Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic: Vitamins and Plant Hormones-2

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Vitamins and Plant Hormones

 

Q1. Which of the following would lead to malnutrition:

1) Imbalanced nutrition                                   2) Over nutrition                      3) Under nutrition

a) 1, 2 & 3             b) 1 & 2             c) 2 & 3               d) 1& 3

Ans:     A

Explanation:    Malnutrition, in its broad sense, means bad nutrition. It can be applied to both under nutrition and over nutrition and also for imbalanced nutrition. Some examples of malnutrition are – marasmus, kwashiorkor, starvation and under eating.

Q2. Consider the following statements:

AIDS is transmitted—

1) By blood transfusion                                   2) By sexual intercourse

3) Across the placenta                                    4) By mosquitoes and other blood sucking insects

5) By infected needle

a) 1, 2, 3, 4 & 5          b) 2, 3, 4             c) 1, 2, 3 & 5            d) 3, 4 & 5

Ans:     C

Explanation:    AIDS is Acquired Immune Deficiency Syndrome. It is transmitted by sexual intercourse, blood transfusion, infected needle and from pregnant mother to her baby across the placenta.

Q3. Which one of the following sets is correctly matched:

  1. Diphtheria, Pneumonias and Leprosy –Hereditary
  2. AIDS, Syphilis and Gonorrhea –Bacterial
  3. Colour, Hemophilia- Sex linked
  4. Polio, Japanese B encephalitis and Plague –Virual

a) Only 1              b) 2 & 3               c) Only 4             d) None of these

Ans:     C

Explanation:    Colour blindness and Hemophilia are sex linked disease. Colour blindless is an inability to perceive red and green colours. Hemophilia is an inability of body for blood coagulation during injury.

Q4. Which one of the following is a membrane that protects the developing embryo from desiccation:

a) Yolk sac              b) Allantois                 c) both 1 & b               d) Amnion

Ans:     D

Explanation:    Amnion is the extra – embryonic membrane formed in Amniotes (Mammals, birds and reptiles). Amnion contains amniotic fluid that protects growing embryo from desiccation and shock.

Q5. Most of the desert plants bloom during night time because:

a) Desert plants are sensitive to the phases of moon.

b) The desert insects are active during night time

c) Their blooming is controlled by low temperature.

d) Both a and c

Ans:     B

Explanation:    In desert condition, most of the activity of the plants and animals happens during night because of very high temperature in day time. The desert insects make them selves active and pollinate the flowers at night. To attract the insects, most of the desert plants bloom during night.

Q6. By weaving threads of physics, chemistry and biology into a rich tapestry, this remarkable scientist provides a unifying molecular view of the world. He discovered the wonderful properties of Vitamin-C, first as a cure of common cold and later as preventing agent against cancer. One of sciences major figures of all time referred to above is:

a) Linus Carl Pauling          b) G. N. Lewis

c) Funk                               d) Carl Land Steiner

Ans:     A

Explanation:    Linus Carl Pauling described properties of Vitamin-C which is found in lemon abundantly. He used this Vitamin in curing common cold. He also described its properties in cancer treatment.

Q7. Which of the following elements are present in all proteins:

1) Oxygen (O2)                               2) Nitrogen (N2)

3) Ammonia (NH3)                             4) Hydrogen

5) Carbon                                    6) Fluorine

Codes:

a) 1, 2, 3 & 4            b) 1, 2, 4 & 5            c) 2, 4, 5 & 6               d) 1, 4, 5 & 6

Ans:     B

Explanation:    All the proteins are formed of amino acid that contains COOH and NH2 as functional group. In this way, all the four elements – Carbon (C) , Oxygen (O) , Nitrogen (N) and Hydrogen are present in all proteins.

Q8. It begins as a single cell and gross into a merciless disease that claims millions of lives year after year. But scientists are steadily unlocking its mysteries and the fight against it, may now have reached a dramatic turning point. New discoveries promise better therapies and hope in the war against…. the disease referred into the above quotation is:

a) AIDS            b) Cancer             c) World Flue              d) Meningitis

Ans:     B

Explanation:    Cancer is a disease in which cell divides abnormally without stopping and results into tumour. The substance, which caused cancer, is called carcinogenic.

Q9. The nutritional deficiency condition that needs to be given top priority for remedial action in India today is:

a) Xerophthalmia               b) Pellagra                   c) Anemia                    d) Foot & Mouth disease

Ans:     A

Explanation:    Xerophthalmia is caused by Vitamin-A deficiency. This generally occurs in poored section of the society because they do not have adequate amount of fruits in diet. Anemia is caused by deficiency of blood.

Q10. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below:

List-I                            List-II

A) Protein            1) Keratin

B) Hormone            2) Progesterone

C) Vitamin            3) Carotone

D) Enzyme             4) Pepsin

Codes: A         B          C          D

a)     1         2          3          4

b)     2         3          4          1

c)     3         2          1          4

d)     4         3          2          1

Ans:     A

Explanation:

Protein         –           Keratin

Hormone         –           Progesterone

Vitamin         –           Carotene

Enzyme          –           Pepsin

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.

With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>