UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY : UK, FRANCE, GERMANY Notes

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

TOPIC: UK, FRANCE, GERMANY

Q1. Consider the following statements:

  1. North Ireland and Great Britain together is callas United Kingdom.
  2. Great Britain consists of England, Wales and Scotland.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Lying off the north – west coast of Europe, there is a group of island called the British Isles. The two main islands are Great Britain consisting of England, Wales and Scotland and Ireland, divided into Northern Ireland and the Irish Republic. Northern Ireland and Great Britain are under one crown. Together the are called the United Together they are called th eUnited Kingdom. Hence, the correct answer is opion c) ]

Q2. Which one of the following statements is not correct?

a) United Kingdom is separeted from the mainland of Europe by the English Channel

b) United Kingdom has indented coastline

c) No part of the U.K. land is more than 125 km away from the sea

d) None of the above

Ans:     (d)

Explanation:    [The United Kingdom occupies the major portion of British Isles. It is surrounded by sea on all sides. It is separated from the mainland of Europe by the English Channel. The U.K. Is a country of low relief marked by undulating plains, low hills and dissected plateaus. Areas of sea penetrate deep into these islands. As a result. The country has very long indented coastline. It has favoured development of harbours. Sea is within 125 km range from each part of the land. The seas surrounding the islands are shallow. Hence, the correct answer is option d) ]

Q3. Which of the following climatic features is/are correct about United Kingdom?

  1. Westerlies make winters warm and summers cool
  2. Rainfall is well distributed throughout the year
  3. Less sunshine

a) Only 1 and 2

b) Only 2 and 3

c) Only 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:    [The climate of U.K. is influenced by the ocean. It is temperate and equable with very little difference between the summer and winter temperatures. Winters are warm and summers are cool due to westerlies. Rainfall is well distributed throughout the year. However it is slightly more in winter. U.K. has less sunshine averaging two hours a day. Most of the time it is cloudy and foggy. Hence, the correct answer is option d) ]

Q4. Which of the following is not the part of Great Britain?

a) Northern Ireland

b) Scotland

c) Wales

d) England

Ans:     (a)

Explanation:    [The British Isles include the two main islands of Ireland (comprising Northern Ireland an dthe Irish Republic). And Great Britain (comprising Scotland, Wales and England) as well as a number of small islands. Hence, the correct answer is option a) ]

Q5. Consider the following statements:

  1. Wheat is the most important crop of Europe
  2. Flax is the only fibre crop of Europe used for making linen.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [A variety of crops are grown in Europe depending upon the soil and climate. Most important crop of Europe is wheat. It is grown in the area of fertile soil with cool but relatively long summers and abundant sunshine. Flax is the only fibre crop of Europe which is used for making linen. It is grown in cool damp lands. Especially in Belgium and the Baltic seas. Hence, the correct answer is option c) ]

Q6. Consider the following statements:

  1. France is famous for its vineyards
  2. French wines are known for their quality throughout the world.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Vineyards are the speciality of France. These are the fields where grapes are cultivated. Terraced and shltered valley slopes are mostly devoted to the cultivation of grapes. Grapes are used mainly for making wines. French wines are famous for their quality throughout the world. Champagne is one of these which is produced from the grapes grown in the district of Champagne near Paris. Hence, the correct answer is option c) ]

Q7. The Champagne district where Champagne wine is produced lies in which country?

a) Franc

b) U.K

c) Italy

d) Germany

Ans:     (a)

Explanation:    [The Champagne district where Champagne wine is produced lies in France. A wide variety of fruits – olives, figs, peaches, plums, pears and oranges are grown in the Mediterranean region. Apples are grown in the northern part of France. Here apples and grains with hops instead of grapes, are used to prepare wine. Hence, the correct answer is option a) ]

Q8. Consider the following statements:

  1. The unification of Germany was done in 1990.
  2. Economically Germany has become weaker after unification.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Germany was divided into two nations after the second world war. The western part of Germany was called the Federal Republic of Germany (FRG) and the eastern part of Germany came under the influence of the Soviet Union and was called the German Democrati Republic (GDR). In 1990, the two nations united to form a single nation, German, by mutual agreement with Berlin as its capital. Economically Germany has become stronger after unification. Hence, the correct answer is option a) ]

Q9. Which of the following rivers of Europe flow northwards?

  1. The Rhine
  2. The Danube
  3. The Weser
  4. The Elbe
  5. The Oder

a) Only 1, 2, 3 and 4

b) Only 1, 3, 4 and 5

c) Only  2, 4 and 5

d) Only 1, 2, 3, 4  and 5

Ans:     (b)

Explanation:    [The Rhine, the Weser, the Elbe, the Oder and the Danube are important rivers of Europe. All rivers except the Danube flow northwards. Hence, the correct answer is option b)]

Q10. Consider the following statements:

  1. Less than 50 percent of iron ore of France comes from lorraine field.
  2. The Ruhr in Germany is the biggest coal producing area of Europe.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:    [France is not richly endowed with mineral wealth, it has used the available resources in the best possible way. Iron ore is the only mineral which is found in large quantity. Iorraine field produces more than 90 percent of iron ore of France. Germany is rich in coal (especially lignite), iron, lead, copper and potash salt. The Ruhr is the biggest and richest coal producing area of Europe. The other important coalfields are Sore and Saxony. Hence, the correct answer is option b)]

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>