UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:India in the Last Eighteenth Century-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: India in the Last Eighteenth Century-1

1. Which of the following statements is not correct?

a) After Ahmad Shah, Aziz-ud-din ascended the throne of Delhi.

b) Aziz-ud-din placed on the Delhi throne as Alamgir-II

c) It was during the sleigh of Aziz-ud-din that the third battle of Panipat was fought.

d) None of the above.

Ans:     C

Explanation:    After ahmad Shah, Aziz-ud-din, a grandson of Bahadur Shah, was placed as the throne as Alamgir-II (1754-1759). During the period, the condition of the Empire worsened. Alamgir II’s successors-Shah Aslam II (1759-1806), Akbar Shah II. (1806-1837) and Bhahadur Shah (1837-1857) were Emperors only in name. It was during the reign of Shah Alam II (not Aziz-ud-din) that the third battle of Panipat was faught. Hence, the correct answer is option (C).

2. Arrange the following Mughal Emperars in Chronological order of there ascending the Delhi throne?

  1. Bahadur Shah             2. Farrukh Shah                   3. Ahmad Shah           4. Muhammad Shah       5. Shah Salm II

a) 1,2,4,3,5                  b) 1,2,3,4,5                  c) 2,1,5,3,4                  d) 3,2,1,4,5

Ans:     A

Explanation:    Reign   Mughal Emperor          1707-1712

Bhadur Shah                1713-1719

Muhammad Shah         1719-1748

Ahamd Shah                1748-1754

Shah Alam II

Hence the correct answer is Option A

3. Consider the following statements:

  1. The Saiyid brothers-Abdullah Khan and Hussain Ali Khan, were widely known as the ‘King maker’.
  2. The Maratha Prince Shahuji was released by the Mughal Emperor Bhadur Shah I.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanatin: Explanationiyar ascended the Delhi throne with the support of Saiyd brothers. They were known as king makers. After the death of Farrukh Siyar the saiyd brother crowned two young princes-Raj-ud, Parajat and Rayi-ud-Raula- in quick succession. After there death, Saiyid brothers choice fell upon Muhammad Shah. Whose rute lasted from 1719-1748.

The Mughal Emperor Bahadur Shah I ordered the release of Shahuji the son of Maratha sardar Sombhaji and grand son of Chhatrapti Shivaji-from the Mughal Custody but did not recognize him as the legal heir to the Maratha Kingdom then the correct answer is option (C).

4. Arrange the following Peshwas in chrono legical order of there occupying the post?

  1. Mahav Rao                  2. Baji Rao                  3. Balaji Vishwanth                  4. Balaji Baj Rao                  5. Narayan Rao

a) 1,2,3,4,5                             b) 3,2,4,1,5                  c) 2,3,1,4,5                  d) 1,3,2,5,4

Ans:     B

Explanation:

Peshwar                                   Reign

  1. Balaji Vishwanath          1713-1720
  2. Baji Rao                       1720-1740
  3. Balaji Baj Rao              1740-1761
  4. Mahav Rao                  1761-1772
  5. Narayan Rao               1772-1773

5. Consider the following statements:

  1. The office of the Peshwar was hereditary
  2. Balaji Vishwanath was the first Peshwa
  3. Balaji Vishwanath defeated Nizam of Hyderbad in the battle of Palkhed.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2                     b) Only 1 and 3                     c) Only 2 and 3                     d )1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    The office of the Peshwa became hereditary with the appointment of the first Peshwa itself Balaji Vishwanath was the first Peshwa. He was appointed to the post by Shahuji. He was appointed to the post by Shajuji. From being an ordinary revenue officer, Balaji Vishwanath rose to the rank of Peshwa by sheer virtue of his wit and labour. After the death of Balaji Vishwanath. In 1720, his son Baji Rao I become the next Peshwa. He defeated the Nizam of Hyderabad in the battle of Palkhed. Hence, the correct answer is options (a).

6. Which of the following statements is/are correct?

  1. The founder of the autonomous kingdom of Awadh was safdarjang.
  2. Safadarjang was appointed the wozir of Mughal Empire by Ahmad Shah.
  3. Soadat Khan was given the title of Bunhan-Ul-Mulk.

a) Only 1 and 2                    b) Only 2 and 3                    c) Only 3                     d) 1, 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    The founder of the autonomous Kingdom of Awadh was Soadat Khan (not of Awadh in 1722. After the death of Saodat Khan, his nephew Safdarjang became the next ruler of Awadh. The Mugal Emperor Ahmad Shah appointed him as his Wazir and gave him the area of Allahabad. Soodat Khan assisted in destroying the influence of Saiyid brothers. Consequently the Mughal Emperor Muhammad Shah was pleased to grant him a mansab of five thousand zats and three thousand houses. Later, the mansab was raised to seven thousand Zats and the tittle of Bunhan-ul-Mulk was Bestoued upon him the correct answer in option C.

7. Consider the following statements:

  1. In 1924, Asaf Kah founded the state of Hyderabad.
  2. Original name of Asaf Jah was (Chain Qulich Khan).
  3. Asaf Jah had served as the wazir of the Mughal Empire.

Which of the statement given above are correct?

a) Only 1 and 2                    b) Only 1 and 3                    c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     d

Explanation:    Asaf Jah founded the state of Hyderabad in 1724. His original name was Chin Qulich Khan. He had joined the Mughal army during the reign of Aurangzeb. Through the good officers of the Saiyid brother, he had obtained the viceroyalty of the Deccan in 1713. After two years. This Prestigieus in post was given to Saiyid Hussain Ali. But due to his murder, Chin Qulich Khan was appointed on the same post. From 1772 to 1725 he also served as wazir of the Mughal Empire and was invested with the title of Nizam-ul-Mulk, Hence, the correct answer is option (d).

8. Consider the following statement:

  1. He established a modern arsenal in Dinadiyal in 1775 with the help of French experts.
  2. In 1761 he overthrew Nanjaraj and esrablished his authority over the Mysore state.
  3. He died in 1782 in the course of the second Anglo-Mysore War.

Who is ‘He’ in above given statements?

a)Hyder Ali                    b) Tipu Sultan              c) Siraj-ul-daula                       d) Alivardi Khan

Ans:     A

Explanation:    Haider Ali was born in 1721 at an abscure place named Budikot of Polar district in Mysore though an illiterate, he could earn the favors of Nangaraj through his military prowess and diplomatic skill. In 1761 he became the Sultan of Mysore. He took steps to train his army on European lines and preferred infantry to equestrian troops. He set up a modern artillery. On 7 December 1782, Haider Ali passed away due to serious illness during the course of second aanglo- Mysore war. Hence, the correct answer is option (a).

9. Arrange the following events in chronological order of occurrence in the life of Tipu Sultan?

  1. Treaty of Seringapattam
  2. Tree of Liberty and Jacobin Club
  3. Proclamation of Padshah at Seringapattam.

a) 1,2,3                      b) 2,1,3                        c) 1,3,2                        d) 3,1,2

Ans:     d

Explanation:    In 1787, Tipu Sultan proclaimed himself Padshah at Seringapattam bringing to an end the maiming power of the Hindu Raja of Mysore. 1792, Tipu Sultan signed In 1797, a Jocobin Club was set up at Seringapattam and a ‘tree of liberty’ was planted. On this occasion, payers were offered for the cougeity of

10. Consider the following statements:

  1. Marranda Verma was the ruler of Travancore.
  2. Marranda Verma put an end to the Dutch. Rule in Kerala.
  3. In 1805, Travancores subsidiary alliance with the British was firmed.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     d

Explanation:    Travancore had risen into prominence under its ruler Martarda Verma. He not only conquered hearby areas but also put an end to the Dutch rule in Kerala. He organized a strong army after the western model and encouraged the manufacture of warships. He was succeeded by Rama Verma. In May 1800, Colonel Callin Macaulay was appointed in Travancore’s as the first British resident in 1805. Subsidiary alliance with the British was friend up Hence, the correct answer is option

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>