Chapter Wise Indian History Mcq’s With Explanation

Today’s Topic: The Harappan Civilization

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (HISTORY) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: The Harappan Civilization

Q1. Match the following.

Harrapan sites                            Place

A. Lothal                                1. Haryana

B. Kalibangan                        2. Rajasthan

C. Banawali                           3. Gujarat

D. Suktagendor                     4. Sind

Code:   A         B          C         D

a)         3          2          1          4

b)         2          3          1          4

c)         3          2          4          1

d)         2          3          4          1

Ans:     A

Explanation:    Lothal is in Kathiyawar district of Gujarat. It was the port city. Kalibangan is in Ganganagar district of Rajasthan. The ploughted field has been excavated here. Banawali is in Hissar district of Haryana. Suktagendor, situated in Sindh (Pakistan), was an important coastal town of the Indus civilization. It is said that Suktagendor was originally a port which later cut off from the sea due to coastal uplift.

Hence, the correct answer is option A.

Q2. Match the following.

Harrapan settlement                 River

A. Mohenjodaro                     1. Ghaggar

B. Kalibanga                          2. Ravi

C. Harappa                            3. Indus

D. Alamgirpur                        4. Hindon

Code:   A         B          C          D

a)         3          1          4          2

b)         3          1          2          4

c)         1          3          4          2

d)         1          3          2          4

Ans:     B

Explanation:    Mohenjodoro is located on the bank of river Indus. Kalibanga is located on the bank of river Ghaggar. Harappa is located on the bank of river Ravi. Alamgirpur is located on the bank of river Hindon.

Hence, the correct answer is option B.

Q3. With reference to the Indus Valley Civilisation, consider the following statement:

  1. The Indian Valley houses were built of bricks
  2. There was no drainage system
  3. Bathrooms were important features of most houses.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2             b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) Only 3

Ans:     B

Explanation:    The Indus Valley people used burnt bricks of good quality as the building material. Almost every Indus Valley house had a evidence of bathroom, and in some cases there is evidence of bathroom on the first floor. Indus Valley towns and villages had impressive drainage system. Drains were made of mortar, lime and gypsum and covered with large brick slabs for easy cleaning.

Hence, the correct answer is option B.

Q4. Which of the statements given above is/are correct?

a) The seals of Indus Valley civilization was made of clay.

b) Harappan weights and measures were cubical and spherical in shape.

c) Indus Valley people had a great civic sense of sanitation.

d) Harappan people domesticated animals.

Ans:     A

Explanation:    More than 2500 seals of Indus Valley Civilization have been found. There are made of satellite (not clay). They mostly depict a single animal-unicorn bull, elephant, rhinoceros, etc-but some also depict trees, semi-human and human figurine, in some cases participating in a ceremony. Options (b), (c) and (d) are true. Hence, the correct answer is option (a).

Q5. Which of following animals have not been depicted on the seals of Indus Valley Civilisation?

  1. Camel
  2. Goat
  3. Elephant
  4. Horse
  5. Buffalo

a) Only 1 and 3                b) Only 1 and 4                c) Only 2, 3 and 4                    d) Only 4 and 5

Ans:     B

Explanation:    A large no. of animals have been depicted on the seals of Indus Valley Civilisation. These include sheep, goat, humped bull, buffalo, elephant, etc. the bones of camels have been found in large number from various sites of Harappa civilization but the animal is not depicted on seals. Terracotta figurines of the horse have been found at Nausharo and Lothal, but no unambiguous depiction of this animal on seal has so far been found.

Q6. With reference to the Indus Valley Civilisation, consider the following statements:

  1. A symbol of Swastika has been depicted on seals, painting and graffiti.
  2. ‘Fire-alters’ have been found at Kalibangan and Lothal.
  3. Harappans practisised yoga.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1               b) Only 1 and 2                c) Only 2 and 3              d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    At Kalibangan, Lothal and Banawali a number of fire – altars have been found. Besides there the Swastika, a social symbol with Hindus, Buddhishts and Jain has been depicted on seals, painting and graffiti etc. A large number of Terracotta fingurines depict the individuals in various Yogic postures (asanas) indicating thereby that the Harappans practiced Yoga.

Hence, the correct answer is option D.

Q7. With reference to the Indus Valley Civilisation, consider the following statements:

  1. It is also called as Indus-Saraswati Civilasation.
  2. The excavations at Mohenjodaro was carried out by D.R. Sahini.
  3. The excavations at Harappa was carried out by R.D. Bannerjee.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 1 and 2          c) Only 1 and 3           d) Only 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    The Harappan Civilization was discovered in 1920-1921 following the excavations by R.D. Bannerjee at Mohenjodaro and by D.R. Sahini at Harappa. An alternative term for the culture in Indus-Saraswati Civilization, based on the fact that most of the Indus Valley sites have been found at the Halkra-Ghaggar River.

Hence, the correct answer is option B.

Q8. Consider the following statements:

  1. Northern-most site of Indus Civilisation in Daimadad.
  2. Southern- most site of Indus Civilisation in Manda.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1              b) Only 2            c) Both 1 and 2            d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The 1400 settlements discovered so far of Indus Valley Civilization are distributed over a very wide geographical area. Its known extent in the west is upto Sutkagendor in Baluchistan; Almagirpur in Meerut District (Uttarpradesh) in the east; Daimabad (Ahamdnagar District, Maharashtra) in South and Manda (Akhnoor) District, Jammu & Kashmir in the north.

Hence, the correct answer is option D.

Q9. Consider the following statements:

  1. Eastern-most site of Harappan Civilisation is Sulkagendor.
  2. Western-most site of Harappan Civilization is Alamgirpur.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1           b) Only 2         c) Both 1 and 2           d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Harappan Civilization covered part of Punjab, Sindh, Baluchistan, Gujarat, Rajastan and some parts of Western U.P. It extended from Manda in Jammu in the north to Daimabad in the south and from Alamgirpur in western U.P to Sulkagendor in Baluchistan in the west.

Hence, the correct answer is option D.

Q10. Match the following:

Ancient Site                             Archaelogical finding

  1. Banawali                                 1. Dockyard
  2. Dholavira                                2. Ploughed field
  3. Lothal                                     3. An inscription comprising ten large sized sign of the Harappan script
  4. Kalibangan                             4. Terracotta replica of a plough

Code:   A         B          C          D

a)         2          1          4          3

b)         1          2          3          4

c)         4          3          1          2

d)         3          4          1          2

Ans:     C

Explanation:    Terracotta replica of plough has been found at Banawali Dockyard has been found at Lothal. Scholars think that Lothal was a major trading centre of the Harappan civilization. The Ploughed field has been excavated at Kalibangan and an inscription comprising ten large sized sign of the Harappan script has been found at Dholavira.

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>