UPSC NCRET ECONOMY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC Economy : Industries Part 2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light through out your IAS journey. To know more register to Himalai

 

TOPIC:Industries

Q1. Match the following

Select the correct answer from the codes given below

a) Gold Khetri

b) Coal Kolar

c) Copper Kuderamukh

d) Iron Jharia

Codes:

A         B          C          D

a) 1          2          3          4

b) 4          3          2          1

c) 3          4          1          2

d) 2          4          1          3

Ans:     D

Explanation:    The correct match is:

a) Gold Kolar

b) Coal Jharia

c) Copper Khetri

d) Iron Kuderamukh

Q2. The concept of ‘Navartna’ is associated with:

a) Selected categories of technical manpower

b) Selected export oriented units

c) Selected food processing industries

d) Selected public sector enterprises

Ans:     D

Explanation:    The concept of Navratna is associated with the selected public sector enterprises. Navartna public sector enterprises have been enhanced autonomy and delegation of powers to enter into technology joint ventures, to incur capital expenditure and to raise capital form domestic and international market etc.

Q3. Match the List-II correctly and select the correct answer from the codes given below.

List-I                                          List-II

a) Mineral oil                                   Orissa

b) Gypsum                                      Karnatka

c) Gold                                            Gujarat

d) Bauxite                                       Rajastjan

Codes:

A         B          C          D

a) 3         2          1          4

b) 2         1          4          3

c) 4         3          1          2

d) 3         4          2          1

Ans:     D

Explanation:

The correct match is:

  1. Mineral Oil Gujrat
  2. Gypsum Rajasthan
  3. Gold Karnataka
  4. Bauxite Orissa

Q4. Match List-I (Minerals) with List-II (Location) and select the correct answer, using code given below the lists:

List-I                            List-II

(Minerals)                    (Location)

a) Coal                         Giridih

b) Copper                    Jayamkondam

c) Mangnese                Alwar

d) Lignite                      Dharwar

Code:

A         B          C          D

a) 1         4          3          2

b) 2         3          4          1

c) 1         3          4          2

d) 2         4          3          1

Ans:     (C)

Explanation:    The correct match is:

Minerals                      Location

Coal                 –           Giridih

Copper             –           Alwar

Mangnese        –           Dharwar

Lignite             –           Jayamkondam

Q5. Consider the following problems being faced by the Indian Coal Industry:

  1. Poor quality of coal and bottlenecks in the coal movement.
  2. Low utilisation capacity of washeries
  3. Growing dependence on the import of coking coal
  4. Administered prices

Which of the above are correct?

a) 2, 3 and 4

b) 1, 2, 3 and 4

c) 1, 3 and 4

d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation: Indian Coal Company is facing many problems. The coal is of poor quality and there is hindrance in the coal movement. The washries have low utilization capacities. Other problems are administered prices and growing dependence on import of coking coal. So correct answer is (b) .

Q6. Consider the following statements:

1. The main purpose of GAAR is to bring those deals or investments under the purview of tax which have been structured only to avoid the payment of taxes.

2. At present India’s total foreign debt stock is 25% of GDP

Choose correct option:

a) Only 1

b) Only 2

c) 1 and 2

d) None of these

Ans:     A

Explanation:    GAAR limits avoidance of taxes. In India GAAR is an acronym for general anti avoidance rule which are framed to minimized tax avoidance. It was purposed by union budget 2012-13.

At present India’s total foreign debt stock is 18. 3% of GDP.

Q7. Read the following statements and select correct code:

  1. Insider trading is the trading of a corporation stock or other securities by individuals with potential access to non-public information about the company.
  2. In company bill insider trading is criminal offence.

a) Only 1 is true

b) Only 2 is true

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Insider trading is the trading of a public company’s stock or other securities by individuals with access to non-public information in various countries. Insider trading based on insider information is illegal.

In company bill insider trading is criminal offence.

Q8. Match the following List-I and List-II:

List-I                                                List-II

(Export development centre)

A) Panipat                                             Handicraft

B) Muradabad handicraft                      Brassware

C) Jalandhar                                         Sport Material

D) Wapi (Ankeleswar)                           Chemical

Code:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 1         2          4          4

c) 2         3          4          1

d) 2         3          4          1

Ans:     A

Explanation:

The correct match is:

Panipat             –           Handloom

Muradabad      –           Brassware handicraft

Jalandar           –           Sport material

Wapi                –           Chemical

Q9. Which of the following airport in India is the first to be owned by public limited company:

a) Bangalore airport

b) Hyderabad airport

c) Dabolim airport

d) None of these

Ans:     A

Explanation:    Bangalore airport is the first to be owned by public limited company in India. The private consortium is led by Germany. Cochin is new green field international airport to have been built. It was open to traffic in 1999.

Q10. Which of the following is/are not Drug/Pharma company/Companies?

1. Chevron

2. Pfizer

3. Zydus Cadila

4. Nicholar Piramal

a) 1, 2, 3 and 3

b) 1, 2 and 3 are correct

c) 2 and 1 are correct

d) Only 1 is correct

Ans:     D

Explanation:    Chevron Corporation is the world’s fourth largest non-government energy company. It is a engaged in every aspect of the oil and gas industries including production and exploration, refining, marketing and transport. Chevron is a world six super major oil company.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>