UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY: LAND RESOURCE AND AGRICULTURE-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai.

TOPIC : LAND RESOURCE AND AGRICULTURE-1

1. Which of the following are the objective of rain water harvesting?

  1. To meet the increasing demand of water 2. To increase run off
  2. To avoid flooding of roads 4. To reduce ground water pollution

a) Only 1, 2 and 3             b) Only 1, 3 and 4             c) Only 2 and 4            d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     b)

Explanation:    [The Objectives of rainwater harvesting are: (1) To meet the increasing demand of water (2) To reduce run-off (3) To avoid flooding of roads (4) To augment the groundwater storage and raise the water table (5) to reduce the groundwater pollution (6) To improve the quality of groundwater and (7) To supplement domestic water requirements during summer and long days spells.  Hence, the correct answer is option b) X]

2. Consider the following statements:

  1. People engaged in primary activities are called blue-collar workers
  2. Gathering and hunting are the oldest economic activity known
  3. Shifting cultivation is also called slash and burn agriculture

Which of the above-given statements are correct?

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                      c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     c)

Explanation:    [People engaged in primary activities are called red-collar workers due to the outdoor nature of their work. Hence, statement 1 is incorrect, whereas statements 2 and 3 are correct. Thus, the correct answer is option c) XII].

3. Which of the following is correctly matched?

Country/state               :            Cultivation practice

Mexico                        :             Milpa

Malaysia                      :            Ladang

Assam                          :           Jhuming

a) Only 1 and 2                      b) Only 2 and 3                      c) Only 1 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     d)

Explanation:    [Shifting cultivation is prevalent in a tropical region in different names, e.g. Jhuming in northeastern states of India, Milpa in Central America and Mexico and Ladang in Indonesia and Malaysia. Thus, the correct answer is option(d)XII]

4. Which one of the following is not the characteristic feature of plantation agriculture?

a) Small capital investment                       b) Scientific methods of cultivation

c) Single crop specialization                      d) Cheap labour

Ans:     a)

Explanation:    [The characteristic features of plantation agriculture are a large capital investment, managerial and technical support, scientific methods of cultivation, single crop specialization, cheap labor and a good system of transportation which links the estates to the factories and markets for the export of the products. Thus, the correct answer is an option (a)XII]

5. Consider the following statements:

  1. Primitive subsistence Agriculture is widely practiced by many tribes in temperate region.
  2. Intensive Subsistence Agriculture is largely found in densely populated regions of monsoon Asia.

Which of the above-given statements is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2.

Ans:     b)

Explanation:    [Primitive subsistence Agriculture or shifting cultivation is widely practiced by many tribes in the tropics, especially in Africa, south and central America and southeast Asia. Hence, statement 1 is incorrect and statement 2 is correct Thus, correct answer is option(b)XII]

6. Which of the following are important countries where commercial livestock rearing is practiced?

a) India, Bangladesh and Sri Lanka                             b) Kenya, Tanzania and Uganda

c) New Zealand, Australia and Argentina                      d) None of these

Ans:(c)

Explanation:    [New Zealand, Australia, Argentina, Urugay and United States of America are Important countries where commercial livestock rearing is practiced. Thus, correct answer is option (c)XII]

7. Model of Kolkhoz is associated with which type of farming?

a) Mixed Farming                               b) Collective Farming.

c) Cooperative Farming                      d) Dairy Farming.

Ans:(b)

Explanation:    [Model of kolkhoz is associated with Collective Farming. This was introduced in erstwhile Soviet Union to improve upon the inefficiency of the previous methods of agriculture and to boost agricultural production for self-sufficiency. Thus, correct answer is option (b)XII]

8. Consider the following statements:

  1. Viticulture or grape cultivation is a specialty of Mediterranean region
  2. Wheat is an important plantation crop

Which of the above given statement(s) is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:    [Viticulture or grape cultivation is a specialty of the Mediterranean region Best quality wines in the world with distinctive flavors are produced from high-quality grapes in various countries of this region. Wheat is an important rabi crop. Tea, coffee and rubber are important plantation crops.(a)XII].

9. With reference to the dairy farming, consider the following statements:

  1. It is highly capital intensive 2. It is highly labor intensive.
  2. North Western Europe is an important region of commercial dairy farming.

Which of the above-given statements are correct?

a) Only 1 and                      2 b) Only 1 and 3                      c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     d)

Explanation:    [Dairy is the most advanced and efficient type of rearing of milch animals. It is highly capital intensive. Animal sheds, storage facilities for toddler, tending and mulching machines add to the cost of dairy farming. It is highly labor intensive as it involves rigorous care in feeding and mulching. There is no offseason during the year as in the care of crop raising. There are three main regions of commercial dairy farming. The largest is northwestern Europe, second is Canada and the third belt includes south-eastern Australia, New Zealand, and Tasmania. Hence, the correct answer is option (d)XII]

10. Areas of extensive commercial grain farming are.

  1. Eurasian steppes                      2. American Prairies                      3. Pampas of Argentina          4. Velds of South Africa.

5. Australian Downs.

a) 1, 2 and 3               b) 2, 3 and 5                c) 1 and 4        d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     d)

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>