UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:India in the Last Eighteenth Century-4

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: India in the Last Eighteenth Century-4

 

1. Consider the following statements:

  1. The fortification of Calcutta by the East India Company marked the breaking point between the English and Siraj-ud-daula.
  2. Siraj-ud-duala was put to death by Mir Jafar.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    When Siraj-ud-daula became the Nawab of Bengal in 1756 he demanded of the English that they should trade on the same basis as in the times of Mushid Qulikhan but English refused to comply. The breaking point come when without taking the Nawab’s permission, the company began to fortify Calcutta in expectation of the coming struggle with the French, who were stationed at this time at Chandernagar. After the battle of Plassey, the Navab Siraj-ud-daula was forced to flee and was captured and put to death by Mir Jafar’s son Miran (not by Mir Jafar). Hence the correct answer is option A.

2. Which of the following statements is Not Correct?

a) From Mir Kasim, the East India Company got the Zamindari of 24 Paragnas.

b) Mir Kasim fled to Awadh when his relation with the English aggravated.

c) The English secured the Diwani of Bihar, Bengal and Qrissa from Shah Alam II.

d) None of the above.

Ans:     A

Explanation:    After the battle of Plassey the English proclaimed Mir Jafar the Nawab of Bengal and set out to gather the reward. The company was granted undisputed right to free trade in Bengal, Bihar and Orissa. It also received the Zomindari of the 24 Parganas near Calcutta. After Mir Jafar, the English made Mir Kasim as the Nawab of Bengal but soon the latter had confutation with the English as a result Mir Kasim was defeated in a series of battler in 1763 and fled to Awadh. After the battle of Buxar, the English secured the Diwani of Bihar, Bengal and Orissa from Shah Alam II. Hence, the correct answer is option A

3. With reference to the Treaty of Salbai, consider the following statements.

  1. Cornwallis was the Governor-General of Bengal when this treaty was signed.
  2. British signed this treaty with the Mughals.
  3. This treaty was signed in 1782

Which of the above given above-givenis/are correct?

a) Only 1 and 2                     b) Only 2                     c) Only 3                     d) Only 1 and 3

Ans:     C

Explanation:    A long war was fought between the Marathas and the British which lasted from 1775 to 1782. The British In India were, however, at this time led by the energetic and experienced Governor-General Warren Hartings. He acted with firm resolve and determination. Neither side won victory and the war came to a standstill. Peace was concluded in 1782 by the Treaty of Salbai by which the status quo was maintained.Hence, the correct answer is option C.

4. Match the following:

  1. Peshwa                1. Gwalior
  2. Goekwad              2. Baroda
  3. Scinclihia              3. Poona
  4. Halkar                  4. Nagpur
  5. Bhonsale             5. Indore

Code:

A         B          C          D         E

a) 1          2          3          4          5

b) 3          1          2          4          5

c) 3          2          1          4          5

d) 3          2          1          5          4

Ans:D

Explanation:    The Maratha Empire consisted of a confederacy of five big chiefs, namely, the Peshwas at Poona, the Goeakwad at Baroda, the Scindia at Gwalior, the Holkars at Indor and the Bhorsle at Nagur, the Peshwa being the nominal head of the confederacy. But all of them were engaged in bitter fratricidal strife blind to the real danger from the rapidly advancing foreigner. Hence the correct answer is option D.

5. Consider the following statements:

  1. The Nawab of Awadh was forced to sign a Subsidiary Treaty in 1801
  2. In 1801, the Madras Presidency came into being
  3. Lord Wellesley come to India as Governor General in 1798.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 1 and 2                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Lord Wellesley came to India as Governor-General in 1798. To achieve his political aims Wellesley relied on three methods: the system of ‘Subsidiary Alliance’, outright war, and the assumption of the territories of previously subordinated rules. In 1801 the Nawab of Awadh was forced to sign a subsidiary treaty. In 1801, Lord Wellesley forced a new treaty upon the Nawab of Carnatic compelling him to code his kingdom to the company in return for a pension. The Madras Pondcerry as it existed till 1947 was now created by attaching the carnatic to the territories seized from Mysore, including the Malabar. Hence the correct answer is option D.

6. Consider the following statements:

  1. Treaty of Bassein was signed between Peshwa Balaji Baji Rao and the British.
  2. Lord Hastings was the British Governor-General when the third Anglo-Maratha war Occurred.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 1 and 2                       c) Only 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Lord Wellesley had repeatedly offered a Subsidiary Alliance to the Peshwa and Scindia. But the far-sighted Nana Phodnis had refused to fall into the trap. However, when on 25 October 1802, Holkar defeated the combined armies of the Peshwa and Sindhia, Peshwa Baji Rao II Signed the Treaty of Bassein with English. The third and last Anglo-Maratha War (1817-1818) took place during the period of Lord Hastings (1813-1822). Hence, the correct answer in option B.

7. Consider the following statements:

  1. In 1839, the Amirs of Sindh signed a Subsidiary treaty with the British.
  2. In 1840, Sindh was annexed to the British empire in India.
  3. Charles Napier was the English General responsible for the annexation of Sindh.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2                     b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    The Roads and rivers of Sindh were opened to British trade by a treaty in 1832. The chiefs of Sindh, known as Amirs, were made to sign a Subsidiary treaty in 1839. And finally, in spite of previous assunauces that its territorial integrity would be respected, Sindh was annexed in 1843 after a brief campaign by Sir Napier. Hence, the correct answer is option D.

8. Match the following:

  1. 1776 AD          1. Treaty of Salbai
  2. 1782 AD          2. Treaty of Purandkar
  3. 1757 AD          3. Battle of Plassey
  4. 1764 AD          4. Battle of Buxar

Code:

A         B          C          D

a) 3          4          1          2

b) 2          1          3          4

c) 1          2          4          3

d) 4          3          2          1

Ans:     B

Explanation:    Period                                      Event

1757 AD                      – Battle of Plassey

1764 AD                      – Battle of Buxar

1776 AD                      – Treaty of Purandhar

1782 AD                      – Treaty of Salbai

Hence, the correct answer is option B

9. Match the following.

War                                                      Year

  1. First Anglo-My Sor War                            1. 1845-1846
  2. First Anglo-Maratha War                          2. 1766-1769
  3. First Anglo-Sikh War                                3. 1775-1782

Code:

A         B          C

a) 3          2          1

b) 2          1          3

c) 2          3          1

d) 1          2          3

Ans:     C

Explanation:    First Anglo-Mysore War (1766-69)- Haider Ali defeated the British. The treaty of Madras was signed.

First Anglo-Maratha War (1775-82)- Favoring the cause of Rayhunath Rao (Raghoba) for Peshwarhip, English came in conflict with the with the Marathas. First Anglo-Sikh War (1845-45)- Sikhs were defeated in all the four battles at Mudki, Ferozshah, Aliwal and Sobcoon. The Treaty of Lahore (1846) ended the war. Hence, the correct answer is option C

10. Which of the following pain are correctly matched:

War                                          Year

  1. Second Anglo-Maratha war               1817-18 AD
  2. Second Anglo- Sikh war                    1848-49 AD
  3. Second Anglo- My sore- war             1780-84 AD

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:

War                                                       year

Second Anglo-Maratha war                 1803-06 AD

Second Anglo- Sikh war                      1848-49 AD

Second Anglo- My sore- war               1780-84 AD

Hence, the correct answer is option C

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>