UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY: PRESSURE AND WINDS-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai.

TOPIC : PRESSURE AND WINDS-1

1. In the northern hemisphere trade winds blow from which direction?

a) North                b) North-east                c) North-west               d) South-east

Ans:     b)

Explanation:    [In the northern hemisphere, trade winds blow from the north-east direction, in the southern hemisphere, they blow from the south-east direction. Hence, the correct answer is an option (b)VII]

2. With respect to trade winds, consider the following statements.

  1. They blow from the subtropical high-pressure belts towards the equatorial low-pressure belt.

2. They blow in the tropical zone.

3. In the southern hemisphere, they blow from the south-west direction.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2                b) Only 1 and 3                c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     a) Explanation: [Trade winds in the northern hemisphere blow from the north-east direction. In the southern hemisphere, they blow from the south-east direction. Hence, the correct answer is an option (a)VII]

3. Consider the following statements:

  1. Westerlies blow from the sub-tropical high-pressure belts towards the sub-polar low-pressure belts.
  2. Westerlies blow from the south-west in the southern hemisphere.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                b) Only 2                c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:(a)

Explanation:    [The permanent winds blowing from the sub-tropical high-pressure belts (30°-35°) to the sub-polar low-pressure belts (60°-65°) in both the hemispheres are called westerlies. The general direction of the westerlies is south-west to north-east in the northern hemisphere and northwest to the south-east in the southern hemisphere. There is much variation in the weather conditions in their poleward parts, where there is a convergence of cold and denser polar winds and warms and lighter westerlies. Hence, the correct answer is an option (a)VII]

4. Which of the following statements are correct?

  1. In the southern hemisphere westerlies below from the north-west directions.
  2. Polar winds blow from the sub-polar low pressure area to polar high pressure areas.
  3. In the northern hemisphere polar winds, direction is from the north-east.

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:(b)

Explanation:    [The Polar winds blow from the polar high pressure to the sub-polar low-pressure areas. These winds are north-easterly in the southern hemisphere and south-easterly in the southern hemisphere. Hence, the correct answer is an option(b)VII].

5. Which of the following is/are the characteristic of local wind loo?

  1. Hot                       2. Dry.                       3. Dusty

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans: d) Explanation:    [Loo is a hot, dry and dusty wind which blows over the northern plains of India in May and June. Hence, the correct answer is option (d)VII]

6. Which one of the following is cold winds?

a) Loo                      b) Foehn                      c) Chinook                   d) Mistral

Ans:     d)

Explanation:    [Mistral blows from the Alps over France towards the Mediterranean Sea. It is a very cold and dry wind with high velocity. Loo, Foehn and Chinook are warm and dry winds. Hence, the correct answer is option (d)XI]

7. Consider the following statements:

  1. The wind velocity is measured by an instrument called as anemometer.
  2. The direction of wind is known by an instrument known as wind vane.

Which of the above-given statement(s) is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:(c)

Explanation:    [Anemometer measures the wind velocity. Wind vane measures the direction of wind. A wind vane always points to the direction of the wind. The wind direction is shown on a dial that is connected to a wind vane. Hence, the correct answer is option (c)VII]

8. Which one of the following is not a planetary winds?

a) Trade winds                      b) Cyclones                      c) Westerlies                d) Polar winds.

Ans:     b)

Explanation:    [The primary winds are also known as planetary winds. They include trade winds, westerlies and polar winds. The secondary winds include monsoon, cyclones, anticyclones, airmasses and fronts. Hence, the correct answer is option (b)XI]

9. Which one of the following is not a secondary wind?

a) Westerlies                      b) Airmasses                      c) Fronts          d) Anticyclones.

Ans:     a)

The secondary winds include monsoon, cyclone, anticyclones, air masses and fronts. The primary winds include trade winds, westerlies, and polar winds. Hence, the correct answer is option (a)XI)

10. With reference to the westerlies, consider the following statements:

  1. They blow between 35° & 60° north and south latitudes.
  2. They blow from east to west.
  3. At some latitudes, they are also known as ‘roaring forties’, ‘furious fifties’ & ‘shrieking sixties’.

Which of the above-given statements is/are correct?

a) Only 1 and 2                      b) Only 2 and 3                      c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:(c)

Explanation:    [The wind is known by the direction from which it blows: a wind blowing from west to east is westerly and the one blowing from east to west is easterly. Thus, westerlies blow from west to east. Hence, the correct answer is option(c)XI]

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>