UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT: Wildlife conservation Notes 3

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation. To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation. You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: Wildlife conservation

1. For which of the following purposes Chief Wildlife Warden may permit any person to hunt a wild animal?

1.Education         2. Scientific research and management         3. Collection of specimens

a) Only 1         b) Only 1 and 2         c) Only 1, 2 and 3         d) None

Ans:     C

Explanation:    According to Section 12 of the Wildlife Protection Act, 1972, the Chief Wildlife Warden may permit any person to hunt a wild animal for the purpose of:

(i) Education

(ii) Scientific research and management

(iii) Collection of specimens

(iv) Derivation, collection or preparation of snake venom for the manufacture of life-saving drugs.

2. Consider the following statements:

  1. Indian Board of Wildlife is headed by Minister of Environment and Forests
  2. Ministry of Environment and Forests has constituted the National Forest Commission to review the working of forests and wildlife sector.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    The Indian Board of Wildlife is headed by the Prime Minister. It is an open advisory body which looks at the implementation of various schemes for wildlife conservation. National Forest Commission has been constituted by the Ministry of Environment and Forests to review the working of Forests and Wildlife Sector.

3. Why biopiracy is difficult to prevent?

  1. Enforcing extra-jurisdictional bilateral contrast is difficult.
  2. Collective knowledge is not easily protected within an intellectual property.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Preventing biopiracy is difficult for several reasons:

(i) Enforcing extra-jurisdictional bilateral contracts is difficult because more than one country is involved in the process.

(ii) There is a lack of awareness of a product’s potential market value.

(iii) Only a few of the harvested samples become a new and profitable product.

(iv) Collective knowledge is not easily protected within the intellectual property. Such knowledge can only be protected as trade secret or copyright.

4. Wildlife Protection Act, 1972 prohibits a person without proper license from undertaking.

1. Business as a manufacturer or dealer in animal articles.

2. Cook or serve meat in any eating house.

a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Section 44 of the Wildlife Protection Act. 1972 prohibits are a person without a proper license from undertaking:

(i) Business as a manufacturer or dealer in animal articles.

(ii) Business as Taxidermist curing, preparation or preservation of trophies (trophy means rugs, skins, specimens of animals mounted in whole or in part antler, horn, hair, etc.).

(iii) Cook or serve meat n any eating house.

(iv) Derive, collect or prepare or deal in snake-venom.

5. Match the following:

National Parks                              States

  1. Orange National Park              1. Kerala
  2. Palavi Hills National Park         2. Assam
  3. Pin Valley National Park           3. Tamil Nadu
  4. Silent Valley National Park       4. Himachal Pradesh

Code:

A         B          C          D

a) 2       3          4          1

b) 2       3          1          4

c) 3       2          4          1

d) 3       2          1          4

Ans:     A

Explanation:

National Parks                                     States

Orang National Park                            Assam

Palavi Hills National Park                    Tamil Nadu

Pin Valley National Park                      Himachal Pradesh

Silent Valley National Park                  Kerala

6. Match the following:

National Park                                       State

  1. Snglila National Park               1. Andaman & Nicobar Island
  2. South Button Island                 2. Haryana National Park
  3. Sri Venkateshwar                    3. Andhra Pradesh National Park
  4. Sultanpur National Park          4. West Bengal

Code:

A         B          C          D

a) 4          2          3          1

b) 2          1          4          3

c) 1           2          3          4

d) 4           1          3          2

Ans:     D

Explanation:

National Parks                                      States

Singlila National Park                           West Bengal

South Button Island National Park       Andaman & Nicobar Island

Sri Venkateshwara National Park           Andhra Pradesh

Sultanpur National Park                        Haryana

7. Consider the following statements:

  1. National Parks focus on the conservation of the habitat of one or two species.
  2. Biosphere Reserves focus on the conservation of a particular species of plant or animal.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     a) The principal in situ conservation areas in India are designated at three levels; Sanctuaries, National Parks and Biosphere Reserves. Sanctuaries are relatively smaller in size and are normally species-oriented. They focus on the conservation of a particular species of plant or animal. National Parks have more or less the same size as sanctuaries but focus on the conservation of the habitat of one or two species. Biosphere Reserves are much larger in size and encompass a whole ecosystem. They are not specifically oriented to one or more species, but to the whole ecosystem.

8. Consider the following statements:

  1. Nanda Devi was the first Biosphere Reserve established in India.
  2. Gulf of Manner is a marine biosphere reserve established in 1989.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Nilgiri was the first Biosphere Reserve established in India in 1986 followed by Nanda Devi in 1988. In 1989, marine biosphere reserve in the Gulf of Manner was established. Biosphere Reserves are the in situ methods of conservation of Biodiversity.

9. With reference to the protected areas as categorized by the IUCN, match the following

List-I                            List-II

  1. Category Ia             1. Wilderness Area
  2. Category Ib             2. Strict nature reserve
  3. Category II              3. Natural Monuments
  4. Category III             4. National Park

Code:

A         B          C          D

a) 2        1          4          3

b) 1         2          4          3

c) 1         2          3          4

d) 2         1          3          4

Ans:     A

Explanation:    IUCN has defined different categories of protected areas which are as under:

Category Ia for the strict nature reserve, managed mainly for science.

Category Ib for Wilderness Area, managed mainly for wilderness protection.

Category II for National Park, managed mainly for ecosystem protection & recreation.

Category III for Natural Monuments.

Category IV for Habitat/Species management.

Category V for Landscape/seascape conservation & recreation.

Category VI for the sustainable use of natural ecosystems and the protection and maintenance of biological diversity.

10. Consider the following statements:

  1. The Wildlife (Protection) Act, 1972 empowers the state governments to constitute national parks and wildlife sanctuaries by notification.
  2. Cattle grazing, exploitation of flora and fauna are permitted in National Parks.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    The Wildlife (Protection) Act, 1972 entitle the state governments to constitute national parks and wildlife sanctuaries by notification. National Parks have greater biodiversity and their management requires right legal procedures and obligations. Socio-economic activities like exploitation of flora and fauna, cattle grazing etc. are pro habited in national parks while these are permitted to some extent in wildlife sanctuaries.

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>