UPSC NCERT GENERAL SCIENCE NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC General Science :Electricity Notes Part 2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic : Electricity

Q1.  1) When altitude increases boiling point of water decreases.

        2) Pressure varies with height.

Choose correct options:

a) 1 & 2 are true

b) 1 is true but 2 is false

c) Both 1 & 2 are false

d) None of these

Ans:    A

Explanation:    Pressure varies with height.

i.e. P = δ gh

P = Pressure

δ = density

h = height

Boiling point of water at mountains is low due to pressure decrease because less density of air is available there.

Q2. Two variable will be changed when light waves comes from Air to glass.

a) Wavelength, frequency and velocity

b) Velocity and frequency

c) Wavelength and frequency

d) Wavelength and velocity

Ans:    D

Explanation:    When light waves goes from one medium to another medium then speed of light and wavelength will change but frequency remain constant. Frequency is fundamental quantity. It will be never changed.

Q3. Consider the following: In a nuclear reactor, self-sustained chain reaction is possible, because:

1) The fast neutrons are slowed by graphite.

2) Every neutron released in the fission reaction initiates further fission.

3) More neutrons are released in each of the fission reactions.

4) The neutrons take part in the fission process.

Which of these statements are correct?

a) 1 and 3

b) 1,4 and 3

c) 2 and 4

d) None of these.

Ans:    B

Explanation:    In self sustained chain reaction in each fission reaction three more neutrons are produced. The three neutrons then cause the fission of other thorium nuclei producing nine neutrons and so on. In nuclear reactor graphite is used for moderator. All neutrons do not take part in reaction because cadmium rod absorbs some neutrons.

Q4. Consider the following statements:

1) A digital library is a collection of documents in an organized electronic form available on internet only.

2) Smart card is a plastic card with an embedded microchip.

3) Digital technology is primarily used with new physical communication medium such as satellite and fibre optics transmission.

a) 1 and 2

b) 3 only

c) 2 and 3

d) All of these

Ans:     C

Explanation:    The answer 2 and 3 is correct. A digital library is a collection of documents in organized form. It can be available extra than internet. Ex: Mobile, computer etc.

Q5. Match the following:

List-1                           List-2

  1. Pressure                      A. Hertz
  2. Frequency                   B. Mach
  3. High speed                  C. Newton/Coulomb
  4. Electric field                 D. Pascal

Codes:

A         B          C          D

a) 2         3          4          1

b) 2         1          3          4

c) 1         2          3          4

d) 3         2          4          1

Ans:     A

Explanation:

High speed      –           Mach

Frequency        –           Hertz

Electric field    –           Its strength is measured in Newton/Coulomb

Pressure           –           Pascal.

Q6. Match List-I with List-II:

List-I:                                                   List-II:

  1. Potassium Nitrate                                  1. Fertilizer
  2. Potassium Bromide                               2. Photography
  3. Potassium sulphate                               3. Gunpowder
  4. Monopotassium tartrate                        4. Bakery

Code:   A         B          C          D

  1. a) 2 4          1          3
  2. b) 3 2          1          4
  3. c) 2 1          3          4
  4. d) 1 2          3          4

Ans:     B

Explanation:    Potassium Nitrate (KNO3) -Gunpowder, Potassium Bromide (KBr) –Photography, Potassium Sulphate (K2SO4) –Fertilizer, Monopotassium -Bakery.

Q7. Cryogenic engines used in:

a) Sub marine propulsion

b) Rocket technology

c) VLSI

d) Aeroplane engine.

Ans:     B

Explanation:    It has greater application in rocket technology. This type of engine is made by USA and Russia. It is an important techniques in space technology.

Q8. Explosions in mines happen due to the mixing of:

a) H2 and O2

b) Oxygen and Methane

c) CO2 and Ethane

d) Oxygen with Acetylene.

Ans:     D

Explanation:    Oxygen reacts with acetylene and burns with explosion. Acetylene is used in vulcanization of rubber and acetic acid formation. It is also used in welding to join iron layer.

Q9. Consider the following: Which of the following causes acid rain:

1) Oxides of hydrogen

2) Oxides of nitrogen

3) Oxides of sulphur

a) Both 1 and 2

b) 1, 2 and 3

c) 3 only

d) Both 2 and 3

Ans:     C

Explanation:    It is caused by emissions of compounds of carbon, nitrogen and sulphur which reacts with the water molecules in the atmosphere to produce acids like H2SO4, HNO3. Acid rain occurs in Norway, Finland, Sweden.

Q10. Match the following are correctly matched:

Organisation                                                       Location

1) Centre of DNA finger printing and diagnostics        Pune

2) National Brain Research Centre                             Hyderabad

3) National Centre for Cell Science                            Gurgaon

a) 1, 2 and 3

b) 3 only

c) 1 and 3

d) None of these.

Ans:    D

Explanation:

1) DNA finger printing & diagnostics-Hyderabad.

2) National Centre for Cell Science –Pune.

3) Brain Research Centre-Gurgaon.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>