UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY : EUROPE Notes Part 2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

TOPIC: EUROPE Part 2

Q1. The Siene river drains into-

a) North Sea

b) Baltic Sea

c) English Channel

d) Mediterranean Sea

Ans:     (c)

Explanation:    [The Seine is a 776 km long river and an important commercial waterway within the Paris Basin in the north of France. It originates at Source Siene, 30 km northwest of Dijon in north eastern France in the Langres Plateau, flowing through Paris into the English Channel at Le Havre. Hence, the correct answer is option c) ]

Q2. Which of the following rivers drain into North Sea?

  1. Volgo
  2. Rhine
  3. Weser
  4. Elbe
  5. Don

a) Only 1, 2, 3 and 4

b) Only 2, 3 and 4

c) Only  3, 4 and 5

d) Only 1, 2  and 5

Ans:     (b)

Explanation:    [The rivers Rhine, Weser and Elbe drain into North sea. Volga drains into Caspian sea and Don drains into Black sea. Hence, the correct answer is option b)]

Q3. Consider the following pairs:

Rivers                  Outflow

  1. Po                         Adriatic Sea
  2. Danube                Black Sea
  3. Dnieper                Caspian Sea.
  4. Loire                     Bay of Biscay

Which of the above given pairs are correctly matched?

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 2 and 4

c) Only  3 and 4

d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (b)

Rivers                    Outflow

  1. Po                       Adriatic Sea
  2. Danube               Black Sea
  3. Dnieper               Black Sea
  4. Loire                   Bay of Biscay

Hence, the correct answer is option b)]

Q4. Europe has made great progress because:

a) It has been the cradle of western civilization

b) It has vast clutivable lands.

c) It is favourably situated in relation to other parts of the world.

d) Its people have made the best possible use available resources.

Ans:     (d)

Explanation:    [Europe is endowed with a variety of natural resources such as forests, minerals, fertile soil and water. These resources are unevenly distributed. But the people of Europe have used them very wisely to make their countries prosperous. Hense, the correct answer is option d) ]

Q5. Consider the following statements:

  1. Europe is the second most densely populated continent of the world after Asia.
  2. The Netherlands has excellently man aged its water resources despite many problems.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (b)

Explanation:    [Europe is the most densely populated continent of the world. The plains of Europe have a fairly high density of population. The Netherlands presents an excellent example of managing its water resources. Its lower areas, especially the delta region, faced the problem of flooding. To reduce this danger, the five estuaries have been sealed with dams, which regulate the flow of water. Hence, the correct answer is option b)]

Q6. Consider the following statements:

  1. Dogger Bank and the Great Fisher Bank are important fishing grounds in Europe.
  2. Norway has transferred its fishing technology to India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The major fishing countries of Europe are Norway, Sweden, Denmark, France, U.K. and Portugal. Important fishing grounds of Europe are Dogger Bank and Great Fisher Bank. Norway has very advanced and welt equipped fishing vessels. These are used for deep – sea fishing. It has transferred its technology to India to develop deep – sea fishing along the Kerala coast. Hence, the correct answer is option c)]

Q7. Consider the following statements:

  1. Denmark is famous for dairy industry
  2. Sugar – beet is the main source of sugar in Europe

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [The countries of Europe around the North sea are famous for their dairy indutry. Denmark is especially noted for it. Sugar – beet and potatoes are two very important root crops of Europe. In fact, the main source of sugar here is sugar – beet. They are grown in the plains of central and eastern Europe. Hence, the correct answer is option c)]

Q8. Which of the following are the wheat production areas of Europe?

  1. The Paris basin
  2. The North European Plain
  3. The Plains of Hungary
  4. The Po valley in Italy

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 2 and 4

c) Only  3 and 4

d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (d)

Explanation:    [Some of the important wheat production areas of Europe is Ukraine, the Paris Basin, the Low Countries, the North European plain, the Plains of Hungary and the Po valley in Italy. Hence, the correct answer is option d)]

Q9. Which of the following countries of Europe are known for vegetables?

  1.  Bulgaria
  2. Netherlands
  3. Belgium
  4. Iceland

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 3 and 4

c) Only  2 and 4

d) Only 1, 2, 3  and 4

Ans:     (a)

Explanation:    [Bulgaria in the eastern part, and the Netherlands and Belgium in the western part of Europe. Are known for vegetables. Most of the areas of Iceland are unutilized and pasture – dominant. Hence, the correct answer is option a) ]

Q10. Which of the following countries of Europe has reclaimed land from beneath the sea for agriculture?

a) Netherlands

b) France

c) Spain

d) Portugal

Ans:     a)

Explanation:    [The Netherlands has reclaimed land from the sea by making big embankments along the sea front. They are called Dykes. The water from the enclosed land called polders is pumped out into the sea. Land is then left to dry for some time before it is brought under cultivation. Hence, the correct answer is option a)]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>