UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY :LAND RESOURCE AND AGRICULTURE-2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai.

TOPIC :LAND RESOURCE AND AGRICULTURE-2

1. What is transhumance?

a) The process of migration due to change in season

b) Rearing of livestock for commercial purpose.

c) Agriculture area dominated by intense human activity.

d) Mechanization of farming.

Ans:     a)

Explanation:    [The process of migration from plain areas to pastures on mountains during summers and again from mountain pastures to plain areas during winters as known as transhumance. Thus, the correct answer is an option(a)XII]

2. Largest producers of coffee in India and the world are:

a) Tamil Nadu and Vietnam                   b) Karnataka and Brazil

c) Kerala and Brazil                               d) Karnataka and Vietnam

Ans:     b)

Explanation:    [Brazil is the largest producer of coffee in the world. Karnataka accounts for more than two-thirds of a total production of coffee in India. Hence, the correct answer is an option(b)XII]

3. Arabica, Robusta and Liberica are the varieties of-

a) Coffee                     b) Tea                     c) Cotton                      d) Maize

Ans:     a)

Explanation:    [There are three varieties of coffee i.e. Arabica, Robusta and Liberica. India mostly grows superior quality coffee, Arabica, which is in great demand in the international market. Hence, the correct answer is option) XII]

4. Which one of the following statements is incorrect?

a) Maize is a food as well as fodder crop

b) Maize cultivation is not concentrated in any specific region

c) Yield level of maize is higher than other coarse cereals in India

d) None of the above

Ans:     d)

Explanation:    [Maize is a food as well as fodder crop grown under semi-arid climatic conditions and over inferior soils. This crop occupies only about 3.6 percent of a total cropped area of India. Its cultivation is not concentrated in any specific region. It is sown all over India except eastern and north-eastern regions. The leading producers of maize are the states of Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, Rajasthan and Uttar Pradesh. Yield level of maize is higher than other coarse cereals. It is high in southern states and declines towards central parts. Hence, the correct answer is option (d)XII]

5. What is truck farming?

a) Farming where farmers pool their resources

b) Growing of fruits and flowers

c) Farming where farmers specialize in vegetables only

d) Farming where farmers specialize in dairy.

Ans:(c)

Explanation:    [The regions where farmers specialize in vegetables only, farming is known as truck farming. The distance of truck farms from the market is governed by the distance that a truck can cover overnight, Hence its name is truck farming. Thus, the correct answer is option c) XII]

6. Which of the following are the areas of subsistence gathering?

  1. Northern Canada                     2. Amazon Basin                     3. Tropical Africa                     4. North Africa.

a) 1, 2 and 3                     b) 2, 3 and 4                c) 1, 3 and 4                d) 1, 2 and 4

Ans:     a)

Explanation:    [Gathering is practiced in: (i) high latitude zones, which include northern Canada, northern Eurasia and southern Chile;(ii) low latitude zones, such as the Amazon basin, tropical Africa, northern fringe of Australia and the interior part of southeast Asia, Nomadic herding is practiced in North Africa. Thus, the correct answer is option a) XII]

7. Which of the following are the regions of Pastoral Nomadism?

1.North Africa          2. Arabian Peninsula          3. Amazon basin          4. Mongolia

a) 1, 2 and 3          b) 2, 3 and 4          c) 1, 2 and 4                d) 1, 3 and 4

Ans:     c)

Explanation:    [Pastoral nomadism is associated with three important regions. The core region extends from the Atlantic shores of North Africa eastwards across the Arabian peninsula into Mongolia and central China. The second region extends over the Tundra region of Eurasia. In the southern hemisphere, there are small areas in south-west Africa and on the island of Madagascar. A gathering is practiced in Amazon basin. Thus, the correct answer is option(c)XII]

8. Which of the following is/are correctly matched?

Areas                           Animal

Sahara              :           Camel

Tibet                :           Reindeer

Arctic areas      :           Yak

a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:    [A wide variety of animals is kept in a different region for nomadic herding. In Sahara and Asiatic deserts, sheep, goats, and camels are reared. In the mountainous areas of Tibet and Andes, Yak and Lamas and in the Arctic and sub-Arctic areas, reindeer are the most important animals. (a)XII]

9. Consider the following statements:

  1. Black tea leaves are unfermented where as green tea leaves are fermented.
  2. Tea leaves have rich content of caffeine and tannin.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2          c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     b)

Explanation:    [Tea is a plantation crop used as a beverage. Black Tea leaves are fermented whereas green tea leaves are unfermented. Tannin and caffeine are in high content in tea. Tea is an indigenous crop of hills in northern China. It is grown over insulating topography of hilly areas and well-drained soils in humid and sub-humid tropics and sub-tropics. Hence, the correct answer is option (b)XII]

10. With reference to the Mixed Farming, consider the following statements:

  1. This form of agriculture is found in the least developed parts of the world.
  2. Fodder crops are an important component of mixed farming.
  3. Equal emphasis is laid on crop cultivation and animal husbandry.

Which of the above given statements are correct?

a) Only 1 and 2          b) Only 2 and 3          c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     b)

Explanation:    [Mixed farming is found in the highly developed parts of the world, e.g., north-western Europe, eastern North America, parts of Eurasia and the temperate latitudes of southern continents. Crops associated with mixed farming are wheat, barley, oats, rye, maize, fodder, and root crops. Fodder crops are an important component of this type of farming. Equal emphasis is laid on crop cultivation and animals husbandry. Animals like cattle, sheep, pigs, and poultry provide the main income along the crops. Hence, the correct answer is option(b)XII]

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>