UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT: Wildlife conservation Notes 4

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation. To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation. You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Wildlife conservation

1. Consider the following statements:

  1. Central government notifies any area ss biosphere reserve.
  2. The management of biosphere reserve is the responsibility of the central government.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     a) On the initiative of center/state to designate an area as a biosphere reserve, detail studies are carried out under the aegis of Ministry of Environment and Forest, then the central government notifies that area is biosphere reserve. But the final approval must be from the concerned state(s). The management of biosphere reserve is the responsibility of the concerned state government, while technical inputs, training facilities and financial assistance for managing them are provided by the central government.

2. With reference to the Indira Gandhi Paryavaran Puraskar (IGPP), consider the following statements:

  1. This prize was instituted in 1985 by the Ministry of Environment and Forests.
  2. The Environmental Prize Committee is headed by the Prime Minister of India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D In memory of Late Prime Minister Mrs. Indira Gandhi, the Ministry of Environment and Forests in the year 1987 (not in 1985) instituted an award called “Indira Gandhi Paryavaran Puraskar”. Shortlisting of the nomination is carried out by three expert members selected by the Prime Minister’s Office. The Environmental Prize Committee constituted under the Chairmanship of Hon’ble Vice President of India select the awardees.

3. Consider the following statements:

  1. Medini Puraskar is given to encourage writing of original books in Hindi on the subject relate to the environment.
  2. Medini Puraskar is given by the Prime Minister of India.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) Only 1
  2. b) Only 2
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The Minister of State (Independent Charge) under the Ministry of Environment and Forests honors writers under the Medina Puraskar Scheme with a view to encouraging the writing of original books in Hindi on the subject related to the environment.

4. What is the cash prize of the “Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award”?

a) Rs. One lakh             b) Rs. Two lakh                       c) Rs. Three lakh                     d) Rs. Five lakh

Ans:     A

Explanation:    The Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award is a national award by the Ministry of Environment and Forests for protecting wildlife, which carries an ash award of Rs. One lakh, apart from citation and medallion. This annual award is given to an individual/institution pertaining to rural communities for significant contribution in the field of wildlife protection.

5. What is the correct order of the institution of following Environmental Awards/ Fellowships:

1. Pitambar Pant National Environment Fellowship.

2. Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVM) Awards.

3. B.P. Pal National Environment Fellowship for Biodiversity.

a) 1-2-3                             b) 2-1-3                       c) 3-1-2                                    d) 2-3-1

Ans:     A

Explanation:    Pitambar Pant National Environment Fellowship was instituted in 1978. It is awarded every year to encourage and recognize excellence in any branch of research related to the environmental sciences. Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVM) Awards are instituted in 1986 to recognize the pioneering and innovative contribution made by individuals and institutions in the field of afforestation/wasteland development every year. B.P. Pal National Environment Fellowship Award for Biodiversity was instituted during 1993 and is awarded annually.

6. Which of the following are annual awards?

  1. Amrita Devi Bishnol Wildlife Protection Award.
  2. Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVM) Awards.
  3. B.P. Pal National Environment Fellowship for Biodiversity

a) Only 1 and 2                        b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award is an annual award given to an individual/institution pertaining to rural communities for significant contribution in the field of wildlife protection.

Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVN) Awards are given annually, to recognize the pioneering and innovative contribution made by individuals and institutions in the field of afforestation /wasteland development every year.

B.P. Pal National Environment Fellowship for Biodiversity is awarded annually with a view to further develop, deepen and strengthen the expertise on biodiversity available in the country.

7. Which of the following Awards are given to both individual and Institution?

  1. Indira Gandhi Paryavaran Puraskar.
  2. Indira Priyadarshini Vriksha Mitra Awards.
  3. Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award.

a) Only 1 and 2                        b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans.     D  Indira Gandhi Paryavaran Puraskar is given to recognize to those having made or have the protection make the measurable and major impact in the protection of the environment. This award is given to both individual and institution.

Indira Priyadarshini Vriksha Mitra Awards are given to recognize the pioneering and innovative contribution made by individuals and institutions in the field of afforestation/wasteland development every year.

Amrita Devi Bishnoi Wildlife Protection Award is given to an individual/institution pertaining to rural communities for significant contribution in the field of wildlife protection.

8. Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVM) Awards are given to which of the following categories?

  1. Individuals including government servants.
  2. Joint Forest Management Committees.
  3. Government Institutions/organizations.
  4. Non-Governmental Institutions / Organizations.

a) Only 1 and 2                        b) Only 1 and 4                       c) Only 2, 3 and 4                    d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    The Indira Priyadarshini Vriksha Mitra (IPVM) Awards were instituted in 1986. Till the year2005, these awards were given under twelve categories but from 2006 onwards the awards have been restructured to enhance the response and prestige and now awards under four categories are given-

(i) Individuals including government servants.

(ii) Joint Forest Management Committees.

(iii) Government Institutions / Organizations.

(iv) Non-Government Institutions / Organizations.

9. Which of the following are environmental awards?

  1. Right Livelihood                  2. Goldman Award                   3. Golden Panda Award                       4. Sarakava Award

a) Only 1 and 2             b) Only 1, 2 and 3                   c) Only 3 and 4                        d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Right Livelihood Award: This award is given by Right Livelihood Society (London) for the contribution in the field of environment and social justice.

Goldman Award: The award is given by Goldman Foundation (USA) for the contribution in environmental conservation.

Golden Panda Award: This award is also known by the name of Green Oscar and given by International Film Festival on forest life.

Sarakava Award: This award is given by UNEP for the contribution in the field of environmental management and conservation.

10. Consider the following statements:

  1. Ravindra Kumar Sinha is popularly known as the ‘Dolhin Man of India’.
  2. Panduranga Hegde was associated with the Chipko Movement in South India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     c) Due to conservation efforts for Dolphin, Ravindra Kumar Sinha Is popularly known as the ‘Dolphin Man of India’. Inspired by the Chipko Movement, the villagers of the Uttarakhand district of Karnataka launch a similar movement to save the forest. Panduranga Hegde was the leader of this movement.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>