UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY:  JAPAN

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai.

 

TOPIC: JAPAN

1.Consider the following statements:

  1. The eastern coast of Japan is one of the major fishing grounds or fisheries of the world.
  2. Manufacturing, agriculture, forestry and fishing are the four major economic activities of Japan.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:    [The waters surrounding Japan, especially in the east, abound in fish. The Japanese people are among the world’s best fisherman. Fish is second only to rice of an Item of food and is the main source of protein in the Japanese diet. The four main economic activities of Japan are manufacturing, agriculture, forestry, and fishing. Japan is a highly industrialized country. The Japanese have lived and prospered by manufacturing and importing finished goods. Hence, the correct answer is an option (c)VIII]

2. Which of the following food item is second only to rice in Japan?

a) Fish                        b) Bajra                 c) Wheat                      d) Bread

Ans:     (a)

Explanation:    [Fish is second only to rice as an item of food and is the main source of protein is the Japanese diet, The waters surrounding Japan, especially in the east, abound in fish. Hence, the correct answer is an option(a)VIII]

3. Consider the following statements:

  1. Japan is one of the most densely populated countries of the world.
  2. Most of the Japanese are Buddhists.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:    [Japan’s population density is 336 people per sq. km according to the UN World Population Prospects Report. It ranks 32nd in a list of countries by population density. Most of the Japanese are Buddhists. They are known for their great aesthetic sense. Hence, the correct answer is option c) VIII].

4. Which of the following is the largest textile center of Japan?

a) Kobe                        b) Osaka                        c) Nagasaki                  d) Yokohama

Ans:     (b)

Explanation:    [Osaka is the largest textile center of Japan. Osaka is a city in the Kansai region of Japan’s main island of Honshu. Located at the mouth of the Yodo River on Osaka Bay, Osaka is the third largest city by population after Tokyo and Yokohama. Hence, the correct answer is an option (b)VIII]

5. Consider the following statements:

  1. The Japanese call their country Nippon which means “Land of the Rising Sun”.
  2. Japan is not an archipelago.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:    [The world archipelago means “a chain of islands” so Japan is an archipelago which forms an arc extending for nearly 3,000 km off the east coast of Asia. Hence, the correct answer is option(a)VIII]

6. The correct deceasing order of the Islands of Japan in terms of size.

a) Honshu> Hokkaido> Shikoku>Kyushu.

b) Honshu>Hokkaido>Kyushu>Shikoku.

c) Hokkaido > Honshu > Kyushu > Shikoku.

d) Hokkaido > Honshu > Shikoku > Kyushu

Ans:     (b)

Explanation:    [The four Islands of Japan in decreasing order of their sizes are Honshu, Hokkaido, Kyushu and Shikoku. Hence, the correct answer is option b) VIII]

7. Which one of the following is correctly arranged from north to South?

a) Hokkaido, Honshu, Shikoku and Kyushu

b) Honshu, Hokkaido, Kyushu and Shikoku

c) Hokkaido, Honshu, Kyushu and Shikoku

d) Honshu, Hokkaido, Shikoku and Kyushu

Ans:     a)

Explanation:    [The correctly arranged island of Japan from north to south is Hokkaido, Honshu, Shikoku and Kyushu. Hence, the correct answer is optiona) VIII]

8. With reference to Japan, consider the following statements:

  1. Japan is a mountainous country.
  2. Japan has a large population but very limited natural resources.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:    [Japan is a small mountainous country. Mountains from the backbone of the entire archipelago. There are only few lowland area. The population of Japan is 127 million. It is the 10th largest country in the world by population. Japan relies on imports and nuclear power to meet a large majority of its energy needs due to the lack of a domestic supply of many critical natural resources. However, the Japanese are hard working people and by their effort made their country one of the richest in the world. Hence, the correct answer is option(c)VIII].

9. Consider the following statements:

  1. The Kwanto plain on the eastern coast of Hokkaido is the important plain of Japan.
  2. The cities of Tokyo and Yokohama lie in the island of Shikoku.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1                        b) Only 2                        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     d)

Explanation:    [The Kwanto plain lies in the Honshu island not in the Hokkaido island. This plain contains the Tokyo, the capital city of Japan and constitute the most productive and populous area of the country. The cities of Tokyo and Yokohama lie on the Kwanto plain in the island of Honshu. Hence, the correct answer is option(d)VIII]

10. Which one of the following statement is not correct?

a) Japan is very poor in mineral resources

b) Japan is rich in water-power

c) The coastline of Japan is highly indented

d) Chanoyu is a special coffee ceremony celebrated in Japan.

Ans:(d)

Explanation:    [The Japanese very tend of tea and have special tea ceremony known as Chanoyu. Thus, Chanoyu is a tea ceremony not coffee ceremony. Japan lacks in mineral resources. It possesses some copper deposits and a little coal and oil. But it is rich in water power. Even this waterpower is not enough to meet the large requirements of its industries. Japan possesses a large number of natural harbors due to its coastline being highly indented. Hence, the correct answer is an option (d)VIII]

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>