Chapter Wise India and the World Geography MCQ’s With Explanation

Today’s Topic: Lithosphere and Landforms / Earthquake and  Volcano

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (Indian and the World Geography) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: Lithosphere and Landforms / Earthquake and  Volcano

Q1. Which of the following are/is not metamorphic rocks?

  1. State
  2. Granite
  3. Clay
  4. Quartzite

a) Only 1 and 2            b) Only 2 and 3              c) Only 1 and 3           d) Only  2, 3  and 4

Ans:     (b)

Explanation:    Granite is igneous rock and clay is sedimentary rock. Hence the correct answer is option b)

Q2. “Ring of fire” is found around which ocean?

a) Pacific Ocean                 b) Atlantic Ocean                c) Indian Ocean                d) Antarctic Ocean

Ans:     (a)

Explanation:    There is a circular belt of volcanoes around the Pacific Ocean. It is called Ring of Fire because of the many active volcanoes in it. Hence, the correct answer is option a)

Q3. Consider the following statements:

1. The inner core of the earth is also known as the metallic core.

2. The density of the different shells of the earth goes on decreasing towards the centre of the earth.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1               b) Only 2                c) Both 1 and 2              d) Neither 1 nor 2

Ans:     (a)

Explanation:    The density of the different shells of the earth goes on increasing towards the centre of the earth. Hence, the correct answer is option (a).

Q4. Which of the following is/are extinct volcano?

a) Vesuvius in Italy                                                   b) Etna in Sicily

c) Barren island in Andaman group of islands         d) Mt. Kilimanjaro in Tanzania

Ans:     (d)

Explanation:   Mount Kilimanjaro in Tanzania in East Africa is an example of an extinct volcano. Hence. The correct answer is option d)

Q5. Consider the following statements:

  1. Granite is an example of extrusive igneous rocks.
  2. Basalt is an example of intrusive igneous rocks.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                  b) Only 2                 c) Both 1 and 2                 d) Neither 1 nor 2

Ans:     (d)

Explanation:   Basalt is an example of extrusive igneous rocks whereas Granite is an example of intrusive igneous rocks. Hence the correct answer is option d)

Q6. With reference to plate tectonics, consider the following statements.

  1. There are seven major plates 2. No plate consists of only continental crust
  2. Plates are permanent features.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                  b) Only 1 and 3                    c) Only 2 and 3                    d) 1, 2 and 3

Ans:     (a)

Explanation: Plates are not permanent features. They change in size and shape and the ones which do not contain continental crust can become victims of subduction. A plate can split or weld with another adjoining plate. Hence, the correct answer is option a)

Q7. Which of the following are surface waves?

1.P-wave

2. S-wave

3. Rayleigh wave

4. Love wave

a) 1 and 2               b) 2 and 3                    c) 3 and 4                    d) 2 and 4

Ans:     c)

Explanation:    Rayleigh and love waves are surface waves whereas P and S waves are body waves. Hence, the correct answer is option c)

Q8. Which of the following statements is not correct?

a) S wave cannot be sent through a liquid medium.

b) The mantle consists of solid rock.

c) S wave terminate at the mantle core boundary.

d) The earth’s core has a radius of 1500 km.

Ans:     (d)

Explanation:    The earth’s core has a radius of 3,470 km, a little more than half the earth’s total radius. Hence, the correct answer is option d)

Q9. With reference to the sea floor-spreading which of following statements are true?

The Atlantic Ocean is getting wider by several centimetres a year.

Pacific Ocean is getting bigger.

The Red Sea is a prt of the rock in the crust tha twill widen to produce a new ocean millions of year in future.

a) Only 1 and 2             b) Only 1 and 3              c) Only 2 and 3               d) 1, 2 and 3

Ans:     (b)

Explanation:    Pacific ocean is getting smaller not bigger due to sea floor spreading, Hence, the correct answer is option b)

Q10. Assertion (A): Monitoring of the emission of radon gas can serve as forewarn to the major                                          destruction due to earthquake.

         Reason (R) : Emission of radon gas decreases just before a major earthquake takes place.

Ans:     (c)

Explanation:   Assertion is true whereas Reason is not true since emission of radon gas increases not decreases just before a major earthquake takes place. Hence, the correct answer is option c)

 

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>