UPSC NCERT GEOGRAPHY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC GEOGRAPHY : ASIA Notes

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

TOPIC: ASIA

Q1. Which of the following group of countries share border with Myanmar?

a) China, India, Bangladesh, Laos and Thailand.

b) Bhutan, Cambodia, India, Bangladesh, and Thailand.

c) Bangladesh, Vietnam, China, India, and Laos.

d) Malaysia, Bhutan, Vietnam, Cambodia and India.

Ans:     (a)

Explanation:    [Myanmar shares border with Bangladesh, India, China, Laos and Thailand. Myanmar is also known as the ‘Land of the mountains and river’. It is famous for its beautiful Buddhist temple called ‘Pagodas’, Hence, the correct answer is option a) ]

Q2. Which of the following river drain into the Pacific ocean.

  1. Sinking
  2. Chang-jiang
  3. Hwang Ho
  4. Salween

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 2, 3 and 4

c) Only  1, 2 and 4

d) Only 1, 3  and 4

Ans:     (a)

Explanation:    [The Salween river drains into Gulf of Martaban, which is the part of Indian Ocean, whereas, Sikiang, Chang-jiang and Hwang Ho drain into Pacific Ocean. Hence, the correct answer is option a)]

Q3. Which of the following group of rivers are arranged from east to west?

a) Kolyma, Yenisey, Lena and Ob

b) Yenisey, Lena, Kolyma and Ob

c) Lena, Kolyma, Ob and Yenisey

d) Kolyma, Lena, Yenisey and Ob

Ans:     (d)

Explanation:    [The rivers arranged from east to west are Kolyma, Lena, Yenisey and Ob. Kolyma originates from Kolyma range and drains into the east Siberian sea. Lena originates from the lake Baikal and drains into the Arctic Ocean. Yenisey originates from the Tannuala mountain and drains into the Arctic Ocean. Ob river originates from the Arctic Ocean. Ob river originates from the Altai mountain and drains into the Gulf of Ob (Arctic ocean). Hence, the correct answer is option d) ]

Q4. Which of the following group of mountains / range are arranged from north to south.

a) Altun shan, Altai Mts, Tian shan and Kunlun shan

b) Altai Mts, Altun shan, Tian shan and Kunlun shan

c) Altai Mts, Tian shan, Altun shan and Kunlun shan

d) Kunlun shan, Tian shan, Altun shan and Altai Mts

Ans:     (c)

Explanation:    [The following mountains are arranged from north to south, Altai Mts, Tain shan, Altun shan and Kunlun shan. Hence, the correct answer is option c) ]

Q5. Which strait connects sea of Okhotsk with sea of Japan?

a) Korea strait

b) Tatar strait

c) Formosa strait

d) Luzon Strait

Ans:     (b)

Explanation:    [Tatar strait connects sea of Okhotsk with sea of Japan and separates Eastern Russia and Sakhalin. Hence, the correct answer is option b)]

Q6. Match the following

Vegetation                   Common animal

  1. Tundra                            1. Antelope
  2. Taiga                               2. Sable
  3. Steppe                            3. Reindeer
  4. Monsoon Forests            4. Elephant

Code:

A         B          C          D

a) 3         2          1          4

b) 2         3          1          4

c) 4         1          2          3

d) 1         2          2          3

Ans:     (a)

Vegetation                   Common Animal

  1. Tundra                     3. Reindeer
  2. Taiga                        2. Sable
  3. Steppe                     1. Antelope
  4. Monsoon Forests    4. Elephant

Hence, the correct answer is option a) ]

Q7. Which of the following belt of natural vegetation is along the northern coast of Asia?

a) Tundra Vegetation

b) Taiga Vegetation

c) Steppe Vegetation

d) Desert Vegetation

Ans:(a)

Explanation:    [Along the northern coast of Asia is the belt of Tundra vegetation. The region is mostly covered with snow and ice for the major part of the year. Summer is short and cool. Precipitations is about 30 cm. annually, mostly in the form of snow. Due to the cold weather conditions, plants do not attain much height and the vegetation mainly consists of mosses and lichens. The reindeer is the chief animal of this region. Hence correct answer is option a)]

Q8. Consider the following statements:

  1. In north-eastern Asia, temperate wood lands are found.
  2. In the extremely southern portion of Asia, the natural vegetation consists of equatorial forests.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     (c)

Explanation:    [In south, south-east and east Asia the natural vegetation consists of monsoon forests. In the north-eastern Asia, as the climate becomes cooler, the monsoon forests change into temperate woodlands. Equatorial forests are found in the extremely southern portion of Asia. Such forests are confined to the Malaysian peninsula and the island groups lying close to the equator. Hence, the correct answer is option c)]

Q9. Which of the following rivers drains into the Arctic Ocean?

1. Ob

2. Yenisey

3. Lena

4. Amur

a) Only 1 and 2

b) Only 2 and 4

c) Only 3 and 4

d) 1, 2 and 3

Ans:     (d)

Explanation:    [Ob, Yenisey and Lena are the rivers which flow through Siberian plains from south to north and drain into the Arctic Ocean. Amur river drains into Tatar strait, which is the part of Pacific Ocean, Hence, the correct answer is option d) ]

Q10. Which of the following group of countries are land-locked?

a) Mongolia, Laos and Afghanistan

b) Mongolia, Cambodia and Afghanistan

c) Vietnam, Cambodia and Laos

d) Afghanistan, Pakistan and Iran

Ans:     a)

Explanation:    [Mongolia, Laos and Afghanistan are the land-locked countries. Mongolia is bordered by Russia and China. Laos is bordered by China, Vietnam, Cambodia, Thailand and Myanmar. Afghanistan is bordered by Pakistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan and India, hence, the correct answer is option a)]

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>