UPSC NCRET ECONOMY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECONOMY: PLANNING AND DEVELOPMENT NOTES PART 7

Analyzing IAS exam pattern, It is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

 

 

TOPIC: PLANNING AND DEVELOPMENT – NOTES PART 7

Q1. The project ‘Lakshya’ Launched by petroleum and gas ministry, which of the following objectives for this project is true:

1. Reduced waiting time for delivery of LPG Cylinders.

2. Track duplicated connection.

3. Preventing taking additional connection for getting more subsidies on cylinder.

a) 1 and 3 are correct

b) Only 3 is correct

c) 1 and 2 are correct

d) 1, 2 and 3 are correct

Ans: D

Explanation:

The project Lakshya was launched by petroleum and gas ministry for reducing waiting time to delivery of LPG cylinder, track duplicated connection for getting more subsidies on cylinder.

Q2. What is the correction the social welfare scheme ‘sabla’

1. The government of India introduced the Rajiv Gandhi Scheme for empowerment of Adolescent Girls – SABLA I November, 2010

2. The scheme covers adolescent girls in the age of 11 to 18 years under the ICDS projects in 12 districts of Bihar.
a) Only 1

b) Only 2

c) 1 and 2

d) None of these

Ans: C

Explanation:

The focus of the scheme is primarily on non school girls. An integrated pacakage of services comprising nutrition and non nutrition components are provided to adolescent girls, the nutrition component targeting non school going girls between 11 and 14 and the girls in the 14 – 18 age group.

Q3. Consider the following statements regarding the subsidy by WTO. Choose the correct code in the given below:

1. Green box subsidies are know as Amber box with Condition.

2. All Subsidy which supposed to distort production and trade fall into the amber box

a) Only 2 is correct b) Only 1 is correct

c) Both 1 and 2 are correct d) Both 1 and 2 are incorrect

Ans: A

Explanation:

Green box subsidy is known as agricultural subsidy which causes minimal or no distortion to trade. The Blue box subsidies is known as Amber box with condition because of the explanation given in statement 2.

Q4. India has agreed to provide financial help to which of the following countries, so that it can also implement is 10th five year plan (2002 – 2007) successfully:

a) Srilanka b) Afghanistan c) Bhutan d) Thailand

Ans: C

Explanation:

India has agreed to provide financial help to Bhutan out of the above countries so that it can implement its 10th Five year plan

(2002-2007) successfully. The Main objectives of the tenth five year plan of India were:

  • Attain 8% GDP growth per year.
  • Reduction of poverty rate by 5% point by 2007.

Q5. Which of the following Five year plans recognized human development as the core of the development efforts

a) The First Five Year Plan

b) The eight Five year plan

c) The ninth Five year plan

d) The fifth Fife year plan

Ans: B

Explanation:

The eighth Five year plan based on Jhon W. Millar model. The prominent objective of eighth Five Year Plan was “Human Development of Resources” The 1992 to 31 March, The first Five year PLAN began 1951 to 1955.

Q6. The Govt. has recently allowed foreign Direct Investment (FDI) upto 100% automatic route in agriculture sector for floriculture, horticulture production etc in which of the following areas:

a) Desert areas

b) Western Ghats

c) Water logging areas

d) None of these

Ans: C

Explanation:

Foreign Direct Investment is not allowed in these agriculture activates. Automatic route in agriculture activities automatic route in agriculture sector for floriculture, horticulture, pisci culture, aquaculture, seed development, vegetable and mushrooms production in water logging areas.

Q7. Consider the function of food and agricultural organization.

1. It improves agriculture production and distribution.

2. To provide high yielding variety seeds of the Every crop.

3. It bridges the gap between the demand for and supple of agriculture products in the world.

Choose the correct pin:

a) All of these

b) Only 3

c) Both 1 and 2

d) None of the above

Ans: A

Explanation:

Food and Agriculture organization is an associate institution of the United Nations. It was established in 1945. Its head office is Rome (Italy). It improves agriculture production and distribution. It looks after the sick animals.

Q8. Which of the following tax is collected by Gram Panchayat:

a) Sell Tax

b) Custom duty

c) Excise duty

d) Fair tax

Ans: D

Explanation:

The main source of income of gram panchayat is property tax levied on building and open space within the village. Other source of income professional tax. fair tax, grant received from the state government, taxes on pilgrim’s etc. so in the given option d) is correct answer because fair tax is collected by Gram Panchayat.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>