UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

 

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT :

Natural Resources Notes Part 5

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

 

Today’s Topic:Natural Resources

Q1.Consider the following statements:

  1. Food additives are the chemicals added to food to improve flavour, colour and the shelf life.
  2. Argemone oil consumption causes Dropsy.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Food Additives are the chemical added to food to improve flavour, colour and the shelf life. They are meant to enhance taste, attractiveness and preservation of food.

Argemone oil is an adulterant added in mustard oil. Its consumption causes Dropsy, which results in enlargment of the liver, blindness and heart problems.

Q2. Which of the following are non-permitted food colors?

  1. Auramine
  2. Congo red
  3. Lead chromate
  4. Malachite green

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2, 3 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Some non-permitted food colours are:

  1. Auranine causes lesions in liver and kidneys.
  2. Congo red causes stomach pain, mental retardation, brain and nerve damage.
  3. Lead chromate causes anaemia, abortion , paralysis, mental retardation and brain damage.
  4. Malachite green causes tumour of lungs, breast, ovary and liver. It causes abnormalities of skin and eyes.

Q3. Which of the following are quality marks to assure quality products against adulteration?

  1. ISI
  2. AGMARK
  3. . FPO

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans.     D

Explanation:    There are three quality marks to assure quality products against adulteration. There are : ISI, AGMARK, FPO.

ISI stand for Indian Standard Institute. Its new name is BIS (Bureau of Indian Standards).

FPO stands for Fruit Product Order. It is found on pickles or fruit juices.

Agmark stands for Agricultural Marketing.

Q4. Consider the following statements:

  1. Adulteration of Barfi with starch can be detected by iodine.
  2. Adulteration of Mustard oil with argemone oil can be detected by Nitric acid.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     c) Test of adulteration of Barfi with starch : Add a few drops of iodine. Appearance of bluish black colour indicates the presence of starch.

Test of Mustard oil adultered with argemone oil : Take mustard oil in a test-tube and add concentrated Nitric acid. Red colour in the oil shows the presence of argemone oil.

Q5. Consider the following statements:

  1. Turmeric adulterated with metanil yellow colour can be detected by Hydrochloric Acid.
  2. Chewing Black pepper corns can detect its adulteration with papaya seeds.

Which of the statements given above is/are correct

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Test of turmeric adulterated with metanil yellow colour: Add concentrate Hydrochloric Acid to the sample. Appearance of magenta colour shows the presence of the adulterant.

To detect Black pepper corns adulterated with pappaya seeds, chew them. Black pepper corns when bitter have a whitish core and papaya seeds are bitter in taste.

Q6. Consider the following statements:

  1. Nitric acid can detect the Mustard seeds adulterated with argemone seeds.
  2. Iodine can detect jaggery adultereted with methil yellow colour.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Test of Mustard seeds adulterated with argemone seeds : Add nitric acid to the sample. Heat for 2-3 minutes. If red colour appears, adulterant is present.

Test of Joggery adultered with metanil yellow colour : Add concentrated Hydrochloric Acid. Magenta red colour appears showing the presence of the adulterant.

Q7. Agmark, quality mark, is given on the which of the following products?

  1. Wheat
  2. Besan
  3. Ghee
  4. Oil
  5. Butter

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 3 and 4

c) Only 3, 4 and 5

d) Only 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     D

Explanation:    Agmark stands for Agricultural Marketing. It is a quality mark given on agricultural products such as wheat, flour, besan, ghee oil, honey and buter.

FPO stands for Fruit Product Order. It is found on pickles or fruit juices.

Q8. Consider the following statements:

  1. Non-permitted food colour auramine causes lesious in liver and kidneys.
  2. Non-permitte food colour orange I causes diarrheas.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Food Additives are the chemicals added to food to improve flavour, colour and the shelf life. They are meant to enhance taste, attractiveness and preservation of food. Some non-permitted food colours are auramine, congo red, lead chromate, orange I, etc. Auramine causes lesious in liver and kidneys. Congo red causes stomach pain, mental retardation and nerve damage. Orange I causes diarrhoea.

Q9. What are the adverse affects of lead chromate, a non-permitted food colour?

  1. Anaemia
  2. Paralysis
  3. . Mental retardation
  4. Brain damage.

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 3 and 4

c) Only 1, 2 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Food Additives are the chemicals added to food to improve flavour, colour and the shelf life. They are meant to enhance taste, attractiveness and preservation of food. Adulterated foods can cause health problems. For e., non-permitted food colour lead chromate causes anaemia, abortion, paralysis, mental retardation and brain damage.

Q10. Consider the following statements;

  1. Malachite green, a non-permitted food colour, causes fumour of lungs.
  2. Congo red, a non-permitted food colour, causes brain and nerve damage.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Food Additives are the chemicals added to food to improve flavour, colour and the shelf life. Adulterated foods can cause health problems. Some non-permitted food colours are aura mine, congo red, lead chromate and malachite green. Malachite green causes tumour of lungs, breast, ovary and liver. It causes abnormalities of skin and eyes. Congo red causes stomach pain, mental retardation, brain and nerve damage.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>