UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY :

INDIA’S NEIGHBORING COUNTRIES Notes Part 1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

TOPIC : INDIA’S NEIGHBORING COUNTRIES

Q1. Which one of the following statements is not correct?

  1. The Mahaweli Ganga, Yan and Aruvi rivers drain northern part of Sri. Lanka.
  2. Myanmar has the monsoon type of climate.
  3. Bangladesh occupies the major part of the world’s largest delta, namely the Ganga-Brahmaputra delta.
  4. None of the above.

Ans:     d)

Explanation:    [The southern part of Sri Lanka is hilly, while the northern part consists of an extensive flat plain. This plain is drained by the Mahaweli Ganga, Yan and Aruvi rivers. Monsoon type of climate is found in Myanmar. The amount of rainfall varies from region to region. It is heaviest in the south-west. The central valley of Irrawaddy receives very little rainfall. Bangladesh is a maze of rivers and their tributaries. It occupies the major part of Ganga-Brahmaputra delta. d) ]

Q2. Which one of the following statements is not correct?

a) Thimpu is the capital of Bhutan.

b) The majority of the people of Bhutan are Hindu.

c) The majority of the people in Sri. Lanka consists of Sinhalese.

d) Colombo is the Largest port of Sri Lanka.

Ans:     b)

Explanation:    [Bhutanis is a small country on the northern border of India. It is a mountainous country with high ridges and deep valley. Its capital is Thimpu. Most of the people of Bhutan are Buddhists. Bhutanese are known for their handicrafts, woodwork and metal craft. Sri Lanka is a beautiful country often called as ‘The Pearl of the East’ The majority of the people of Sri Lanka are Sinhalese. A large number of Tamilians from India have also settled in Sri Lanka. Colombo is the capital city and the largest port of Sri Lanka. Hence, the correct answer is option (b)]

Q3. Consider the following statement:

  1. The central part of Myanmar is drained by the Irrawaddy, Sittang and Salween rivers.
  2. In the western part of the Myanmar is the Shan Plateau.

Which of the Statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:    [Myanmar is a mountainous country. It is separated from its neighbours by high mountain ranges which are heavily forested. Irrawaddy, Sittang and Salween rivers drain central part of Myanmar. Shan plateau lies in the eastern part of it. The coastline of Myanmar is very broken. It has deep crocks, bays and capes. Such a coastline is called indented coastline. It possesses several natural harbours. Hence, the correct answer is option a) ]

Q4. Consider the following statements:

  1. A line of submerged rocks and sand banks which run between Dhanushkodi near Rameshwaram and Talaimannar in Sri Lanka is known as Adam’s Bridge.
  2. The southern part of Sri Lanka is extensive flat plain, while the northern part is hilly.

Which of the statement(s) given above is/are correct.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:    [The southern part of Sri Lanka is hilly, while the northern part consists of an extensive flat plain. This plain is drained by the Mahaweli Ganga, Yan and Aruvi rivers. The Palk strait separates Sri Lanka from India. Adam’s Bridge is a line of submerged rocks and sand banks which run between Dhanushkodi near Rameshwaram and Talaimannar in Sri Lanka. Hence the correct answer is option(a)]

Q5. Consider the following statements:

  1. Bhutan is a mountainous country with high ridges and deep valleys
  2. Bhutanese are known for their handicrafts, woodwork and metal craft.

Which of the statements given above is/are correct.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:    [Bhutan is a small country on the northern border of India. It is located in the eastern Himalayas. It is a mountainous country with high ridges and deep valleys. Most of the settlements are along the track which goes to Sikkim through the Chumbi valley. Most of the people of Bhutan are Buddhists. Bhutanese people are known for their handicraft, woodwork are metal craft. Hence, the correct answer is option (c)]

Q6. Consider the following statements:

  1. Bangladesh is a fertile country and is also very densely populated.
  2. The country Bangladesh is a maze of rivers and their tributaries.

Which of the statements given above is/are correct.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

And: (c)

Explanation:    [Bangladesh is an agricultural country and has only a few industries. The Land is fertile here Population of Bangladesh is highly dense. Bangladesh has a hot and humid climate. It receives plenty of rain ranging from 200 to 400 cm a year. It is a maze of rivers and their tributaries. It occupies the major part of the world’s largest delta, namely, the Ganga-Brahmaputra delta. Hence, the correct answer is option (c)]

Q7. Which one of the following statements is not correct.

a) Pearl fishing is practiced in the Gulf of Manner.

b) Palk strait separates Sri Lanka from India.

c) Myanmar is a country of beautiful pagodas, the temples dedicated to Lord Buddha.

d) None of the above

Ans:     d)

Explanation:    [The Gulf of Manner is a Large shallow bay forming part of the Laccadive Sea in the Indian Ocean. It lies between the south eastern fip of India and the west coast of Sri Lanka. Pearl fishing is practiced in Gulf of Manner. Sri Lanka is separated from India by Palk strait Palk strait connects the Bay of Bengal in the northeast wisht he Palk Bay and thence with the Gulf of Manner in the southwest. Myanmar is famous for its beautiful Buddhist temples called pagodas. Hence, the correct answer is option(d)Explanation]

Q8. Match the following

  1. The Land of canals.              1. Nepal
  2. The Pearl of the east            2. Pakistan
  3. The Himalayan Kingdom      3. Myanmar
  4. The Land of Pagodas           4. Sri Lanka

Code:

A         B          C          D

a) 2        4          1          3

b) 2        4          3          1

c) 1        3          2          4

d) 2        1          3          4

Ans:     a)

Explanation:

A. Land of canals                               2. Pakistan

B. The Pearl of the east                     4. Sri Lanka

C. The Himalayan Kingdom              1. Nepal

D. The Land of Pagodas                    3. Myanmar

Hence, the correct answer is option a) ]

Q9. Match the following

  1. The Largest port of Bangladesh                   1. Sui
  2. The hill station of Sri Lanka                          2. Kandy
  3. The former capital of Myanmar                     3. Mandalay
  4. An important gas-field of Pakistan                4. Chittagong

Code:

A         B          C          D

a) 4         2          1          3

b) 4         2          3          1

c) 1         3          2          4

d) 3         1          4          2

Ans:     b)

Explanation:

A. The Largest part of Bangladesh                             1. Chittagong

B. The hill station of Sri Lanka                                    2. Kandy

C. The former capital of Myanmar                              3. Mandalay

D. An important gas-field of Pakistan                         4. Sui

Hence, the correct answer is option (b)]

Q10. With reference to Pakistan consider the following statements:

  1. It is known as the land of canals.
  2. Wheat is the major food crop of Pakistan.
  3. It experiences extremes of climate.

Which of the statements given above are correct.

Ans:     d)

Explanation:    [Pakistan has very little rainfall but a largest rainfall but a large part of the country has a good network of irrigation canals. It is therefore, rightly known as the land of canals. Pakistan experiences extremes of climate. It is very hot in summer and very cold in winter. The average rainfall in the Indus valley is no more than 25 cm a year Wheat is the major food crop of Pakistan. Millets such as Jawar and bajra are grown in the arid regions where irrigation is not possible. Hence, the correct answer is option (d)]

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>