UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT :Wildlife conservation Notes 2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic : Wildlife conservation

Q1. Consider the following statements:

  1. Buffer zone of biosphere reserve is an area of active cooperation between the management and the local people.
  2. Core zone of biosphere consists of an undisturbed and legally protected ecosystem.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    A biosphere reserve is a special area of land or coastal environment in which multiple use of land is permitted by dividing it into certain zones.

The natural or core zone consists of an undisturbed and legally protected ecosystem. The buffer protected ecosystem. The buffer zone surrounds the core area, and is managed to accommodate a greater variety of resource use strategies. The transition zone, the outermost part of the biosphere reserve, is an area of active cooperation between the management and the local people.

Q2. Consider the following statements:

  1. A wildlife sanctuary is a protected area that is reserved for the conservation only of wildlife.
  2. A biosphere reserve is a special area of land or coastal environment in which multiple use of land is permitted by dividing it into certain zones.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    A wildlife sanctuary is a protected area that is reserved for the conservation only of wildlife – animals and plant species. Human activities like harvesting or timber, collection of minor forest products and private ownership rights are allowed.

A bioshphere reserve is a special area of land or coastal environment in which multiple use of land is permitted by dividing it into certain zones. The natural or core zone consists of an undisturbed and legally protected ecosystem. The buffer zone surrounds the area. The transition zone is the outermost part of the biosphere reserve.

Q3. With reference to Biosphere Reserve, match the following:

List-I                            List-II

  1. Core zone                1. An area of cooperation between the management an the local people.
  2. Buffer zone               2. An undisturbed and legally protected area.
  3. Transition Zone        3. Accommodates a greater variety of resource use

Code:

A         B          C

a) 3         2          1

b) 2         3          1

c) 1         2          3

d) 2         1          3

Ans:     B

Explanation:    A biosphere reserve is a special area of land or coastal environment in which multiple use of land is permitted by dividing it into certain zones. The natural or core zone consists of an undisturbed and legally protected ecosystem. The buffer zone surrounds the core area, and is managed to accommodate a greater variety of resources use strategies. The transition zone, the outer most part of the biosphere reserve is an area of active cooperation between the management and the local people.

Q4. The measures included under ex-situ conservation of biodiversity are :

  1. Seed storage conservation
  2. In vitro storage
  3. Field gene bank
  4. DNA / Pollen storage

a) Only 1 and 2

b) Only 1, 2 and 3

c) Only 3 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    The following measures are included under ex-situ conservation of biodiversity:

(i) Seed storage conservation comprises collection of seed samples at one location and their transfer to a gene bank for storage.

(ii) In vitro storage comprises collection and maintenance of tissue samples in a sterile, pathogen tree environment.

(iii) Field gene bank includes collection of seed or living material from one location and its transfer and planting at second site.

(iv) DNA/Pollen storage includes collection of DNA or pollen and storage in appropriate, usually refrigerated conditions.

Q5. Which of the following are advantages of Ex-situ conservation of biodiversity?

  1. Demographic uncertainties can be monitored.
  2. Genetic uncertainty arising from inbreeding can be checked.
  3. Measures against natural disasters can be taken to protect the biodiversity.

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Ex-situ conservation of biodiversity has the following advantages:

(i) Through this technique demographic uncertainties can be monitored and measures can be taken so prevent the undue increase or decrease in the number of species.

(ii) Genetic uncertainty arising from inbreeding can be checked and measures can be checked and measures can be taken to provide for cross-breeding, hybridization, etc. to maximise the survival and reproductive probabilities of individuals.

(iii) Measures against natural disasters can be taken to protect the biodiversity

(iv) Ex-situ technique help to maintain genetic variation away from its original location.

Q6. With reference to the ex-situ conservation of biodiversity, consider the following stamens:

  1. It is the consecration of components of biological diversity outside their natural habitats.
  2. Through it, the species are susceptible to pests and diseases.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Ex-situ conservation of biodiversity means the conservation of components of biological diversity outside their natural habitats. This technique I soften costly and requires high level technology. Through it the species are susceptible to pests and diseases.

Q7. In which of the following places captive breeding are done?

  1. Zoos
  2. National parks
  3. Aquariums

a) Only 1 and 2

b) Only 2 and 3

c) Only 1, 2 and 3

d) None

Ans.     C

Explanation:    Captive breeding takes place in restricted or captive areas such as zoos, national parks, aquariums, etc. Captive breeding provides a means for conserving species that may not survive in the wild. Establishing captive populations for saving species from extinction is an important contribution of zoos to conservation.

Q8. Consider the following statements:

  1. Captive breeding provides a means for conserving species that may not survive in the wild.
  2. The Nandankanan Zoological Park in Orissa is famous for captive breeding of white tigers.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     c) Captive breeding takes place in restricted or captive areas such as zoos, national parks, aquariums, etc. Captive breeding provides a means for conserving species that may not survive in the wild.

The Nadankanan Zoological Park in Orissa is famous for captive breeding of white tigers. Internationally acclaimed for its large collection of white tigers, Nandankanan is also the first-ever captive breeding centre of endangered species for creating awareness of wildlife.

Q9. Consider the following statements:

  1. The first ever successful captive breeding of Gharial took place at Nandankanan in 1980.
  2. National Bureau of Plant Genetic Resources is located at Kolkata.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The first ever-successful captive breeding of Gharial (Crocodile) took place. At Nandankanan in 1980. The captive male was brought from Frankfurt Zoo, Germany.

National Bureau of Plant Genetic Resources is located at Delhi (not Kolkata)

Q10. With reference to Wildlife Protection Act, 1972, consider the following statements:

  1. The killing or wounding of a wild animal in self-defence shall not be an offence.
  2. Under no circumstances hunting of an animal is allowed.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Wildlife Protection Act, 1972 strictly forbids hunting or poaching of wild animals under Section-9. However, according to Section-11, hunting of wild animals is permitted in certain cases:

(i) If the Chief Wildlife Warden is satisfied that any wild animal has become dangerous to huma or Is disabled or diseased beyond recovery, he may permit a person to kill such an animal.

(ii) The killing or wounding of a wild animal in self-defence or defence of any other person shall not be an officer.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>