UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA: Cultural and Religions Pattern

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Cultural and Religions Pattern

Q1. Consider the following statement.

  1. Mausoleum of Akbar at Sikandara resembles the Panch Mahal at Fatehpur Sikri.
  2. Jahangir was interested in gardens.
  3. Jahangir was a parson of architecture rather than painting.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Jahangir was a patron of painting rather then architecture. The most well known building of his reign was the mausoleum he built for his father Akbar at Sikandara, near Agra, which is said to resemble the Panch Mahal at Fatehpur Sikri. Jahangir was also immensely interested in gardens the most famous of those associated with him being in Srinagar. Hence, the correct answer is option (a)

Q2. With reference to Itimad-ud-daulamanusoleum, consider the following statements:

  1. It was built by his son-in-law Jahangir.
  2. It is made up of white marble.
  3. A technique known as pietradura has been used it.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Nur Jahan, wife of Jahangir, built white marble mausdoum near Agra for her father. Itimadud Daula. It is a magnificently carved monument, inlaid with semi-precious stones in marble, a technique known as pietradusa. It boasts of richly ornamented ceilings and finely carved marble screens. Hence, the correct answer is option (c).

Q3. Which one of the following statements is false?

a) Mughal architecture reached its zenith under Jahangir.

b) Akbar mausoleum at Sikanadar was built by his grandson Shah Jahan.

c) Shalimar garden in Kahmir was laid on the order of Shah Jahan.

d) Both (a) and (b).

Ans:     D

Explanation:    Mughal architecture reached its zenith under Shah Jahan, who has been described as its greatest patron. He was also fond of gardens and ordered a number of them to be laid, the most famous of them being the Shalimar garden in Kashmir. Jahagir built his father (Akbar) mausoleum at Sikandara, near Agra, Which is aid to resemble the Pach Mahal at Fatehpur Sikri. Hence, the correct answer is option (d).

Q4. With reference to the world famous monument Taj Mahal, consider the following statements:

  1. It was built by Shah Jahan in the memory of his wife Anjumand Banu Begam.
  2. Marble for its construction was procured from Makrana.
  3. Architect were Ustad Isa and Ustad Ahmed Lahori.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                b) Only 1 and 3                c) Only 2 and 3                d) 1,2 and 3

Ans:     C

Explanation:    Shah Jahan built Taj Mahal in the memory of his wife Anjumand Banu Begam (also known as Mumtaz Mahal) , Marbel was procured from Makrana for the construction of Taj Mahal. It is laid out in the midst of a beautiful char bagh garden. All marble structure was proportionately designed according to a series of geometrically related grids which account for its perfect balance and synametry. Ustadisa and Ustad Ahmad Lahori were the architects for this beautiful monument. Hence, the correct answer is option (d).

Q5. Consider the following statement.

  1. Aurangzeb repaired more mosques than any other Mughal emperor.
  2. Aurangzeb built the Badshabi Mosque at Lahore.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    There are numerous contemporary references to Aurangzeb’s repair of old mosques and construction of new ones. He is said to have repaired more mosques than any other Mughal emperor. He often built mosques in forts captured from the Marathas. He commissioned the Badshahi Mosque at Lahore, which is the largest mosque in the sub – continent. Hence, the correct answer is option (c).

Q6. Consider the following statement.

  1. He destroyed Keshava Rai temple built by Raja Bir Singh in Mathura.
  2. He destroyed Vishwanath temple constructed by Raja Man Singh in Banaras.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Jahangir                b) Shah Jahan                c) Aurangzeb                d) None of the above

Ans:     C

Explanation:    Aurangzeb destroyed several Hindu temples. Like the Keshava Rai temple built by Raja Bir Singh in Mathura, the Vishwanath temple constructed by Raja Man Singh in Banaras, besides several others in Rajasthan. In place of the Keshava Rai temple, Aurangzeb built an Idgah on its foundations. Hence, the correct answer is option (c).

Q7. Consider the following statements:

  1. Man Mandir is a place within Gwalior fort built by Maharaja Man Singh.
  2. Mughal emperor Babur criticized Man Mandir as an architectural defect.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    A number of magnificent palaces built by Hindu princes in medieval times have survived. Among the most exceptional in the palace within Gwalior for built by Maharaja Man Singh in the early sixteenth century and known as the Man Mandir. The Mughal emperor Babur seeing it for the first time was struck by its singular elegance. He noted in his memories. “I visited the buildings of Man Singh….. they are wonderful buildings”.

Hence, the correct answer is option (a).

Q8. Which of the statements given above is/are correct?

a) City of Jaipur was founded by Maharaja Jai Singh.

b) Man Mandir Ghat of Banaras was originally built by Raja Man Singh of Amber.

c) The Mughal school of painting began with Jahangir.

d) Both a and b

Ans:     D

Explanation:    In the eighteenth century, Jai rulers constructed palaces at Bharatpur and Deeg, while Maharaja Jai Singh founded the city of Jaipur. One of the oldest ghats of Banaras, the Man Mandirghat was originally built by Raja Man Singh of Amber in about 1600 AD.

The Mughal school of painting began with Humayun, who become familiar with Persian art during his exile at the Safavid court.

Hence, the correct answer is option (d).

Q9. Consider the following statements:

  1. MinSayyid Ali and Abdur Samad were court painters of Humayun.
  2. Basawan and Daswanth were two prominent painters during Akbar’s reign..

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Humayun invited two Persians artists, Min Sayyid Ali and AbdurSamad, who became his court painters. Humayun bestowed the title of Nadir-ul-Asr and andSirirKalam on Mir SAyyid and AbdurSamad respectively.

According to Ain-i-Akbari, Daswanth was the greatest painter of Akbar’s reign. He painted the RazmNamah. Baswan was also painter in the Akbar’s court.

Hence, the correct answer is option (c).

Q10. Which of the statement given above is/are correct?

a) Mughal painting reached its zenith under Jahangir.

b) Use of ‘Halo’ or Divine’ lights in painting started under Akbar.

c) Artists Abdul Hasan was expert in paintings of animals and flowers.

d) None of the above

Ans:     A

Explanation:    Mughal painting scaled to zenith under Jahangir. He commissioned individual picture and portraits which he placed in elegant albums. It was during his time that use of Halo or Divine lights in paintings started. Under Mansur excelled as a painter of animals and flowers. Abul Hasan and Bishan Das in imperial portaits, and Govardhan in paintings of holy men and musicians.

Hence, the correct option is (a).

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>