  3. Lack of Cohesive political outlook.
  4. They left positive impact on the conquered territories.

Ans:     A

Explanation:    There were several reasons for the defeat of the Marathas in the Anglo-Maratha war. The main reason was the lack of capable leadership the like of which Shivaji and the first three Peshawar had provided to the Marathas. Second, the military weakness of the Marathas was also responsible for their defeat. Third, there was a lack of cohesive political outlook as a result of which they were often instigated by the enemies and clashed amongst themselves. Fourth, the Marathas hardly left any positive impact on the conquered territories. Hence, the correct answer is option A.

 

One comment

  • Shahnawaz
    Shahnawaz

    Very help ful but i want pdf of solve mock test

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>