Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic: Vitamins and Plant Hormones


These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

 

Today’s Topic: Vitamins and Plant Hormones

Q1. Match the following and choose correct answer by using the codes given below.

List-I                                        List-II

A) Sleeping Disease            1) Fungus

B) Tuberculosis                    2) Virus

C) Polio                                3) Bacteria

D) Asthma                           4) Protozoa

Codes: A         B          C          D

a)        1          2          3          4

b)        2         3           4          1

c)       3           4          1          2

d)      4           3           2          1

Ans:      D

Explanation:

Sleeping Disease         –           Protozoa

Tuberculosis                –           Bacteria

Polio                            –           Virus

Asthma                        –           Fungus

 

Q2. Which of the following not correct:

a) Sleeping Disease, Dysentery, Malaria – Protozoa

b) AIDS, Polio, Rabbis – Virus

c) Titenes, Cholera, Gonorrhea – Bacteria

d) Asthma, Athletes Foot, Baldners – Helminthus

Ans:      D

Explanation:    Asthma, Athlete foot and baldners are caused by fungus but not by Helminthus. Diarrhea, Filaria is caused by helminthus, Sleeping disease, Dysentery and Malaria are caused by Bacteria.

 

Q3. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below:

List-I (Human Disease)                                    List-II (Effected Part)

A) Malaria                                                              1) Gums

B) Pyuria                                                                2) Spline & RBC

C) Dysentery                                                          3) Brain

D) Sleeping Disease                                              4) Intestine

Codes: A         B          C          D

a)        1           2          3          4

b)        2          1          4          3

c)        3          4          1          2

d)       4           3          2          1

Ans:     B

Explanation:

Malaria                              –           Spline & RBC

Pyuria                                –           Gums

Dysentery                          –           Intestine

Sleeping Disease              –           Brain

 

Q4. Which of the following not correct?

a) Wheat, Corn, Potato, Banana – Carbohydrate

b) Milk, Egg, Paneer – Vitamin-A

c) Lemon,Orange, Tomato, Chilli, Germinated seeds – Vitamin C

d) Pulse, Liver, Vegetables, Egg – Vitamin –B1

Ans:      D

Explanation:    Pule, Liver, Vegetables, Egg are sources of folic acid. Wheat, Corn,Potato, Banana are sources of carbohydrate. Milk, Egg, Paneer are sources of Vitamin-A and Lemon, Orange, Tomato, Chilli are source of Vitamin-C.

 

Q5. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below.

List-I (Minerals)                       List-II (Main Sources)

A) Sodium                             1) Salt, Fish, Meat, Milk

B) Calcium                             2) Paneer, Gram, Green, Vegetables

C) Magesium                         3) Vegetables

D) Phosporous                      4) Milk, Milets, Paneer

Codes: A         B          C          D

a)         1          2          3          4

b)         2          3          4          1

c)         3          4          1          2

d)        4           1          2          3

Ans:     A

Explanation:

Sodium           –           Salt, Fish, Meat, Milk

Calcium           –           Paneer, gram,Green vegetables

Magnesium      –           Vegetables

Phosphorous    –           Milk, Milets, Paneer

 

Q6. Which one of the following antimicrobial drugs is suitable for treatment of both tuberculosis and leprosy:

a) Rifampicin                         b) Streptomycin

c) P-aminosalicylic Acid        d) Terramycin

Ans:     A

Explanation:    Leprosy is caused by Mycobacterium leprae, while tuberculosis is caused by bacteria streptococcus or staphylococcus. Rifampicin is a common medicine in treatment of tuberculosis and leprosy. B. C. G. vaccine is used.

 

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below:

List-I (Hormone)                                              List-II (Related Gland)

A) Somatropic Hormone                                  1) Thyroid Gland

B) Triiodothyronine Hormone                           2) Pituitary Gland

C) Parathyroid Hormone                                   3) Adrenal Gland

D) Mineralocorticoids                                        4) Parathyroid Gland

Codes: A         B          C          D

a)        1           4          3          2

b)        2           3          4          1

c)        2           1          4          3

d)       3            4          2          1

Ans:     C

Explanation:

Somatotropic Hormone            –           Pituitary gland

Triiodothyronine Hormone       –           Thyroid Gland

Parathyroid Hormone              –           Parathyroid Gland

Mineralocorticoids                   –           Adrenal Gland

 

Q8. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below.

List-I                            List-II

A) Mango      –        1) Oryzasativa

B) Rice          –        2) Mangiferaindica

C) Wheat      –        3) Brassica campestris

D) Mustard    –       4) Triticumaestivum

Codes: A         B          C          D

a)         1          2           3           4

b)         2          1           4            3

c)        3           4           1            2

d)         4          3           2            1

Ans:     b)

Explanation:

Mango              –           Mangiferaindica

Rice                 –           Oryzasativa

Wheat              –           Triticumaestivum

Mustard           –           Brassica campestris

 

Q9. The pituitary gland by virus of its tropic hormones controls the secretary activity of other endocrine glands.

Which one of the following endocrine gland can function independent of the pituitary gland:

a) Parathyroid

b) Adrenals

c) Thyroid

d) None of these

Ans:     A

Explanation:    Parathyroid gland presents in thyroid gland. This gland secretes parathormone hormone, which regulates Ca++ and PO4-ion in body. This gland works independently to pituitary gland.

 

Q10.Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below:

List-I                              List-II

(Living organism)    (Scientific name)

A) Man – 1) Felisdomestica

B) Cow – 2) Canisfamilaris

C) Dog – 3) Bosindicus

D) Cat – 4) Homo Sapiens

Codes: A         B          C          D

a) 1 2          3          4

b) 2 3          4          1

c) 3 4          1          2

d) 4 3          2          1

Ans:      D

Explanation:

Man    –           Homo Sapiens

Cow     –           Bosindicus

Dog      –           Canisfamilaris

Cat       –           Felisdomestica

 

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.
With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>