Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic:Atmosphere and Its Temperature

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Q1. Consider the following statements:

1. The Intertropical Convergence Zone (ITCZ) is a broad trough of low pressure in equatorial latitudes.
2. The coriolis force is responsible for deflecting winds towards the left in the northern hemisphere.
Which of the statements(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (a)
Explanation: [The coriolis force is responsible for deflecting winds towards the right in the northern hemisphere and towards the left in the southern hemisphere. Hence the correct answer is option a)]

Q2. Consider the following statements:

1. The oceans in the southern hemisphere record relatively high average temperature than in the northern hemisphere.
2. The average annual temperature of all the oceans is 17.20 c.
Which of the statements(s) given above is/are correct?
a) Only 1        b) Only 2        c) Both 1 and 2         d) Neither 1 or 2
Ans: (b)
Explanation: [The oceans in the northern hemisphere record relatively high average tempereture than in the southern hemisphere. Hence, the correct answer is option b)]

Q3. Which of the following statements is not correct?

a) Temperature decreases with height in mesosphere.
b) Temperature increases with height in stratosphere.
c) Jet aircrafts fly in troposphere.
d) None of the above
Ans: (c)
Explanation: [Jet aircrafts often fly through the lower stratosphere because it provides easiest flying conditions. Hence, the correct answer is option c)]

Q4. Which of the following statements is incorrect about Tropical cyclones?

a) They develop over oceans.
b) They are characterized by circular and asymmetrical isobars.
c) They have very high pressure at the centre.
d) They move from east to west with the trade winds.
Ans: (c)
Explanation: [Tropical cyclones have very low pressure at the centre and the pressure gradient is very steep and winds are very strong. Hence, the correct answer is option c)]

Q5. Match the following:

Country Tropical cyclones
A. U.S.A 1. Typhoons.
B. China 2. Willy willy
C. Australia 3. Baguio
D. Philipines 4. Hurricanes
Code: A      B      C      D
a)       4       2      1      3
b)       4       1      2      3
c)       1       3      4      2
d)       1      4       3      2
Ans: (b)
Explanation:

[U.S.A —————- Hurricanes
China —————– Typhoons
Australia ————— Willy willy
Philippines ————– Baguio b)]

Q6. Which of the following is the longest day of the year for the northern hemisphere?

a) 21 June b) 21 March c) 23 September d) 22 December
Ans: (a)
Explanation: [On 21 June the sun is overhead at the Tropic of Cancer and it is the longest day of the year for the northern hemisphere. On 21 March and 23 September the sun is overhead at the equator and the lengtho the day and night is same everywhere throughout the world. This positio of the earth is called equinon. On 22 December the sun is overhead at the Tropic of Capricorn and the southern hemisphere receives the maximum daylight. Thus, correct answer is option a)]

Q7. Consider the following statements:

1. The atmosphere near the year is thinner.
2. The temperature contrast between continents and ocean is greater during summer than winter.
Which of the above given statements is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: d) Explanation: [The atmosphere near the surface is denser & contains large amount of water vapour and dust particles. The temperature contrast between continents & oceans Is greater during winter than summer. Hence, correct answer is option d)]

Q8. Consider the following statements:

1. Ozone is found in the upper layer of Troposphere.
2. Ozone absorbs ultra-violet rays and thus protects life from these harmful rays
Which of the statements(s) given above is/are correct?
a) Only 1 b) Only 2 c) Both 1 and 2 d) Neither 1 or 2
Ans: (b)
Explanation: [Ozone is found in very small fraction in the stratosphere between 20 and 25 km from the earth’s surface. Hence, the correct answer is option b)]

Q9. Match the following components of the Atmosphere:

Component Percent by volume
A. Oxygen 1. 20.94
B. Argon 2. 0.03
C. Carbondioxide 3. 0.0018
D. Neon 4. .93
Code: A     B     C      D
a)       1      4     2       3
b)       1      3     2       4
c)       2      4     1       3
d)       2      3     1       4
Ans: (a)
Explanation:

[Oxygen – 20.94
Argon – 0.93
Carbondioxide – 0.03
Neon – 0.0018
Hence, the correct answer is option a)]

Q10. Weak monsoons exist over which parts of world.

1. South – west U.S.A 2. Australia 3. Asia 4. Parts of Africa
a) Only 1        b) Only2         c) Both 1 and 2         d) Neither 1 or 2
Ans: (b)
Explanation: [Though the monsoons are mainly associated with Asia because of their strong nature reflected there. Weak monsoons exist over south-west U.S.A, Australia, and parts of Africa and South America. Hence, the correct answer is option b)]

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>