UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY :CHINA & JAPAN

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai.

 

TOPIC : CHINA and JAPAN

Q1. Which one of the following statements is not correct?

a) Taklamakan is a dreary desert of China lying north of Tibet.

b) The eastern part of China is a land of great plains and a few hills.

c) China has a monsoon type of climate.

d) None of the above.

Ans:(d)

Explanation:     [The Taklamakan desert is a desert in north of China, in the south west portion of the Xinjiang Uyghur region. It is bounded by the Kunlun mountains to the south, and the Pamin mountains and Tian Shan to the west and north. The eastern part of China are very fertile for they are made of the alluvium brought by the river. They are great plains with few hills. Climate of China is of monsoon type. Climate of China is of monsoon type. Temperature decreases as one goes from south to north. Hence, the correct answer is option (d)]

Q2. Consider the following statements:

  1. The eastern part of China is very mountainous.
  2. The western part of China is a land of great plains and a few hills.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both1  and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     d)

Explanation:     [The western part of China is very mountainous. It has a number of very prominent mountain ranges such as the Mailas, the Kunlun, the Tien Shan and the Nan Shan. The eastern part of China is a land of great plains and a few hills. The plains are very fertile for they are made of the alluvium brought by the river. Hence, the correct answer is option (d)].

Q3. With reference to China, consider the following statements:

  1. Agriculture in China is intensive.
  2. Pigs, chicken and ducks are widely reared in China as domestic animals and birds.
  3. Rich deposits of coal and iron ore have enabled China to develop the iron and steel industry.

Which of the statements given above are correct?

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:(d)

Explanation:     [China has rich deposits of coal and iron ore which led to the development of its iron and steel industry, Small machines and tools, and transport equipment. Chinese farmers practice intensive agriculture. Pigs, chickens and ducks are domestic birds and animals in China. In the arid grasslands, horses, camels, sheep and goats are raised. Hence, the correct answer is option (d)]

Q4. Consider the following statements:

  1. The rearing of silkworm and production of raw silk is known as sericulture.
  2. Taipeh is the capital city of Taiwan.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:     [Sericulture or silk farming is the rearing of silkworm for the production of raw silk. Although there are several commercial species of silkworm. Bombyx mori is the most widely used and intensively studied. China and India are the two main producers of silk, together manufacturing more than 60 per cent of the world production each year. The island of world production each year. The island of Taiwan lies off the mainland of China with Taipeh as its capital. It has a separate government of its own and is often called Nationalist China. Hence, the correct answer is option(c)]

Q5. Match the following:

  1. The Yellow river of China.                           1. Taklamakan
  2. The longest river of China                           2. Loess
  3. A fertile plateau of very fine dust                 3. Hwang ho
  4. A low desert basin                                       4. Chang-Siang

Code:

A         B          C          D

a) 3         4          1          2

b) 3         4          2          1

c) 1         2          3          4

d) 2         1          4          3

Ans:     b)

The Yellow river of China.                                1. Hwang ho

The longest river of China                                2. Chang-Siang

A fertile plateau of very fine dust                      3. Loess

A low desert basin                                            4. Taklamakan

Hence, the correct answer is option (b)].

Q6. Consider the following statements:

  1. The eastern coast of Japan is one of the major fishing grounds or fisheries of the world.
  2. Manufacturing, agriculture, forestry and fishing are the four major economic activities of Japan.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:     [The waters surrounding Japan, especially in the east, abound in fish. The Japanese people are among the world’s best fisherman. Fish is second only to rice of an Item of food and is the main source of protein in the Japanese diet. The four main economic activities of Japan are manufacturing, agriculture, forestry and fishing. Japan is a highly industrialized country. The Japanese have lived and prospered by manufacturing and importing finished goods. Hence, the correct answer is option (c)]

Q7. Which of the following food item is second only to rice in Japan?

a) Fish

b) Bajra

c) Wheat

d) Bread

Ans:     (a)

Explanation:     [Fish is second only to rice as an item of food and is the main source of protein is the Japanese diet, The waters surrounding Japan, especially in the east, abound in fish. Hence, the correct answer is option(a)]

Q8. Consider the following statements:

  1. Japan is one of the most densely populated countries of the world.
  2. Most of the Japanese are Buddhists.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     c)

Explanation:     [Japan’s population density is 336 people per sq. km according to the UN World Population Prospects Report. It ranks 32nd in a list of countries by population density. Most of the Japanese are Buddhists. They are known for their great aesthetic sense. Hence, the correct answer is option c) ].

Q9. Which of the following is the largest textile centre of Japan?

a) Kobe

b) Osaka

c) Nagasaki

d) Yokohama

Ans:     (b)

Explanation:     [Osaka is the largest textile centre of Japan. Osaka is a city in the Kansai region of Japan’s main island of Honshu. Located at the mouth of the Yodo river on Osaka bay, Osaka is the third largest city by population after Tokyo and Yokohama. Hence, the correct answer is option (b)]

Q10. Consider the following statements:

  1. The Japanese call their country Nippon which means “Land of the Rising Sun”.
  2. Japan is not an archipelago.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     a)

Explanation:     [The world archipelago means “a chain of islands” so Japan is an archipelago which forms an arc extending for nearly 3,000 km off the east coast of Asia. Hence, the correct answer is option(a)]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>