UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:India in the Last Eighteenth Century-3

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: India in the Last Eighteenth Century-3

1. Consider the following statements.

  1. Muhammad Ali Khan established the principality of Rohikhand
  2. Jat power reached its highest glory under Suraj Mal.

Which of the statement given above is / are coris/are

Ans: C

Explanation:    Muhammad Ali Khan established the principality of Rohilkhand over a vast stretch of fertile territory extending from the kumeon hills in the north to the Ganges in the south. Its capital was Aonla (Bareilly), which was later named as Rampur Nagar. The Jat state of Bharatpur was set up by Chuaman and Bodan Singh. Jat power reached its highest glory under Suraj Mal, Who ruled from 1756 to 1763 and who was an extremely able administrator and soldier and a very wise statesman. Hence, the correct answer is option C.

2. With reference to Guru Gobind Singh, consider the following statements.

  1. Under his Leadership Sikh Khalsa was formed.
  2. He began the transformation of Sikhs into a military community.
  3. After his death the institution of Guruship came to an end.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2               b) Only 1 and 3                c) Only 3               d) Only 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    The transformation of the Sikhs into a militant, fighting community was begun by Guru Hargabind (not Guru Gobind Singh). It was, however, under the leadership of Guru Gobind Singh, the tenth and last Guru of the Sikh, that they become a political and military force. In 1699, under the sacred leadership of Guru Gobind Singh, the Sikh Khalsa was formed instilling a strong marital spirit in the community. Hence, the correct answer in option B

3. Which of the following statements is / are correct?

  1. The fort built by the English around there factory at Madras was Fort William.
  2. In Eastern India. The English Company had opened in first factory in Bihar in 1633.

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The fort built by the English around their factory at Madras was called Fort St. George (not Fort William). In Madras, the local Raja authorized them to fortify the place. To administer it, and to coin money on conditions of payment to him of half of the customs received of the port. In Eastern India, the English Company had opened its first factory in Orissa (not Bihar) in 1633.  Hence, the correct answer in option D.

5. Consider the following statements:

  1. In 1698, the East India Company acquired the Zamiudari of Sulanati, Govindpur and Kalikata.
  2. Fort William was built around Sutanati, Govindpur and Kalikata by the English.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1698, the East India Company acquired the Zamindari of the there villages Satanati, Kalikata and Govindpur where it built Fort Willam around its factory. The villages soon grew into a city which come to be known as Calcutta. In 1717, the Company secured from Emperor Farrukh Siyar a farmar confirming the privilege granted in 1691 and extending them to Gujrat and the Deccan. Hence, the correct answer is option C.

6. Consider the following statements:

  1. The villager of Sutanoti, Govindpur and Kolikata grew into the city of Madras.
  2. The period of the charter of 1600 granted to the East India Company was for 20 years.

Which of the statements given above in/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    In 1698, the East India Company acquired the Zamindari of the there villages Sutanati, Kalikata and Govindpur where it built For William around its factory. The villager soon grew into a city which came to be known as Calcutta. India Company the exclusive privilege of trading East of the Cape of Good Hope for a period of 15 years. The Company was strictly closed corporation or Monopoly. Hence, the correct answer is option D

7. Which of the following statements is Not Correct?

a) In 1660, the French East India Company was formed

b) The French established at Chandernagar were Calcutta.

c) Ruplein was the French Governor General at Pondichery during 1742 to 1748.

d) None of the above.

Ans:     A

Explanation:    The French East India Company was founded in 1664 (not 1660). It was firmly established at Chandernagar near Calcutta and Pondcherry on the east coast. The latter was fully fortified. The French Company had some other factories at several parts on the east and the west courts. It had also acquired control over the islands of Maurities and Revision in the Indian Ocean. The French Governor-General at Pondicherry during 1742 to 1748 was Duplerix. Hence, the correct answer is option A.

8. Which of the following statements is/are correct?

  1. The Nawab of carnatic killed in the Battle of Ambur in 1749 was Anwaruddin.
  2. Bussy was stationed by Dupleix at Hyderabad after the First Battle of Carnatic.

a) Only 1                    b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1749, the allied forces of Chanda Sahib, Muzaffar Jang and Dapleix defeated and killed the Nawab of Carnotic Anwaruddin in a Battle of Ambur. Anwaruddin’s son fled to Trichinopoly. In Hyderbad, Nasir Jang was killed and Muzaffar Jang become the Nizam. Dapleix stationed his best officer, Bussy, at Hyderabad with a French army. Hence the correct answer in option C.

9. Consider the following statements:

  1. Muhammad Ali became the Nawab of Carnatic after Anwar-u-din’s death.
  2. Muhammad Jang became the Nawab of Hyderbad after Nazir Jary was killed.

Which of the statements given above is/are correct.

a) Only 1                    b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    In the Carnatic, Chanda Sahib began to conspire against the Nawab, Anwaruddin, while in Hyderbad the death of Asf Jah, was followed by civil war between his son Nasir Jang and his grandson Muzaffar Jang. Dapleix. The French Governor- General at Pondicherry seized this opportunity and concluded a secret treaty with, Chand Sahib and Muzaffar Jang to help them with this well-trained French and Indian Forces. In 1749, the three defeated and killed Anwaruddin in a battle at Ambar. The Latter’s son, Muhammad Ali, fled to Trichnapoly. The rest of Carnatic passed under the dominion of chanda sahib. In Hyderbad too, the French were successful. Nasir Jang was killed and Muzaffar Jang become the Nizam or viceroy of the Deccan. Hence, the correct answer is option B.

10. Which of the following statements is / are correct?

  1. Bussy raised Salabat Jang as the new Nizam of Hyderabad, when Muzaffar Jang died.
  2. The area in Andhra consisting of Muuzaffar Jang, Ellore, Rajamundhry and chicacole was known as southern sarkans.

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    While Muzaffar Jang. Nawab of Hydrabad, was marching towards his capital, his was accidentally killed. Bussy, stationed at Hyderabad, immediately raised Salabat Jang, the third son of Nizam-ul-Mulk, to the throne. In return, new Nizamd of Hyderabad granted the French area in Andhra as the Northem Sarkar, consisting of the four districts of Muzzafarnagar, Ellore, Rajahmundry and chicacole. Hence, the correct answer is option A.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>