UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY : RUSSIA Notes

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

TOPIC:RUSSIA

Q1. Consider the following statements:

  1. The Caucasus mountains run between the Black sea and the Caspian sea.
  2. The Kamchatka peninsula is a part of Russia.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The Kamchatka peninsula is a 1,250 km peninsula in the Russian Far East. It lies between the Pacific Ocean to the east and the sea of Okhotsk to the west. It lies between the Pacific Ocean to the east and the sea of Okhotsk to the west. Immediately offshore along the Pacific coast of the peninsula runs the 10,500 m deep Kuril – Kamchatka trench. The Caucasus mountains are a mountain system in Eurasia between the Black sea and the Caspian sea in the Caucasus region. Hence, the correct answer is option c)]

Q2. With reference to Russia, consider the following statements:

  1. The vegetation belts lie one after the other from the north to the south.
  2. Wheat is grown in the fertile soil of the stepper.
  3. Iron and steal industry is the most important industry

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

There is great variety in the vegetation in Russia. The vegetation belts lie one after the other in a more or less regular sequence from north to south. The northern most belt has the Tundra type of vegetation. Followed by Taiga, mixed deciduous, the stepper and the mountain vegetation. Wheat is grown in the fertile soil of the steps. Rye and oats are cultivated in the cold north where soil is poor. Russia is one of the largest producers of iron and steel in the world. It is Russia’s most important industry. Hence, the correct answer is option d)]

Q3. Which of the following statements is not correct?

a) The Trans – Siberian Railway is the longest railway in the world.

b) Moscow is a port of five seas.

c) Murmansk is the only ice – free part along the Arctic Ocean route to Vladivostok.

d) None of the above.

Ans:     (d)

Explanation:    [Trans – Siberian Railway connects St. Petersburg and Moscow in the west to Vladivostok in the east. It is the longest railway route in the world crossing seven – time zones. Moscow is a port of five seas – The Caspian sea, the Black sea, the Baltic sea, lake Ladoga and the Arctic Ocean, through the White sea. Murmansk is the only ice – free part along the Arctic Ocean route to Vladivostok. Some of the important ports on the Black sea, the Baltic sea and the Pacific Ocean are kept open by ice – breakers. Hence, the correct answer is option d) ]

Q4. Consider the following statements:

  1. Most of the Russia’s population is concentrated towards the west of the Urals.
  2. St. Petersburg is the largest city of Russia

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [The total population of Russia is about 143 million. Most o fit is concentrated towards the west of the Urals. Siberia, especially its eastern part, is sparsely populated. Moscow is the largest city and capital of Russia. Other important cities are St. Petersburg, Nizhny Novgorod and Yekaterinburg. Hence, the correct answer is option a) ]

Q5. Consider the following statements:

1. Lena river drains into Arctic ocean

2. Lake Balkhash lies in Uzbekistan.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    [Lena River is the easternmost of the three great Siberian rivers that flow into the Arctic Ocean, other two being the Ob river and the Yenisei river. It is the greatest river whose watershed is entirely within national range of Russia. Lake Balkhash lies in Kazakhstan not in Uzbekistan. Hence, the correct answer is option a)]

Q6. Match the following

Countries                     Capitals

  1. Uzbekistan                 1. Tashkent
  2. Turkmenistan             2. Dushanbe
  3. Tajikistan                    3. Ashkhabad
  4. Kyrgyzstan                 4. Bishkek

Code:

A         B          C          D

a) 1         3          4          2

b) 1         3          2          4

c) 2         4          1          3

d) 2         4          3          1

Ans:     : (b)

Explanation:    [Tashkent, Ashkhabad, Dushanbe and Bishkek are the capitals of Uzbekistan, Turkmenistan, Tajikistan and Kyrgyzstan respectively. Hence, the correct answer is option b)]

Q7. Which of the statements is not correct?

a) Russia is the largest country of the world

b) Russia extends over Europe and Asia

c) Kaliningrad is a part of Russia

d) Russia has nine time zones

Ans:     d)

Explanation:    [The seven largest countries of the world in order of their decreasing size are Russia, Canada, China, U.S.A. Brazil and Australia. Russia is a country of two continents. It extends over Europe and Asia. Russia extends from the far north to the Black sea in the south and from the Pacific coast in the east to Kaliningrad in the west. Lithuania separates Kaliningrad from the rest of Russia. Russia has eleven time zones. Hence, the correct answer is option d)]

Q8. Which of the following natural features divide Russia into European and Asiatic parts?

1. The Ural mountains

2. The Ural river

3. The Caspian sea

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     d)

Explanation:    [In area, Russia is still the biggest country in the world. Over 76 percent of the total area of the former USSR lies within it. Though it extends over both the continents. i.e. Europe and Asia, most of its developed part lies to the west of the Urals in Europe. The Ural mountains, the Ural river and Caspian sea divide the country into European and Asiatic parts. A large part of Asiatic Russia is very cold. Hence, the correct answer is option d) ]

Q9. Consider the following statements:

  1. Aral sea lies between Kazahstan and Tajikistan
  2. Mt. Elbrus is the highest mountain peak in Russia

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     b)

Explanation:    [Aral sea lies between Kazakhstan and Uzbekistan. It is historically a saline lake. It is in the center of a large, flat desert basin. The Aral sea is a prime example of an dynamic environment. Mount Elbrus is the highest peak of Europe and Russia lies in Caucasus range. Hence, the correct answer is option b) ]

Q10. Consider the following statements:

  1. The west Siberian plains are situated between the Urals in the west and the river Yenisey in the east.
  2. Eastern Siberian plateau lies between river yenisey in the west and river Lena in the east.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The west Siberian plains are lowlands slope gently towards the Antic Ocean in the north. They are, situated between Urals in the west and Yenisey river in the east. Lying between river Yenisey in the west and river Lena in the east. There is a plateau called the Central Siberian Plateau. It rises to a height of about 500 m. It is deeply eroded by rivers and much o fit is covered with forest. Hence, the correct answer is option c)]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>