UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA: Cultural and Religions Pattern-2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Cultural and Religions Pattern-2

Q1. Consider the following statements:

  1. New technique of Siyahiqalam in painting developed during the reign of Shah Jahan.
  2. ShahJahan formed the album of paintings now known as Minto Album.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    It was during the time of Shahjahan that new technique of SiyahiQalam was developed in which delicate line were drawn with washer of pale colour and gold. Like Jahangir, Shah Jahan also formed albums, the best of them now known as the Minto Album.

Hence, the correct option is (c).

Q2. Consider the following statements:

  1. RajaTodar Mal translated the BhagavataPurana into Persian.
  2. Turkish was the language of the Mughal court.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    During Akbar reign. Raja Todar Mal translated the BhagavataPurana into Persian. AbulFAzl and his brother Faizi translated Sanskrit works into Persian, usually with the assistance of Hindu pundits. Translation of Arabic, Turkish and Kashmiri works were also undertaken. Though Turkish was the native tongue of the central Anan elite, Persian was the language of the Mughal court.

Hence, the correct answer is option (a).

Q3. Who among the following Hindu poets Shah Jahan Patronised?

  1. Sunderdas
  2. Chintamani
  3. KAvindracharya
  4. Jagannath Pandit

a) Only 1,2 and 3                 b) Only 1,2 and 4                 c) Only 3 and 4                 d) 1,2,3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Shah Jahan’s court patronised Hindu poets like Sunderdas, Chitamani, Kavindracharya, and JagannathPandit. Kavindracharya was bestowed with the titleof “SAraswti”. It was on the request of KAvindraharya that Shah Jahan revoked the Pilgrimage tax in Varanan.

Hence , the correct answer is option (d).

Q4. Who among the following were the Historians of Mughal age?

  1. Abulfazl.
  2. Nizammuddin Ahmed
  3. Badauni
  4. Abdul Hamid Lahori
  5. Saqi Mustaid Khan

a) Only 1,2 and 3

b) Only 2,3 and 4

c) Only 2,4 and 5

d) 1,2,3,4 and 5

Ans:     D

Explanation:    The tradition of history writing prospered in the Mughal period. Important historian of this age includeAbulFazl, Nizammuddin Ahmed, Badauni, Abdul Hamid Lahori, Khafi Khan and SaqiMustaid Khan. Bender, Jahangir and Gulbdan Begum penned accounts of the eras they lived in.

Hence, the correct answer is option (d).

Q5. Match the following:

Sant                               Region

A. SantHalukdas                     1. Bihar

B. Prannath                             2. Delhi

C. Dariya Sahib                       3. Allahbad

D. Paltu Singh                         4. Bundelkhand

E. Charandas                          5. Ayodhya

Code:

A         B          C          D         E

  1. 4         3          2          5          1
  2. 3         4          1          5          2
  3. 1         2          3          4          5
  4. 2         1          5          3          4

Ans:     B

Explanation:    Notable sants of the late medieval period were sant Mulukdas active in the region around Allahabad and Lucknow. Prannath was an ascetic leader in the Bundelkhand area and spiritual guide of the famous Bundela Raja Chhatra Sal. Dariya Sahib was active in Bihar. Charandas had a large following around Delhi and eastern Punjab and Paltu Singh in Ayodhya.

Hence, the correct answer is option (b).

Q6. Match the following:

Book                                          Author

  1. Qanun-i-Humayun                    1. Muhammed khan
  2. AkbarNama                               2. Chandra Bhan Brahman
  3. Iqbalnama-i-JahangiriFaz         3. Abul
  4. ChaharChaman                         4. Khwand Amair

Code:

A         B          C          D

a) 4         3          2          1

b) 3         4          2          1

c) 4         3          1          2

d) 3         4          1          2

Ans:     C

Explanation:    Qanun I Humayun was written by known Amani. It describes Humayun’s administration, fertivities and buildings of that period. Akbar Nama was written by AbulFazl. It gives a history of Akbar’s reign. Iqbalnama-i-Jahangiri was written by Muhammand Khan. It gives history of Jahangir’s reign. Chahar Chaman was written by Chandra BhanBharhman. It gives history of Shah Jahan’s rule.

Hence, the correct answer is option (c).

Q7. Match the following:

Book                                Author

  1. Alamgir-Nama                       1. Badauni
  2. MAssini-i-Alamgiri                 2. Munshi Mirza
  3. Ain-i-Akbari                           3. Saqi Mustaid Khan
  4. Muntakhab-ul-Tawarikh        4. Abul Fazl

Code:

A         B          C          D

  1. 2         3          4          1
  2. 3         2          4          1
  3. 3         2          1          4
  4. 2         3          1          4

Ans:     A

Explanation:    Alamgir Nama was written by Munshi Mirza. It gives an account of Aurangzeb’s first 10 years of rule MAssir-i-Alamgiri was written by Saqi Mustaid Khan. It is the official history of Aurangzeb’s reign after his death.

Ain-i-Akbari was written by Abul Fazl. It is the history of Akbar’s regin. Muntakhab-uil-Tawarikh was written by Badauni. It also gives the history of Akbar’s reign.

Hence, the correct option is (a).

Q8. Match the following:

Book                                        Author

  1. Futuhat-i-Alamgiri                       1. Abul Hamid Lahori
  2. PadshahNamah                          2. Nimat Khan Ali
  3. Waqt-i-Hyderabad                       3. Ishwar Das
  4. Khulasat-ul-TawarikhKhatri         4. Sujan Raj

Code:

A         B          C          D

  1. 1         2          3          4
  2. 3         1          2          4
  3. 4         2          1          3
  4. 2         3          4          1

Ans:     B

Explanation:    Futuhat-i-Alamgiri was written by Ishwar Das. It contains Aurangzeb’s history. PadshahNamah was written by Nimat Khan Ali. It gives an account of Aurangzeb’s Golconda conquest. Khulasat-ul-Tawarikh was written by Sujan Raj Khatri. It contains history of Aurangzeb’s reign.

Hence, the correct option is (b).

Q9. Match the following :

Book                                        Author

  1. Chahar Chaman                          1. History of Shah Jahan Reign
  2. Ain-i-Akbari                                  2. History of Auranzeb rule
  3. Khulasat-ul-Tawarikh                   3. History of Akbar’s reign
  4. PadshahNamah                          4. History of Jahangir’s reign

Code:

A         B          C          D

a) 1         3          2          1

b) 1         2          4          3

c) 2         3          1          4

d) 2         2          1          3

Ans:     A

Explanation:    Chahar Chaman gives the history of Shahjahan’s reign. It was written by Chandra Bhan Brahman. Ain-i-Akbari gives the history of Akbar’s reign. It was written by Sujan Raj Khatri. Padshah Namah gives the history of Shah Jahan’s reign. It was written by Abdul Hamid Lahori.

Hence, the correct option is (a).

Q10. Which of the following statements is false?

a) Babur was fond of gardens

b) Sher shah built his father mausoleum at Sasaram

c) Sher Shah constructed his own mausoleum at Sasaram

d) None of the above.

Ans:     D

Explanation:    Though Babur is known to have commissioned the construction of several mounments, he was more fond of gardens. Despite his tumultons career, he found time to lay out new gardens and refurbished extant ones. Sher Shah constructed huge mausoleum of his father at Sasaram in Bihar, which is perceived as part of his attempt to create an elevated genealogy for himself. He constructed his own mansoleum at Sasaram, which was the largest tomb in India.

Hence, the correct answer is option (d).

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>