UPSC NCRET ECONOMY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECONOMY: PLANNING AND DEVELOPMENT NOTES PART-6

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up withUPSC subject wisemost important&expected IAS prelims questions serieswith answer explanation.You can assess your everydaylearning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

TOPIC:Planning and Development

Q1. Consider the following statement regarding in 9th Five Year Plan:

  1. During the Ninth Plan period, the growth rate was 5.23 percent: a percentage point lower than the target GDP growth of 6.5 percent.
  2. Ninth Five Year Plan was formulated amidst the backdrop of India Golden Jubilee of Independence.

Select the correct statements with the help of codes given below:

a) 1 and 2

b) Only 2

c) Only 1

d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    Ninth Five Year Plan India ran through the period from 1997 to 2002 with the main aim of attaining objective like speedy industrialization, human development, full-scale employment, poverty reduction and self-reliance on domestic resource.

Q2. In the context of India’s Five Year Plan, a shift in the pattern of industrialization, with lower emphasis on heavy industries and more on infrastructure begin in:

a) Second Five Year Plan (FYP)

b) Seventh FYP

c) Tenth Plan

d) Eighth Plan

Ans:     D

Explanation:    1989-91 was a period of economic instability in India and hence no five year plan was implemented. Modernization of industries was a major highlight of the Eight Plan. Under this plan, the gradual opening of the Indian economy was undertaken to correct the burgeoning deficit and foreign debt.

Q3. What was the objective of foundation of National Renewal Fund:

a) Renewal of Mines.

b) Modernization of Industry

c) Foundation of Small Industry

d) None of These

Ans:     D

Explanation:    The national renewal fund, set up in Feb, 1992, aimed to provide a safety net to protect the worker in industrial enterprises from possible adverse consequence of the new economic policy, so option D is correct answer of given statement.

Q4. Which one of the following year has been set as a deadline for the Millennium Development Goals (MDGs):

a) 2050

b) 2021

c) 2014

d) 2015

Ans:     D

Explanation:    Millennium Development Goals (MDGs) of the United Nations include reduction of extreme poverty levels to almost half, universal primary education and prevention of diseases like AIDS etc.. The Millennium Development Goals deadline for the Year 2015

Q5. Which of the statement is correct of census 2011:

  1. Shri C. Chandramouli is the Registrar General and Commission of 2011 Indian census
  2. It is the 15th Census of the country and seventh after independence.
  3. The population of India on 1st March, 2011 was 121,05,69,573.

a) Only 1

b) 1 and 3

c) 1 and 2

d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    The population of India on 1st March, 2011 was 121,05,69,573. In added 181 million to its population since 2001, slightly lower than the population of Brazil, India with 2.4% of the world’s surface area accounts for 17.5% of its population.

Q6. Consider the following statements:

1) The center has proposed to appoint Lok Karmi and Lok Sevaks in every Gram Panchyath.

2) Lok Karmi will also disseminate widely information about government schemes including MANGRGA and how the benefit scan be availed by the people.

Select the correct statements with the help of codes given below:

a) Only 1

b) Only 2

c) 1 and 2

d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    The ministry of Rural Development has formulated a draft Lok Sevak/lok Karmi Scheme. The draft scheme was discussed with selected non-government organization in a meeting on 16 Feb, 2010. In the draft scheme it is proposed to appoint one Lok Karmi in every Gram Panchayat.

Q7. Consider the following statements:

  1. Unique Identification Authority of India (UIDAI) concept note on MANREGA assumes that each citizen needs to provide his/her UID before claiming employment.
  2. The planning Commission’s proposal for the National Food Security Act argues for mandatory use of UID number.
  3. The purpose of Unique Identification Number (UID) is to build the NPR (National Population Register).

Select the correct statements with the help of codes given below:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1, 2 and 3

d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    The Unique Identification Number (UID), which identifies individuals uniquely on the basis of their demographic information and biometrics will give individuals the means to clearly established their identify to public and private agencies in the country.

Q8. Consider the following statement and select the correct statement:

  1. The Hill districts identified for the forest cover analysis are the same as those by the planning commission for hill area and Western Ghats development programme.
  2. As per the planning commission criterion, a hill district is one whose total area of hill talukas is more than half of geographic area of the district.

a) 1 and 2

b) only 2

c) Only 1

d) None of these.

Ans:     A

Explanation:    The hill areas of the country, particularly the Himalayan and the Western Ghat region which constitute about 21 percent of the total area and contain 9% of the total population of the country support the basic life giving natural resources but have fragile and sensitive ecosystem.

Q9. Consider the following statement:

  1. The Aadhar (UID) project is run by the National Identification Authority of India (NIAI).
  2. The Aadhar Project was initiated by a resolution of the parliament in 2010.

Select the correct statements with the help of codes given below:

a) Only 1

b) Only 2

c) 1 and 2

d) None of these.

Ans:     D

Explanation:    The Unique Identification Authority of India is an agency of the government of India, responsible for implementing the AADHAR, a unique identification project. It was established in Feb., 2009.

Q10. What is the objective of welfare state:

a) To provide health facilities to all citizens.

b) Manage welfare programme for weaker section.

c) It ensures maximum benefit to maximum people.

d) None of these.

Ans:     C

Explanation:    A welfare state is a concept of government in which the state play a key role in Protection and promotion of the economic and social well being of its citizens. It is based on the Principle of equality of opportunities equitable distribution of health and public responsibility for these unable to able themselves of the minimal provision for a good life.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>