UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY MEDIEVAL INDIA: India Under Akbar (Mughal Empire)

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

India Under Akbar

Q1. Consider the following Statements:

  1. Akbar was born in 1542 at amarkot.
  2. Akbar was coronoted at Kalanaur when he was 14 years old.
  3. Second Battle of Panipat was fought in the 1576.

Which one of the statement given above is are correct?

a) Only 1 and 2

b) Only 1 and 3

c) Only 2 and 3

d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:

Jalauddin Muhammad Akbar was the son of Humayun and amid Banu Begam. He was born at Amarkot in 1542. Akbar ascended the throne under the title of jalaluddin Muhammad Akbar badshag Gazi at the young age of 14 at Kalanaur, Punjab Second battle of Pnipat was fought in 156 (not in1576)  between the army of Akbar and Hemu, Pm of Muhammad Shah Adil of Bengal.

Hence, the correct answer is option (a)

Q2. Which of the following statement is false?

a) In second Battle of Panipat, Akbars army was led by Bairam Khan

b) Akbar conquered Malwa by ddefeating Baz Bahadur.

c) Battle of Haldhati was Faught in 1576

d) None of the above

Ans:     D

Explanation:    Bairam Khan represented Akbar in the second battle of panipat in 1556. Agaist Hemu, PM of Muhammad Shah Adil of Belgum. In 1561, Bahadur. The battle of Haldghati was faught in 1576 between rana Pratap of mewar and Mughal army led by man Singh Amer.

Hence the correct answer is option is (d).

Q3. Which of the following statements is False:

a) Abdul Rahim Khan Khan was the son of Bairam Khan.

b) Maham Anaga was Akbars foster mother

c) Akbar won the second battle of Panipat under the leadership of Man singh

d) None of the Above

Ans:     C

Explanation:    Bairam Khan was assaisinated enroute to mecca. Akbar married the widow of bairam Khan and took is infant son under his protection. The child Abdul Rahim Khan Khan was to become one of the leading officers of the empire and a hindi poet of note. Muham Anaga was the foster mother of Akbar. Adhem Kham who commanded the invansion of Malwa was his son.

It was under the leadership of Bairam Khan that Akbar won the second battle of Panipat in 1556 against Hemu, general of muhammad Shah Ail of Bengal.

Hence the correct answer is option is (c)

Q4. Consider the following statements:

a) In 1564, Akbar attacked the powerful and rich gond Kingdom of Gondwana

b) After defeat, Rani Durgawati Queen of the Gondwana married with the Akbar

Which of the statement given above is are correct?0

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Akbar attacked the powerful and rich Gond kingdom of Gondwana in 1564.

Is Queen, rani Durgawati, a Chandella pricess from the Mahoba, fought valiantly but killed herself to avoid captue when defeat seemed inevitable. A large number of woman committed Jauhar.

Hence, the correct answer is option is (a)

Q5. Consider the following statements:

  1. Ralph Fitch was the first English man to visit Akbars court.
  2. Akbar followed a policy of reconciliation with the Rajputs.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:

Akbar followed a policy of reconciliation with the Rajputs. Some of the Rajput princes entered into matrimonial alliances with him. In 1562, he married the daughter of Raja Bharmal of Jaipur. In 1570, he married princess of Bikaner and Jaiselmer. All these activities proved the way for friendship between Rajputs and Mughals, except Mewar.

In 1585, Ralph Fitch visited Akbar’s court He was the first Englishman to do so.

Hence, the correct answer is option is (c).

Q6. Which of the following were built by Akbar?

  1. Fetehpur Sikari
  2. Agra Fort
  3. Lahore Fort
  4. Allahabad Fort

a) Only 1, 2 and 3

b) Only 1, 2 and 4

c) Only 1, 3 and 4

d) Only 1, 2, 3 and 3

Ans:     D

Explanation:    Akbar built Fatepur Sikri, Agra Fort, Lahore Fort and Allahabad Fort, Agra Fort built with red sanstone was the model for Red Fort at Delhi. The building at Fateput included Diwan-i-Khan, Jodhabai’s palace, Birbal’s palace, and Mariam’s palace. Hence, the correct answer is option is (d).

Q7. What is the correct chronological order of conquering the following states by Akbar?

  1. Ranthambor
  2. Gujarat
  3. Gondwana
  4. Malwa

a) 4,3,2,1

b) 3,4,1,2

c) 4,3,1,2

d) 3,4,2,1

Ans:     C

Explanation:

The 1561 Malwa was conquered by defeating BazBahadur:

In 1564, Akbar attacked and conquered powerful and rich kingdom of Gondwana. In 1569, Ranthambor was conquered by defeating SurjanHada. In 1569, Ranthambor was conquered by defeating SurjanHada. In 1572, Gujarat was wrenched from Bahuden Shah by Mughals.

Hence, the correct answer is option is (c)

Q8. What is the correct chronological order of annexing the following states into Mughal Empire by akbar?

  1. Chittor
  2. Baluchistan
  3. Kashmir
  4. Asirgarh

a) 1,2,3,4

b) 1,3,2,4

c) 1,3,2,4

d) 3,1,2,4

Ans:     B

Explanation:

State                Year of Conquest by Akbar

Chittor                         1568

Kashmir                       1585

Baluchistan                  1595

Asirgarh                       1601

Hence, the correct answer is option is (b).

Q9. Consider the following statements:

  1. Ahmadnagar was the last state conquered by Akbar before his death.
  2. ChandBibi who ceded Berar to Mughal belonged to Ahmadnagar.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Asirgarh was the last state conquered by Akbar in 1601 before his death. Chand Bibi was the sister of BurhanNizam Shah of Ahmadnagar. In 1596, she agreed to cede Berar to the Mughals and to accept their sovereignty in return for recognition of the claims of her nephew, Bahadur Nizam shah.

Hence, the correct answer is option is (b).

Q10. Consider the following statements:

  1. Akbar built Buland Darwaza to commemorate his victory over Kashmir.
  2. Humayun’s tomb was built by Hazi Begum during the reign of Akbar.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    In 1572, Akbar conquered Gujarat, to commemorate his victory over Gujarat he built Buland Darwaza.

Hazi Begum built Humayun’s tomb. During Akbar’s region. It was synthesis of Iranian and Indian Styles.

Hence, the correct answer is option (b).

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>