UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:

Consolidation of Mughal Rule

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Consolidation of Mughal Rule

Q1. Consider the following statements:

  1. Akbar was the first Muslim ruler to conquer Kangra.
  2. In 1622, Persians won back Kandhar.

Which one of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Jahanagir was the first Muslim ruler to conquer Kangra. HE went there in 1620 to celebrate the Mughal accomplishment.

In 1595, Akbar had taken the possession of Kandhar. A safavid attempt to occupy it in the early years of Jahagir’s reign ended in failure, but Jahangir’s reign ended in failure, but Jahangir’s illness in 1622 enabled the Persians to win back Kandhar: Hence, the correct answer is option is (b).

Q2. Consider the following statements:

  1. Shah Jahan established Zangiri-i-Adal at Agra Fort.
  2. Jahangir issued coins jointly in Nurjahan’s name and his own.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Jhangir is known for his strict administration of justice. He established Zangir-i-Adal (i. e., Chain of justice) at Agra Fort for the seekers of royal justice. In 1611, Jahangir married Mihan-un-Nisa, widow of Sher Afghan, a Persian nobleman of Bengal. Later on she was given the title Nurjahan. Jahangir issued coins jointly in Nurjahan’s name and his own. Hence, the correct answer is option is (b).

Q3. Which of the following statements is/are correct?

  1. Jahangir got Abu Fazl murdered by Vir Singh Bundela.
  2. Mughal-Mewar treaty was signed during the reign of Jahangir.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Vir Singh Bundla had arranged the murder of AbulFazl at the request of Jahangir. Jahangir enclosed the chain of Vir Singh to the Bundela throne. Vir Singh Bundela had also aided Jahangir in Suppressing the revolt of his son, the future Shah Jahan.

Mughal-Mewar treaty was signed in 1615 between Jahangir and Rana Amar Singh. Hence, the correct answer is option is (c).

Q4. Which of the following statements is/are correct?

a) Prince Salim revolted against Akbar and set up an independent court at Allahbad.

b) In Assam, the martial Ahoms put resistance against the Mughals.

c) Jahangir killed fifth Sikh Guru Arjun Dev.

d) All of the above.

Ans:     D

Explanation:    During the end of sixteenth century, differences between Akbar and prince salim had become so acute that latter formally rebelled, set up an independent court at Allahbad, and assumed the imperial title of Shah.

In Assam, the martials Ahoms clashed with the Mughals almost every year during the reign of Jahangir.

Jahangir killed fifth Sikh Guru ArjunDev for supporting prince Khusrau. Hence, the correct answer is option is (d).

Q5. Consider the following statements:

  1. After the death of Akbar, opposition in Ahmadnagar revived under the leadership of Malik Amber.
  2. Jahagir sent prince Khusrau to command the Deccan operation.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    At the time of Akbar’s death, the Mughals were in possession of Khanderh, Berar and northern part of Ahmadnagar in Deccan. However opposition in Ahmadnagar received under the leadership of Malik Ambar, forcity. Jahangir to redploy Mughal forcing against that state. After a decade of welfare, the Mughal finally over whelmed Ahmadnagar in 1616. Malik Ambar, however, managed to escape the struggle against the Mughals. Jahangir directed Prince Khurram (not Prince Khusran) to assume command of the Deccan operation. Khurram won a major battle against Malik Ambar, who consented to hand over Berar and Ahmadnagar to the Mughals. Hence, the correct answer is option is (a).

Q6. Consider the following statements:

  1. Piri and Miri were the name of two swords of Guru Hargobind.
  2. Guru Hargobind constructed the AkhalTakht at the Golden Temple.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    GuruHargobind was the son of Guru Arjun Dev. His two swords, Piri and Miri, symbolised the complementarity of spiritual and temporal authority. He constructed Akal Takht at the golden Temple and held court there to conduct secular matters.

Hence, the correct answer is option is (c).

Q7. Consider the following statements:

  1. Jahangir had great animarity to Vaushnava ascetic, GosaihJadrup.
  2. Shaikh Ahmad Sirhindi was great admirer of Akbar’s policies.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Jahangir was attracted to great Vaishnava ascetic, GosainJadrup. Jahangir called on the sage serveral time after the latter declined the imperial invitation to visit the Mughal Court. ShaikhAbmadSirhindi was the leading light of the Naqsbondi Sufi order. He was critical of Akbar’s policies, which he felt had diluted the Islamic profile of the government. Hence, the correct answer is option is (d).

Q8. Consider the following statements:

  1. NurJahan had acquired hold over Jahangir and emerged as a factor in Imperial politics.
  2. Mihan-un-nisa was given the title of nurjahan.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1611, Jahangir married Mihanun-hisa, widow of Sher Afghan, a Persian nobleman of Bengal. Later on she was given the title of Nurjahan. According to several accounts, NurJahan acquired a tremendous hold over Jahangir and emerged as a factor in imperial politics. Her father was made the imperial diwan, while her brother, Araf Khan, became a leading Mansabdar. Hence, the correct answer is option is (c).

Q9. Consider the following statements:

  1. In 1608, Sir Thomas Roe, a representative of East India Company came to Jahangir’s court.
  2. In 1615, Captain William Hawkins, an ambassador of king James I of England came to the court of Jahangir’s.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    In 1608, Captain William Hawkins, a representative of East India Company came to Jahangir’s court. He was given the mansab of 400. In 1615 Sir Thomas roe, an ambassador of king James I of England also came to his court. Though initially Janangir’s resisted, later on he granted permission to the English to establish a trading port at Surat. Hence, the correct answer is option is (d).

Q10. Consider the following statements:

  1. Shah Jahan appointed Shaikh Abdur Samad as chief Judge of the Mughal Army.
  2. Shah Jahan ordered the demolition of new temples in Banaras.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In his sixth regnal year 1633, Shah Jahan began prohibiting the repair of the Shrinas. When informed that Hindus wished to complete the construction of several unfinished temples in Banaras, the Emperor ordered the demolition of new places of worship in the city. ShaikhAbdurSamad, who was head of the embassy sent by the Sharif of Mecca, was appointed chief judge of the Mughal army.

Hence, the correct answer is option (c).

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>