Chapter Wise General Science Mcq’s with Explantions

Today’s Topic: Circulatory System and Nutrition

These are most-important and most-expected Questions for IAS Prelims General Studies paper-1 (General Science) of UPSC Civil Service exam. Every day Himalai is coming with different subjects questions and answers with explanation analysis, these Questions will be both theoretical and fact based. Every day preparation will make a way for success, keep up your daily IAS Exam preparation with Himalai subject wise, chapter wise and topic wise Mcq’s with answers and analysis. We are providing our daily program list so that aspirant can note it and keep a watch on Himalai Mock test blogs for updated questions and get prepare for the Exam.

EveryDay Program List

Sunday- Indian and world Geography

Monday-General issues on Environmental Ecology, bio-diversity and Climate Change

Tuesday- General Science

Wednesday- Indian Polity and Governance

Thursday- History of India and Indian National Movement

Friday- Economic and Social Development

Saturday-Current Affairs Concepts

Today’s Topic: Circulatory System and Nutrition

Q1. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

1) The person with diabetes insipidus feels thirsty.

2) A person with diabetes insipidus suffers from excess secretion of vasopressin.

a) Both 1 and 2         b) Only 1          c) Only 2           d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Vasopressin or antidiuretic hormone is secreted by posterior pituitary gland. The deficiency of vasopressin results in a disorder known as diabetes insipidus. The main symptoms of diabetes insipidus are increase in thrist and increase in urination. Diabetes is a hormonal disease.

Q2. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

1) Cholera is a disease caused by bacteria                   2) Athlete’s foot is a diseases caused by virus

3) Filaria is a disease caused by Helminthus                4) Sleeping diseases is caused by Protozoa

a) 1, 2, 3 and 4            b) 2,3 and 4           c) 1,3 and 4           d) 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    Athlete’s foot disease is caused by fungus in condition where skin is left warm and moist for a long period. It results is itching and burning sensation. Cholera is a caused by bacteria. Filaira is a disease caused by Helminthus. Sleeping disease is caused by Protozoa.

Q3. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

1) Fatty acids should be a part of the balanced human diet.

2) The cell of the human body can not synthesize with fatty acids.

a) 1 and 2 are correct        b) Only 1 is correct

c) Only 2 is correct             d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    A balanced diet is one which contain the correct proportion and quality of virus nutrients such as fats, carbohydrates, proteins etc. to maintain health. The body cells of all mammals including man, can synthesize the various fatty acids except linolenic acid and linolenic acid which can be obtained only from food.

Q4. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

1) Lan Wilmut created the first cloned sheep.

2) Adam Osborne produced the first portable computer.

3) Polio vaccine was created by Levis Pasteaure.

a) 1, 2 and 3         b) 1 and 2 only         c) 2 and 3 only          d) 1 and 3 only

Ans:     B

Explanation:    The first successful computer was built by an American called Harmon Hollerith, 1988. The first personal computer was developed in 1975 by Altair and Apple company developed the portable computer in 1970 which was used by large number of people. Dolly, the sheep, the worlds first cloned mammals was produced by Ian Wimut of Roslin Institutes in 1996. Polio vaccine was created by Jonas E. Salk.

Q5. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

Assertion (A) : Scientists can cut apart and paste together DNA molecules at will, regardless of the source of the molecules.

Reason (R) : DNA fragments can be manipulated using restriction endonucleases and DNA ligases.

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A.

c) A is true but R is false.

D) A is false but R is true.

Ans:     A

Explanation:    Both A and R are true and R is the correct explanation of A. Restriction endouncleases and DNA ligases are used in recombinant DNA technology and DNA cloning.

Q6. What is Cyber knife treatment of cancerous tumours:

a) It delivers an extremely precise dose of radiation.

b) It is a robotic guided system

c) It can map the spread of tumour in the body.

d) It has higher accuracy.

Ans:     C

Explanation:    Cyberknife is a non-invasive, sub millimetre accuracy cancer treatment, that can treat most cancers without the need for surgery or nasty drugs and has no side effect. It has high resolution CT Scan and PET Scan of your long so that the computer can use the information to map the location of the tumour correctly which is essential to radio surgery.

Q7. Widespread resistance of Malarial parasite to drugs like chloroquine has prompted attempts to develop a Malarial vaccine to combat Malaria. Why is it difficult to develop an effective Malaria vaccine.

a) Man is only intermediate host and not the definitive host.

b) Man does not develop immunity to Malaria during natural infection

c) Vaccines can be developed only against bacteria.

d) Malaria is caused by different species of plasmodium.

Ans:     D

Explanation:    Malaira has caused by several species of plasmodium. Malaria parasite uses many tools to infect humans. The parasite genome is very plastic. They are more than 27,000 variants if one variant of malaria is treated successfully then another variant rises from the background.

Q8. Consider the following condition of a sick human body:

1) Swollen lymph nodes                                  2) Sweating at night

3) Loss of memory                                           4) Loss of weight

5) Uncontrolled growth of cells

Which of these are symptoms of AIDS?

a) 1, 2, 3, 4 and 5             b) 2, 3, 4 and 5           c) 1, 2, 3 and 4            d) 1, 3, 4 and 5

Ans:     C

Explanation:    AIDS is the disease of immune system in which immune system weakness and body becomes prone to different types of infections by pathogens. AIDS has symptoms at night, loss of memory and loss of weight. Uncontrolled growth of cells is symptom of cancer.

Q9. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below.

Assertion (A) : Unsaturated fats are more reactive compared with the saturated fats.

Reason (R) : Unsaturated fats have only single bonds in their structure.

a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.

b) Both A and R are ture but R is not correct explanation of A.

c) A is true but R is false.

d) A is false but R is true.

Ans:     C

Explanation:    Assertion is true but Reason is not correct. Compound having double bond in their structure are more unstable compound in comparison to single bond holder compounds. Unsaturated fats those have double bonds in their structures are more reactive than saturated fats.

Q10. With reference to the blood in a normal person, which one of the following statements is incorrect?

a) WBC provides immune system

b) The blood has more platelets than WBC

c) The number of leukocytes in the blood is often an indicator of discase

d) Compared to arteries, veins are less numerous and hold less of the body’s blood at any given time.

Ans:     D

Explanation:    The number of blood platelets per cubic mm in human blood is 3 lacs while WBCs are 5000 cubic mm of blood veins are as a complex as the arteries. Veins and arteries both are types of blood vessels. Arteries carry blood from heart to different organs to heart At any given time in a healthy human, the blood amount is same in both, as the circulation of blood never stops.

 

Himalai online Test Series Comming Soon

Chapter wise mock test series with analysis and explanation.

With this exam oriented MCQ’S and explanation one can know the depth of the topic and make themselves understand the strengths and corrective areas where they are standing in that topic preparation, One can learn and pass the exam with the help of Himalai test series with the standards of UPSC and exam oriented preparation. For more information register to Himalai.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>