UPSC NCERT GENERAL SCIENCE NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC General Science : General Physics-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic :General Physics-1

1. Which one of the following is capillarity not the reason:

a) Rising of water from the roots of a plant to its foliage.

b) Blotting of ink.

c) Spread of water drop on a cotton cloth.

d) Rising of underground water.

Ans:     D

Explanation:    Capillary is hari like tube. It is found that when a capillary tube open at both end is dipped in a liquid, the liquid rises up in the tube. The example of capillarity are blotting of ink, spread of water drop on cotton cloth and rising of water from the root of plants to its foliage.

2. Which one of the following are the correct sequences of the given substances in the decreasing order of their densities?

a) Steel>Gold> Mercury                  b) Gold>Steel>Mercury

c) Gold> Mercury> steel                  d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    The density of Gold = 19.3 gm/cm3, Mercury=13.6 gm/cm3 and Steel=7.6 gm/cm3, So the option (c) is correct. Density is calculated by Mass/Volume.

3. A weightless rubber balloon filled with 200cc of water. Its weight in water is equal to:

a) 9.8/5N                  b) 9.8/4N                  c) 9.8/10N                   d) None of these.

Ans:     D

Explanation:    Since the balloon is filled up with water and put into water, it is in a stable position. The downward force exerted by its equal to the upward buoyant force exerted by water. Hence its weight in water is zero as the resultant force on its is zero.

4. Match the following lists:

List-I                                        List-II

  1. Electric charge                          1.Watt
  2. Electric resistance                     2.Voli
  3. Power                                        3.Ohm
  4. Potential differences                  4.Coulomb

Codes:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 3          4          2          1

c) 4          3          1          2

d) 3         2          4          1

Ans:     C

Explanation:

SI Unit                        Quantity

Coulombs        Electric charge

Volt                 Potential differences

Watt                 Power

Ohm                Resistance

5. Match the following lists:

List-I                            List-II

  1. Angle                          1. m3
  2. Volume                       2. m2
  3. Frequency                  3. Radian
  4. Area                           4. Hertz

Codes:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 3         1          4          2

c) 4          2          1          3

d) 3          4          2          1

Ans:     B

Explanation:

Quantity                      SI Unit

Angle                           radian

Volume                                    m3

Frequency                    Hertz

Area                             m2

6. Match the following lists:

List-I                                  List-II

  1. Diesel                             1. Redolf Diesel
  2. Fountain pen                  2. Levis Waterman
  3. Steam engine                 3. James Watt
  4. Telephone                       4. Grahm Bell

Codes:

A         B          C          D

a) 2         3          4          1

b) 1          2          4          3

c) 1           2          3          4

d) 3           2          4          1

Ans:     C

Explanation:    In the above option is already correctly match as like A-1, B-2, C-3, D-4.

7. Match the following lists:

List-I                                List-II

  1. Television                        1.Mackmilan
  2. Microphone                     2.Thomsa Alva Addition
  3. Gramophone                   3.J.L.Beard
  4. Bicycle                            4.Grahm Bell

Codes:

A          B          C          D

a) 3          1          4          2

b) 3          4          2          1

c) 1           2          3          4

d) 3           2          1          4

Ans:     B

Explanation:

Television       –           J.L.Beard

Microphone     –           Grahm Bell

Gramophone    –           Thomas Alva Addition

Bicycle            –           Mackmilan.

8. Match the following lists:

List-I                            List-II

  1. Kinetic energy              1. Q/T
  2. Potential energy           2. 1/2 mv2
  3. Distance                       3. Time x Speed
  4. Current                         4. Mgh

Codes:

A         B          C          D

a) 1        2          3          4

b) 2        4           3          1

c) 1         3          2          4

d) 2         3          1          4

Ans      B

Explanation:    Kinetic energy = 1/2mv2

(m = Mass, v = Velocity)

Potential energy = Mgh

(h = height,      g = acceleration due to gravity)

Distance = Time x Speed

Current = Q / T = Charge / Time.

9. Match the following lists:

List-I                            List-II

  1. Maanometer                  1. Depth of sea
  2. Fathometer                    2. Gas pressure
  3. Cryometer                      3. Density of gas
  4. Dasymeter                     4. Low temperature

Codes:

A         B          C          D

a) 2         1          4          3

b) 2         4          3          1

c) 3         1          4          2

d) 3         1          2          4

Ans:     A

Explanation:

Manometer     –           Gas pressure

Fathometer       –           Depth of sea

Cryometer        –           Low temperature

Dasymeter       –           Density of gas

10. Graphene, a newly discovered allotrope of carbon can have application in:

1) Solar cells

2) Sensors to diagnose diseases

3) Lithium ion batteries

4) High frequency

5) Display screens

Which of the following statements is/are correct:

a) 1, 2 and 3                  b) 2, 3 and 4                  c) Only 5                     d) All of these

Ans:     D

Explanation:    Due to a large surface area, graphene is used to prepare sensors and display screens. High-frequency transistors can also be prepared with the help of graphene because of the higher speed at which electrons in graphene move as compare to electrons in silicon. Carbon solar cell uses graphene as electrodes in lithium-ion batteries graphene is used as an anode.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>