UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY MEDIEVAL INDIA: India Under Akbar (Mughal Empire) Notes 2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: India Under Akbar

Q1. Consider the following events of Akbar’s life:

  1. Abolition of pilgrimage tax
  2. Visited Ajmer first time
  3. Abolition of Jaziya
  4. Foundation of Fatehpur Sikri

Arrange the above given events in correct chronological order?

a) 1,2,4,3

b) 2,1,4,3

c) 4,1,3,2

d) 2,1,3,4

Ans:     D

Explanation:    In 1562 akbar visited first time Ajmer. In 1563 Akbar abolished Pilgrimage tax. In 1564 Akbar abolished Jaziya. In 1571 Akbar laid the foundation of Fatehpur Sikri.

Hence, the correct answer is option is (d).

Q2. Who among the following were nine jewels of Akbar (Navratna)

  1. Birbal
  2. Abul Fazl
  3. Tulsidas
  4. Todarmal
  5. Tansen

a) Only 1, 2, 3 and 4

b) Only 1, 2, 4 and 5

c) Only 2, 3 and 5

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans:     B

Explanation:    Nine jewels of Akbar were

(i)  Birbal (administrator)

(ii) AbulFazl (scholar and statesman)

(iii) Faizi (scholar and statesman)

(iv) Todarmal (Finance Minister)

(v) Bhagwandas (Mansabdar)

(vi) Man Singh (Mansabdar)

(vii) Tansen(musician)

(viii) abur Rahim Khanekhana (Statesman and Hindi Poet)  and

(ix) Mull Do Pyaja.

Hence, the correct answer is option is (b).

Q3. Consider the following statements:

  1. In 1575, Akbar commissioned construction of the IbadatKhaha at FatehpurSikri.
  2. Mahzzar, issued by Akbar was prepared by Abul Fazl.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:

In 1575, construction of the Ibadat Khana was commissioned at FatehpurSikri by Akbar to discuss matter of faith.

In 1579, Akbar issued the controversial. Mahzar, prepared on his instruction by Shaikh Mubarak, path of AbulFazl. The Mahzr was a decree which entitled the emperor to choose one of the interpretation of Muslim law presented by the ulema in case of disagreement within its ranks. The Mahzar was disliked by ulema.

Hence, the correct answer is option is (a).

Q4. With reference to the Din-i-IIahi proclaimed by Akbar, consider the following statements:

  1. It was new religion to be followed by all people.
  2. Birbal, Raja Todal Mal and Bhagwan Das accepted it.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:

Din-i-IIahi proclaimed by Akbar was an order or people with a motto of peace with all (sulehkull), rather than as an eclectic religion. Akbar’s Hindu nobles preferred to remain aloof, with only Birbal consenting to become a member. Raja Todar Mal, Raja Bhagwan Das and Raja Man Singh all declined to associate with it.

Hence, the correct answer is option is (d).

Q5. With reference to the Mansabdari system of Akbar, consider the following statements:

  1. It was a single service combining both military and civil responsibility.
  2. Every officer was assigned rank. 3. It was hereditary system

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1and 2

b) Only 3

c) Only 2 and 3

d)  1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Akbar organized the nobility and his army by means of the Manasbdari system. It was single service combining both military and civil responsibility. Every officer assigned rank. (mansab). The ranks were divided into two zat and sawar. Zat fixed the status and salary of the individual. Sawar rank indicated thenumberof a cavalrymen (sawar), a Mansabdar was required to maintain. The Mansab was not hereditary. Hence, the correct answer is option is (a).

Q6. Which one of the following statements is/are correct?

  1. Akbar introduced the Zabti system also called Todarmal’sBandobast.
  2. In 1580, Akbar divided his empire into 12 subas.

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In 1582, Akbar instituted a new system called Dahsala developed by Todarmal and Muzzafar Khan TArbati. It is also called as Zabti system or Todarmal’sBandobast. Under this, the average produce of different crops and their average prices prevailing over the last 10 years were calculated and one-third of the average produce fined in rupees per bigha was demanded as the state’s share. Akbar divided the empire in 12 subas in 1580. The pattern of administration at the capital was repeated in each suba. He also appointed 2 governors in one province. At time of his death, there were 15 subas due to conquest in Deccan.

Hence, the correct answer is option is (c).

Q7. With reference to the Akbar’s administration, match the following:

Official                    Department

A. Diwan                    1. Judicial

B. MirBakshi              2. Revenue

C. Sadar                    3. Military

D. Qazi                      4. Religious grants

Code:

A         B          C          D

a) 1         2          3          4

b) 2         3          4          1

c) 3         2          4          1

d) 3         4          2          1

Ans:     B

Explanation:

Official                        Department

Diwan              Revenue

Mir Bakshi       Military

Sadr                 Religious grants

Qazi                 Judicial

Hence, the correct answer is option is (b).

Q8. With reference to the Akbar’s Mansabdari system, consider the following:

  1. Zat indicated the number of cavalrymen, a Mansabdar was required to maintain.
  2. Sawar fixed the status and salary of the individual.

Which one of the statement given above is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Akbar organised the nobility and hisarmy by means of the Mansabdari system. It was single service combining both military and civil responsibility. Every officer was assigned a rank (Mansab) The ranks were divided into two-Zat and Sawar. Zat fixed the status and salary of the individual. Sawar rank indicated the number of cavalrymen (sawar), a Mansabdar was required to maintain. No one could have a higher quota of Sawars than his Zat rank. Hence, the correct answer is option is (d).

Q9. With reference to the classification of land during Akbar, match the following:

List-I                List-II

A. Polaz              1. Land Cultivated once every three or four years

B. Parauti            2. Land in which two crops were raised every year

C. Chachar         3. Land unfit for cultivation

D. Banjar             4. Land left fallow for one year

Code:

A         B          C          D

a) 4         1          2          3

b) 1         2          4          3

c) 2         4          1          3

d) 1         2          3          4

Ans:     C

Explanation:

During Akbar’s reign land was divided into Polaj, Parauti, chachar and banjar.

Polaz land was one in which two crops were raised every year. Parauti land had to be left fallow for one year. Chachar land was cultivated once every three or four year. Banjar land was unfit for cultivation.

Hence, the correct answer is option is (c).

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>