UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

 

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT :Wildlife conservation Notes 1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

 

Today’s Topic:

Wildlife conservation

 

Q1. Consider the following statements:

  1. Biodiversity is uniformly distributed on the surface of the earth.
  2. Biodiversity is a non-renewable resource.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    The abundance of various species of plants, animals and microorganisms in the natural environment of a specific region or counting is collectively known as biodiversity. Biodiversity is not uniformly distributed on the surface of the earth. Certain regions that are very rich in species are known as hot spots.

Biodiversity is a non-renewable resource. It means, that it cannot be regained once it is used up.

Q2. Consider the following statement:

  1. Endemic species are those threatened species, which are very less in number and are usually confined to a specific area.
  2. Rare species are species confined to a definite region for their distribution

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Rare species are those threatened species, which are very less in number and are usually confined to a specific area.

The organisms or species confined to a definite region for their distribution are called endemic species. The region may be a continent or a country, a province or even a small freshwater pool.

Q3. Consider the following statements:

  1. In-situ conservation of biodiversity emphasises protection of the ecosystems of the original habitats or natural environment.
  2. in-situ conservation is not vulnerable to natural disaster.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    In-situ conservation of biodiversity means the conservation of ecosystems and natural habitats and the recovery of viable populations of species in their natural surroundings and in the case of domesticated or cultivated species in the surroundings where they have developed their distinctive species. Thus, in-situ conservation emphasies protection of the ecosystems of the original habitats or natural environment. This method is vulnerable to natural disasters like floods, fires or droughts as no provisions are made in the natural surroundings against this vulnerabilities.

Q4. Which of the following are the advantages of in-situ conservation of biodiversity?

  1. It provides for a wide coverage of areas as well as species.
  2. It provides for economic sustainability
  3. It ensures conservation of traditional each of minor crops.

a) Only 1 and 2

b) Only 2 and 3

c) Only 1, 2 and 3

d) None

Ans:     C

Explanation:    Following are the advantages of areas as well as species. A worldwide system of protected and multiple use areas allow a significant number of indigenous species and systems to be protected.

(ii) It provinces for economic sustainability. By conserving specific species of biodiversity, a country can utilise it for future economic benefits. When a need develops and this diversity is thoroughly examined, commercially valuable genetic and biochemical material can be found.

(iii) It ensures conservation of traditional land traces of minor crops, fruits and vegetables, medicinal plants, culinary herbs, etc.

Q5. The disadvantages of in-situ conservation of biodiversity are:

  1. There is a demographic uncertainty
  2. This method is vulnerable to natural disaster.
  3. There is genetic uncertainty in this method.

a) Only 1 and 2

b) Only 1, 2 and 3

c) Only 2 and 3

d) None

Ans:     B

Explanation:    In-situ conservation of biodiversity has the following disadvantages:

(i) There is a demographic uncertainty. It means sudden changes can occur in the population of indigenous species resulting from random events in the survival and reproduction of individuals.

(ii) This method is vulnerable to natural disasters like floods, fires or droughts as no provisions are made in the natural surroundings against these vulnerabilities.

(iii) There is genetic uncertainty in this method dot to genetic drift or inbreeding that alters the survival and reproductive probabilities of individuals.

Q6. With reference to National Parks, consider the following statements:

  1. The size range in 0.04 – 3162 sq. km.
  2. Disturbance only limited to buffer zone.
  3. Its boundaries are not marked by legislation.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2

b) Only 2 and 3

c) Only 1, 2 and 3

d) None

Ans:     A

Explanation:    A national park is an area which is strictly reserved for the betterment of the wildlife and where human activities like forestry, grazing or cultivation are not permitted. The size range of national park is 0.04 – 3162 sq. km. Tourism is allowed in it. Its boundaries are marked by legislation. Disturbance is only limited to buffer zone.

Q7. With reference to wildlife Sanctuary, consider the following statements:

  1. Its boundaries are sacrosanct.
  2. Scientific Management is Lacking.

Which of the statements given above is / are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    A wildlife sanctuary is a protected area that is reserved for the conservation only of wildlife animals and plant species. It is species oriented as pitcher plant, Great Indian Bustard. Its boundaries are not sacrosanct. Tourism is allowed in wildlife sanctuary. Scientific Management is Lacking in it. No attention is paid to gene pool conservation.

Q8. With reference to Biosphere Reserve, consider the following statements:

  1. It takes into consideration the entire ecosystem.
  2. Its boundaries are not marked by legislation.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    A biosphere reserve is a special area of land or coastal environment in which multiple use of land is permitted by dividing it into certain zones. It takes into consideration the entire ecosystem. The size range of Biosphere Reserve is over 5670 sq. km. Its boundaries are marked by legislation.

Q9. Consider the following statements:

  1. Human activities like forestry, grazing or cultivation are not permitted in National Parks.
  2. Tourism is not allowed in wildlife sanctuary.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    A national park is an area which is strictly reserved for the betterment of the wildlife and where human activities like forestry, grazing or cultivation are not permitted.

A wildlife sanctuary is a protected area that is reserved for the conservation only of wildlife animals and plant species. Its boundaries are not sacrosanct. Tourism is allowed in wildlife sanctuary.

Q10. Consider the following statements:

  1. Human activities like harvesting or timber, collection of minor forest products and private ownership rights are not allowed in wildlife sanctuary.
  2. Tourism is allowed in national park.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    A wildlife sanctuary is a protected area that is reserved for the conservation only of wildlife animals and plants species. Human activities like harvesting or timber, collection of minor forest products and private ownership rights are allowed in wildlife sanctuary.

A national park is an area which is strictly reserved for the betterment of the wildlife and where human activities like forestry, grazing or cultivation are not permitted. Tourism is allowed in national park.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>