UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:

Climax and Disintegration

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Climax and Disintegration

Q1. Consider the following statements:

  1. The 1667, the Yisufzais revolted against the Yusufzais revolted against the Mughals.
  2. Mir Jumla was sent by Aurangzeb to supers the revolt of Yusufzais.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The north-west, an area of special concern to the Mughals, inhabited by two main groups. The Pathans and the Tajiks. The Pathan consisted of numerous tribes like the Yusufzais revolted against the Mughals. The Afridis followed in 1672. The insurrection assumed such serious proportion that Aurangzeb himself had to march to the region. Min Jumla was sent to east to suppress the revolt of Ahom ruler. Min Jumla died in 1663.

Hence, the correct answer is option is (c).

Q2. Consider the following statements:

  1. Aurangzeb ordered the demolition of famous Keshava Rai temple in Mathura.
  2. Aurangzeb replaced the solar calendar by the lunar hijra.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1659, after his second coronation, Aurangzeb banned the celebration of Navroz, the Persian new year; replaced the solar calendar by the lunar hijra and dismissed court musicians and royal painters. He appointed Muhtasibs from among the ulema to enforce Sharia injunctions. In 1669, Aurangzeb ordered the destruction of all temples recently built on repaired. In Mathura, the famous Keshava Rai temple built by Virsingh Bundela at a cost of over three million rupees was ravaged.

Hence, the correct answer is option (c).

Q3. Which one of the statement is/are correct?

  1. Akbar’s practice of giving darshan to his subjects from a balcony was discontinued by Jahangir.
  2. The pilgrimage tax levied on Hindus travelling to three teerthas, abolished by Akbar, was reinstated by Shah Jahan.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Between 1659 and 1670, Aurangzeb issued several ordinances which intensified the trend towards Islamisation. Akbar’s practice of giving darshan to his subjects from a balcony was abandoned, as was the ceremony of weighing the Emperor on his birthday. The pilgrimage tax levied on Hindus travelling to thereafter has, abolished by Akbar, was reinstated. In 1665, Aurangzeb ordered Muslims to pay an internal customs duty of 2. 5 percent as against 5 percent for Hindus.

The correct answer is option (d).

Q4. With reference to Aurangzeb, consider the following statement.

  1. He banned the celebration of Nacroz.
  2. He re-introduced Jaziya tax.
  3. He prohibited the pilgrimage of women to the tombs of saints.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    In 1659, after his second coronation, Aurangzeb banned the celebration of Navroz, the Persian new year.

In 1679, Aurangzeb re-imposed the Jaxiya tax. Many Hindus protested against this but finally they submitted to pay Jaziya. Aurangzeb prohibited the pilgrimage of women to the tombs of saints, and the roofing of manusoleums, as this violated the Sharia injunction that they be open to the sky.

Hence, the correct answer is option (d).

Q5. Consider the following statements:

  1. In 1669, the Jats of Mathura revolted against Mughals under Gokula.
  2. Zat occupied Sikandara under the leadership of Gokula.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    In 1669, the Jats of Mathura revolted under Gokula, the zaminder of Tilpat. Aurangzeb marched himself to supreme the revolt. After the execution of Gokula, the leadership of the revolt passed to Rajaram, a Jat Zamindar of Sinsini, near Agra. Under him, the Jats virtually blockaded the overland route to Deccan. They also occupied Sikandara and collated the tom of Akbar. Though Rajaram was killed by the Mughal army, the Jat resistance did not falter.

Hence, the correct answer is option (a).

Q6. Consider the following statements:

  1. The Satnami seat was founded in 1657 in Narnaul.
  2. The Satnami revolt began in 1672 when a Satnami was killed by Mughal soldier.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The Satnami seat was founded in 1657 in Narnaul (Mahendragarh district in Haryana). It comprised of four to five thousand soldiers. The Satnamis dressed like mendicants and usually earned their living through agriculture and small trade. The Satnamis revolts began in 1672 when a Mughal solider killed a Satnami though totally lacking in weaponry, the Satnami inflicted several defeats on the Mughal forces before they fell.

Hence, the correct answer is option (c).

Q7. Consider the following statements:

  1. The Sis Ganj Gurudwara mark the site of Guru Harkishan’s martyrdom.
  2. Gobind Singh succeed Guru Harkishan as next Guru of the Sikhs.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Guru Harkishan died of smallpoz in 1664, after naming Teg Bahadur as the next Guru of the Sikhs. Guru Teg Bahadur established his base at Makhowal. He was beheaded by Mughal in Chandani Chowk on 11 nov. 1675. The Sis Ganj Gurudwara marks the site of his martyrdom guru Teg Bahadur was succeeded by his younger son, Guru Gobind Singh.

Hence, the correct answer is option (d).

Q8. Consider the following statements:

  1. He well versed in Sanskrit and Persian.
  2. In 1699, He constituted Khalsa.
  3. The Dasam Granth contains many of his writings.

Who is He/His in the above given statements?

a) Guru Teg Bahadur

b) Guru Arjun Dev

c) Guru Gobind Singh

d) None of the above

Ans:     C

Explanation:    Guru Gobind singh was the tenth and last Guru of Sikhs. He well versed in Sanskrit and Persion, and was also skilled in both poetry and welfare. The Dasam Granth or the Book of the tenth Master, contains many of his writings. On Baisakhi day in 1699, Guru Gobind Singh constituted a new baptism ceremony.

Hence, the correct answer is option (c).

Q9. Consider the following statements:

  1. Guru Teg Bahadur created the institution of nirmalas.
  2. In 1684 Guru Gobind Singh composed the Chandi di Var.

Which of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Guru Gobind Singh (not Guru Teg Bahadur) created the institution of nirmalas, a title learning and piety. He also composed the Chandi di Var in 1684 depicting the legendary clash between gods and demons as portrayed in the Markandeya Purana.

Hence, the correct answer is option (b).

Q10. Which one of the following statements is false?

a) Guru Angad invented the Gurumukhi script.

b) Guru Arjun Dev laid the foundation of Amritsar.

c) Guru Hargovind Rai took up the title of Sachcha Padshah.

d) None of the above.

Ans:     B

Explanation:    After the death of Guru Nanak, Guru Angad became the next Guru. He invented the Gurumukhi script for the Punjabi language. Guru Ramdas laid the foundation of Amritsar. He dug a tank (sarovar) and it exists at Amritsar.

Guru Har Gobind Rai was the sixth Guru. He defeated Mughal army at Sangrama. He himself took up the title of SachchaPadshah.

The correct answer is option (b).

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>