UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY : EUROPE Notes Part 3

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

TOPIC: EUROPE Part 3

Q1. Consider the following pairs:

  1. Skyscrapers A group of high multistoreyed buildings forming a skyline.
  2. Motel A kind of hotel provides travellers with facilities such as bedrooms, a kitchen and parking place.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Skyscrapers are a group of high multi storyed buildings forming a skyline. New York city is called as city of Skyscrupers. Moted is a kind of hotel providing travellers facilities such as bed room, a kitchen and a parking place. Hence, the correct answer is option c)]

Q2. Which of the following climatic features is/are correct about eastern Europe?

  1. Summers are hot
  2. Winters are very cold
  3. Rainfall is heavy

a) Only 1 and 2

b) Only 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [Since the moderating influence of ocean is reduced in eastern Europe, as a result, in eastern Europe, summers are hot and winters are very cold and rainfall is also less. Hence, the correct answer is option a)]

Q3. Which of the following is/are the climatic features of southern Europe.

  1. Rainfall in winter
  2. Summers are short, hot and wet
  3. Winters are cold and wet.

a) Only 1

b) Only 1 and 2

c) Only 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation:    [Southern Europe comes under the influence of offshore winds during summers. Hence, rainfall is confined to winter. Summers are long. Hot and dry. Winter are warm and wet. This type of climate is called Mediterranean type. Hence, the correct answer is option a)]

Q4. Consider the following statements:

  1. Mount Elbrus is the highest peak of the Alps.
  2. The highest mountain peak of Europe is Mont Blane lies in the Caucasus range.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:  (d)

Explanation:    [The Alpine mountain system of Europe have high peaks, steep slopes and deep valleys. The most important mountain system among them is the Alps. Mont Blanc (4807 m) is the highest peak of the Alps. The other important mountain ranges are the Pyrenees, the Carpathian and the Caucasus. The highest mountain peak of Europe is Mount Elbrus (5,633 m) in the Caucasus. Hence, the correct answer is option d)]

Q5. Which of the following factors influence the climate of Europe and make it mild?

  1. Relief
  2. Proximity to the seas
  3. The Westerlies
  4. North Atlantic Drift

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 3 and 4

c) Only  2 and 4

d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (d)

Explanation:    [A major part of the Europe lies in the temperate zone. But considering its latitudes, Europe’s climate is described as mild. Several factors like relief, its proximity to the seas, the westerlies and the North Atlantic Drift influence the climate of Europe and make it mild. Hence, the correct answer is option d) ]

Q6. Consider the following statements:

  1. Europe lies in the region of the westerlies.
  2. The warm waters of the North Atlantic Drift keep the seas along the western Europe ice-free.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Westerlies blow over Europe. As such, most of the time the wind blows from the south – west Since there is no mountain system from the north to the south, therefore these winds blow deeper into the land and modify temperature. Seas along the western Europe are ice-free due to warm North Atlantic Drift. The westerlies blowing over these currents carry warmth further inland. On their way, they also pick up moisture and cause a fair amount of rainfall. Hence, the correct answer is option c)]

Q7. Consider the following pairs:

Countries                   Capitals

  1. Denmark                   Copenhagen
  2. Finland                      Helsinki
  3. Estonia                      Riga
  4. Lithuania                   Tallinn

Which of the above given pairs are correctly matched?

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 2 and 4

c) Only  1 and 2

d) Only 3  and 4

Ans:     c)

Countries                     Capitals

  1. Denmark                    Copenhagen
  2. Finland                           Helsinki
  3. Estonia                           Tallinn
  4. Lithuania                        Vilnius

Hence, the correct answer is option c)]

Q8. Consider the following statements:

  1. In the south – east part of Europe, there is an extensive grassland called the steppes
  2. Europe has good natural harbours and ports.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [Steppes grassland are found in the south – east part of Europe. Compared to the prairies of North America, these grasses are shorter. This region extends from the Danube valley in Romania to Ukraine. The plains of Hungary are an extension of this plain. Europe has number of good natural harbours and ports. Hence, the correct answer is option c) ]

Q9. Which of the following countries are correctly arranged from north to south?

a) Latvia, Estonia, Ukraine, Lithuania

b) Lithuania, Estonia, Latvia, Ukraine

c) Estonia, Lithuania, Latvia, Ukraine

d) Estonia, Latvia, Lithuania, Ukraine

Ans:     d)

Explanation:    [The correctly arranged countries form north to south are Estonia, Latvia, Lithuania and Ukraine. Hence, the correct answer is option d)]

Q10. Which of the following group of capitals are corretly arranged from north to south?

a) Reykjavik, Helsinki, Riga, Warsaw

b) Helsinki, Reykjavik, Riga, Warsaw

c) Riga, Reykjavik, Warsaw, Helsinki

d) Reykjavik, Riga, Warsaw, Helsinki

Ans:     a)

Explanation:    [The correctly arranged capitals form north to south are Reykjavik, Helsinki, Riga and Warsaw. Reykjavik, Helsinki, Riga and Warsaw are the capitals of Iceland, Finland, Latvia and Poland, Hence, the correct answer is option a)]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>