UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:India in the Last Eighteenth Century-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: India in the Last Eighteenth Century-2

1. Consider the following statements:

  1. The ruler of Marwar, Raja Ajit Singh built the city and fort of Jaipur.
  2. The ruler of Amer, Sawai Jai Singh had Euclid’s Elements of Geometry and several works on Trigonometry’ translated into sanskrit.

Which of the statements given above is / are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                       c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     b

Explanation:    The ruler of Amer, Sawai Jai Singh built the city and fort of Jaipur and made it his capital. In Indian history, he is revered as a distinguished statesman, famous. Diplomat, renewed Law-maker, social reformer and a man of science. He built five observatories. Where special arrangement was a mode to study astronomy. He drew a set of tables to help in astronomical observations. He had Euclid’s ‘Elements of Geometry and several works on Trigonometry translated into Sanskrit. The building of the city of Jaipur was based strictly scientific principles. Hence, the correct answer is option b.

2. Consider the following statements:

  1. Maharaja Ranjit Singh was the Chief of Mist Sukarchakiya.
  2. In 1809, Makaraja Ranjit Singh Signed the Teaty of Amritsar with the British.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                       b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Maharaja Ranjit Singh was the Chief of Mist Sukarchakiya. He conquered Lahore in 1799. In 1805, he snatched Amritsar from the Bhangi Misl. In 1809, he signed the Treaty of Amritsar with the British under which he accepted the East India Company’s greater right over the Cis-Sutlej (Malwa) territories. He passed away is 1839. Hence, the correct answer in option C.

3. Which of the following statements is / are correct?

  1. Shiva Singha was considered as Shivaji of Assam.
  2. Under the Treats of Yandaboo, the British recognized the independence of Haripur.
  3. In 1785, the British make their first entry into Assam.

a) Only 1                    b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The Ahom rulers had maintained their sovereignty in Assam over a long period. Rudra Singh was considered as Shivaji of this part of the country. However, Maharaja Shiva Singh was peace-loving and humble by nature. So he could not keep the kingdom totally free. In 1792, the British made their first entry into Assam.

In 1826, after the first Anglo-Burmese War, under the Treat of Yandaboo, the British recognized the independence of Haripur and along with the lower Burma occupied the territories of Assam, Cachhar and Jayantiya. Hence, the correct answer is options C.

4. Which of the following statements is/are correct?

  1. Baji Rao was widely known as Nana Saheb.
  2. Nadin Shah was originally known as Nadin Quli.
  3. Tipu Sultan could speak fluently in Arabic, Persian, Urdu and Kannada.

a) Only 1                      b) Only 1 and 2                       c) Only 2 and 3                        d) Only 2

Ans:     C

Explanation:    Balaji Baji Rao (not Baji Rao) was widely known a Nana Sahab. He was the son of Baji Rao and was the Peshwa from 1740 to 1761.Nadir Shah was the Persian ruler originally known as Nadir duli. He invaded Indian in 1739. Tipu Sultan had interest in Literature. He could speak fluently in orabve, Persran Urdu and Kannada. He collected many books on diverse subjects and set up a big Library Hence, the correct answer is option C.

5. Consider the following statements:

  1. In 1739, Ahmad Shah Abdali invaded India.
  2. In 1747, Nadin Shah attacked India.
  3. The third battle of Panipat was fought in the year 1756.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2              b) Only 1 and 3              c) Only 1,2 and 3             d) None of the above.

Ans:     D

Explanation:    In 1739, Nadin Shah invaded India and indulged in loot and large-scale massacre of people. After him, Ahmad Shah Abdali kept attacking India intermittently since 1747.

6. Which of the following statements is/are correct about Bahadur Shah I?

  1. He had received the title of ‘Deen Panoh’ from Aurangzeb.
  2. His original name was Muhammad Muazzam.
  3. He is widely referred to as ‘Shah-i-Bekhafar’.

a) Only 1                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    Kom Baksh had received the title of ‘Deen Panoh’ from Aurangzeb. After defeating his brothers, Muhammad Muazzam declared himself the Emperor and assumed the title of Bahadur Shah I. The Lack of administrative acumen on the port of Bahadur Shah I and the depleting treasury worsened the health of the Mughal Empire. The Situation was so pathetic that during his own Lifetune Bahadur Shah I was being widely referred to as ‘Shah-i-Bekhabar’. Hence, the correct answer is option C.

7. With reference to Zahandar Shah, consider the following statements:

  1. He ascended the throne with the support of Zuyikar Khan
  2. He was the son of Bahadur Shah I.
  3. He had a cordial relationship with Rana Jain Singh of Amer.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                       b) Only 2                       c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    After the death of Bahadur Shah I, fratricidal conflict for succession was started Among his four sons-Zahandar Shah, Azimus-Shah, Rafi-us-Shah and Johan Shah. Jahandar Shah ultimately got the better of his other brother and ascended the throne with the active support of Zuykan Khan, the powerful leader of the Irani group in his court. He did away with the hated jazija tax. He also honored Rana Jai Singh of Amer with the title of Mirza Raja Jai Singh ‘Sawai’ and appointed him and the as the Subedar of Malwa. Hence the correct answer is option D.

8. With reference to Farrukh Siyar connder the following statement?

  1. He was the son of Jahandar Shah.
  2. He ascended the Mughal throne after Jahander Shah
  3. He ascended the Mughal throne with the support of Saiyid brother.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                       b) Only 2 and 3                       c) Only 3                     d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    Farrukh Siyar was the nephew (not son) of Jahandar Shah. He was the son of Azim-us –a sham. Farrukh Siyar got Jahandar Shah killed and became the Emperor himself with the support of said brothers. He was an incapable, coward and treacherous ruler. He could not tolerate the increasing popularity and influence of the Saiyid brother. Thus, he thought of getting rid of them But the Saiyid brothers were no less clever. They alternately brought Siyar’s rule to a humiliating end. Hence, the correct answer is option B.

9. Consider the following statements:

  1. It was during the reign of Muhammad Shah that Ahmad Shah, Abdali invaded India.
  2. It was during the of Ahmad Shah that Nadir Shah Invaded India.
  3. Ahmad Shah was widely referred to as the ‘Rangila’

Which of the statements given above is / are correct?

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) None of the above.

Ans:     D

Explanation:    Muhammad Shah was an incapable, coward and pleasure-Loving ruler on account of which he was also known as Muhammad Shah ‘Rangila’. It was during his regime that Nadir Shah invaded India in 1739 and let loose a reign of plunder and bloodshed in Delhi, the capital of the Mughal Empire. After the death of Muhammded Shah, his son ahmad Shah ascended the through Delhi. He ruled for about six years. It was during his reign that Ahmad Shah abdali raided India several times and left the Delhi thoroughly Shakeu, Hence, the correct answer is option D.

10. Which of the following statements is /are correct?

  1. The Jat Kingdom of Bharatpur was founded by Suraj Mal.
  2. Jat ruler Churaman was better known as plato of the Jat tri 6.

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Only 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The Jat Kingdom of Bharatpur was set up by Churaman and Badan Singh. Jat power reached its highest glory under Suraj Mal, who ruled from 1756 to 1763 and who was an extremely able administration and soldier and very wise statesmen. Though he wore the dress of a farmer and could speak only his Braj dialect, he was the Plato of the Jat tribe, In prudence and Skill, and ability to manage the revenue and civil affairs he had no equal among the grandeurs of Hindustan except Asaf Jah Bahadur. Hence, the correct answer is option D.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>