UPSC NCRET ECONOMY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC Economy : World Trade Notes Part 1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light through out your IAS journey. To know more register to Himalai

 

TOPIC: World Trade Part 1

Q1. Consider the following statements:

  1. The Practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called double pricing.
  2. A Trade Policy consists of Export Import policy.
  3. The WTO was formed in 1991.

Select the correct statements from the codes given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) 1, 2 and 3

d) None of the above

Ans:     B

Explanation: The practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called dumping, not double pricing. So statement (1) is incorrect. statement (2) is correct. A trade policy consists of Export and Import policy, WTO (World Trade Organization) was formed in 1995 not in 1991

Q2. Match the following List – I and List – II

List – I (Organization)                          List – II (headquarter)

a) WTO                                                  Jeneva

b) OPEC                                                 Austria

c) European Union                                 Brusels

d) OECD                                                 France

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 1          2          4          3

c) 3          4          1          2

d) 4          3          2          1

Ans:     A

Explanation:    WTO                            –           Jeneva

OPEC                           –           Austria

European Union          –           Brusels

OECD                          –           France

Q3. Consider the following statements in regards to Special Economic Zone (SEZ)

  1. Special Economic Zone in India are based on Chinese Model.
  2. SEZ Act became effective in 2004

Select the correct statements from the codes given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 2

d) None of the above

Ans:     A

Explanation: SEZ represents such a geographical area in a particular country which enjoys some concession and facilities regarding exports and import and excise duty that are not available to non SEZ areas. SEZ in India based on Chinese Model. SEZ act in India became effective in 2005, not in 2004.

Q4. Consider the following statements:

  1. Focus market scheme was announced in April, 2006.
  2. Full convertibility of rupee on current account was announced on 19 August 1994.
  3. First Export Processing Zone (EPZ) was established in Mumbai.

Select the correct statements from the codes given below.

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1, 2 and 3

d) None of the above

Ans:     A

Explanation: Focus market scheme was announced in April, 2006. Full convertibility of rupee on current account was announced on 19 August 1994. So statement (1) and (2) are correct. But statement (3) is not correct. First Export Processing Zone (EPZ) was established in Kandla (Gujarat) in 1965.

Q5. According to International Monetary Fund (IMF) the invisible trade consists of:

  1. Interest
  2. Gift
  3. Payment of the trade loans
  4. Materialistic items

Codes:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c) 1, 2 and 3

d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     C

Explanation: International Monetary Fund (IMF) have included the following in the invisible trade-

Transport cost of goods, payment of premiums of insurance, payment related to various services. Grants and money sent by migrants, interest, gifts, payments of trade loans etc. materialistic items come under visible trade.

Q6. Which of the following is/are the items of India’s Export :

  1. Leather and leather goods
  2. Ornaments
  3. Petroleum products
  4. Fertilizers
  5. a) 1 and 2 b) 2 and 3 c) 1, 2 and 3                d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     C

Explanation:

India’s export includes following items-

  1. Leather and leather goods
  2. Ornaments
  3. Petroleum products
  4. Tea
  5. Coffee
  6. Cotton
  7. Marine products etc.

India does not export fertilizers rather it imports it. So (4) is not correct.

Q7. Consider the following statements which regard to new Foreign Policy (2009-201 4.

  1. It’s objective is to double India’s exports of goods and services by 2014
  2. Focus on the generation of additional employment.
  3. To double India’s percentage share of global trade by 2022.

Select the correct statements from the codes given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) 1, 2 and 3

d) None of the above

Ans:     C

Explanation:

The features of New Foreign Policy (2009-2014) are:

  • To double India’s exports of goods and services by 2014
  • Focus on the generation of additional employment and double India’s percentage a share of global trade by 2022. So all statements are correct.

Q8. Balance of Payment includes:

  1. Current Account
  2. Capital Account
  3. Unilateral transfer account
  4. Gold account

Select the correct statements from the codes given below.

a) 1 and 2

b) 2 and 4

c) 1, 2 and 3

d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation: Balance of payment is a statement of all transaction of a country with rest of the word during a given period of time. Balance of payment includes – current account, Capital account, unilateral transfer account & gold account. So correct answer is (d)

Q9. Balance of payment includes:

a) Visible Trade

b) Invisible Trade

c) Loans

d) All of These

Ans:     D

Explanation:

Balance of payment is a statement of all transaction of a country with rest of the world during a given period. The balance of payment may be classified into capital account, current account, unilateral transfer account etc. These transactions may be related to gift, currency, gold and imports and exports of goods and services etc. Balance of payment includes visible trade, invisible trade loans etc.

Q10. Match the following List – I and List – II

List – I                         List – II

a) Mexico                         Yen

b) Austria                         Peso

c) Japan                           Riyal

d) Saudi Arabia              Shiling

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 2          4          1          3

c) 2          3          4          1

d) 2          3          1          4

Ans:     B

Explanation:

Mexico             –           Peso

Austria             –           Shiling

Japan              –           Yen

Soudi Arabia   –           Riyal

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>