UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

 

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT :

Natural Resources Notes Part 3

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

 

Today’s Topic:Natural Resources

Q1. Match the following:

List-I                                                    List-II

A. Conservation Forestry               1. Aims to plant trees and shrubs on all unused and fallow land.

B. Commercial forestry                  2. Protection of degraded forests to allow recoupment of their flora and fauna.

C. Social forestry                           3. Aims to fulfill the commercial demand with out causing denudation of                                                                       natural forests

Code:

A         B          C

a) 1         3          2

b) 1         2          3

c) 2         1          3

d) 2         3          1

Ans:     D

Explanation:

Protection or conservation forestry involves protection of degraded forests to allow recoupment of their flora and fauna.

Production or commercial forestry aims to fulfill the commercial demand, without causing denudation of natural forests, through intensive plantation in available land.

Social forestry aims to plant trees and shrubs on all unused and fallow land to provide fuel wood, fodder, etc., thereby reducing pressure on existing forests.

Q2. Consider the following statements:

  1. Taungya system involves growing agricultural crops between rows of planted trees.
  2. Jhum is a traditional agro forestry system widely practiced in the north-eastern region of India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Agro-forestry includes a variety of land uses, where woody species are grown in combination with herbaceous crops, either at the same time or in time sequence. For instance, taungya system involves growing agricultural crops between rows of planted trees (sal, teak). The well known shifting cultivation or jhum, a traditional agro-forestry system widely practiced in the north-eastern region of our country, involves felling and burning of forests, followed by cultivation of crops for few years, and abandoning cultivation to allow forest re-growth.

Q3. Which of the following measures are employed for grassland management.

  1. Protection from grazing
  2. Use of rotational grazing
  3. Removal of woody bushes or shrubs and weeds
  4. Use of controlled burning

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 2 and 4

c) Only 3 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Frequently employed measures of grassland management are:

(i) Protection from grazing to allow recovery of severely damaged vegetation

(ii) Use of rotational grazing; while some areas are closed to grazing, allowing the plant cover to recover grazing, is permitted in other selected areas.

(iii) Removal of woody bushed or shrubs and weeds, which usually adversely affect the productivity of grasses.

(iv) Use of controlled burning to promote recycling of nutrients stored in dried mulch and to reduce woody species invasion.

Q4. What are the advantages of freshwater wetlands?

  1. Help control flooding
  2. Serve as groundwater recharging areas
  3. Help clean and purify water runoff
  4. Provide sites for fishing and boating

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 2 and 4

c) Only 3 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Wetlands help control flooding by holding excess water, and the flood water stored in wetlands then drains slowly back into the rivers, providing a steady flow of water providing a steady flow of water throughout the year. Wetlands also serve as groundwater recharging areas. Another important role of wetlands is to help clean and purify water runoff, even if water is polluted. Wetlands provide sites for fishing, boating, nature study, etc.

Q5. Consider the following statements:

  1. Mangrove swamps are coastal wetlands in tropics containing trees and shrubs.
  2. Mangrove roots provide habitat for oysters, crabs and other marine organisms.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Mangrove swamps are coastal wetlands in tropics containing certain trees and shrubs growing best in the intertidal zone. Mangroves hold sediments and accumulate soil along the shoreline. Mangrove roots provide habitat for oyasters, crabs and other marine organisms like freshwater wetlands, coastal wetland are also being destroyed for space for coastal development and agricultural lands.

Q6. Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Biomass energy is obtained from those materials whose origin can be traced to photosynthesis, such as living plant material and dried residues, freshwater and marine algae, agricultural and forest residues, etc. Biomass fuel, which can be solid, liquid or gas, is burned to release its energy.

Q7. Which of the following are solid biomass?

  1. Wood
  2. Charcoal
  3. Animal dung
  4. Peat

a) Only 1 and 2

b) Only 1, 3 and 4

c) Only 2, 3 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Biomass fuel, which can be solid, liquid or gas, is burned to release its energy. Solid biomass includes wood, charcoal, animal dung and peat. Biomass can be converted to liquid fuels, especially methanol and ethanol, which can be used in internal combustion engines of automobiles.

Q8. Consider the following statements:

  1. Approximately one-fourth of the world’s electricity are produced by hydro power.
  2. Electricity produced by thermal power plants are cheaper than hydro power.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Water falling from a height turns turbines to generate electricity. Hydropower produces approximately one-fourth of the world’s electricity, and is usually cheaper than electricity produced by thermal power plants. However, building a dam to hold the water leads to several environmental problems.

Q9. Which of the following are the favorable site for wind farm?

  1. Islands 2. Coastal areas 3. Mountain pass         4. Interior mainland
  2. a) Only 1, 2 and 3        b) Only 1, 2 and 4       c) Only 3 and 4                        d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans:     A

Explanation:    When fans are rotated by the action of wind, its energy can be used for generation of electricity. However, harvesting wind energy is possible only in the areas that receive fairly continual winds, such as islands, coastal areas, and mountain passes.

Q10. Consider the following statements:

  1. Marine algae have low nutrient content.
  2. Balanced fertilizer can be made by mining sheep manure, fish and shells with seaweeds.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Marine algae vary greatly I form and range from one-celled microscopic flatlets to giant kelp, which attain a length of 100 to 150 meters. Marine algae have been used as a manure in many countries because of their high nutrient content. Balanced fertilizer can be made by mining sheep manure, fish and shells with seaweeds.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>