UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:The Advent of Europeans and the Rise of British Paramountcy-2

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic: The Advent of Europeans and the Rise of British Paramountcy-2

1. Consider the following events:

  1. 1. Anglo-Nepalese War.
  2. Suppression of the Pindarics.
  3. End of the Maratha Confederacy.

The above events occurred under whose Governor Generalship?

a) Lord Hastings                 b) Lord Cornwallis                 b) Lord Wellesley                  d) Sin John Shore

Ans:     A

Explanation:    Lord Hastings came to India, as Governor General, for the second time, in 1813 and expanded the aggressive and imperialist polices of Lord Wellesley and paved the way for the expansion of the British Empire. He took three important actions which established the paramountcy of British Coloinism in India. These are the Anglo-Nepalese War (1814-1816), suppression of the Pindaris and end of the Maratha Confederacy. Hence, the correct answer is option A

2. Which one of the following statements is Not correct?

a) After Warren Hasting, Mac Pherson was made the Governor. General of Bengal temporarily.

b) Lord Cornwallis was succeeded by Sir John Shore.

.c) Lord Wellesley introduced the Permanent Land settlement in Bengal.

d) Lord Cornwallis Europeanised the Indian Civil services.

Ans:     C

Explanation:    After Warren Hastings, Moc Pherron was made the Governor General of Bengal temporarily. Later on Lord Cornwallis (1786-1793) become the Governor General. He Europeanized the Indian Civil Services and appointed Euopeans an all key ports. He introduced the permanent land settlement in Bengal which had a deep impact on Indian economy and which further deteriorated the economic life of Indian farmer. Lord Cornwallis was succeeded by Sir John Shore (1793-1798), who became the next Governor General of Bengal. Hence, the correct answer is option C.

3. Consider the following statements;

1. Treaty of salbai. Was signed between Warren Hastings and Nana Phadnauvis.

2. The second Anglo- Maratha War resulted in the abolition of the hereditary post of Peswa.

Which of the statements given above is / are correct?

a) Only 1                 b) Only 2            c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    In May 1782, the Treaty of Salbai was signed between Warren Hastings and Mahadji Scindia wherby Salsette and Bassein were given to the British Raghunath Rao was pensioned off and Madhav Rao II was accepted as the Peshwa. The treaty of salbai established the British influence in Indian politics and Mutual conflicts increased amongst the Marathas. The third Anglo-Maratha War (1816-1818) resulted in the abolition of the hereditary post of Peswa and end of the Maratha Power. Hence, the correct answer is option D.

4. What were the implication off the dual system of administration introduced in Bengal by Clive?

  1. Law and order virtually broke down
  2. Judicial system was crippled.
  3. Trade and Commerce flourished.
  4. Farmers became prosperous.

a) Only 1 and 2                 b) Only 1, 2 and 3            c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     A

Explanation:    The dual system of administration in Bengal and some sinister implications. First, due to this system of administration Law and order virtually brake down. The company’s officials developed the habit of disowning all responsibilities for anything that happened. Second, the dual system almost crippled the judicial system. The Nawab was powerless and the company officials were irresponsible. Thieves, dacoits and robbers held sway. Third his added to the woes of the farmer. The fertile Land of Bengal turned barren and at places was deserted. Revenue collection became arbitrary and work of collection of land tax was arranged to the highest bidder. Fourth, this system adversely affected the trade and commerce. The company held monopoly over trade. The company officials and servants carried out their own personal trade and made huge amounts of money causing a lot of damage to the Indian trade. Hence, the correct answer is option A

5. Which of the following statements are correct?

  1. Clive introduced the dual system of administration in Bengal.
  2. Warren Hastings terminated the dual system of administration in Bengal
  3. Shah Allam II gave the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the British.

a) Only 1 and 2                 b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Clive introduced the dual system of administration in Bengal instead of bringing the province directly under the Company’s rule. Under this system, the administration was divided between the company and the Nawab but the power was actually concentrated in the hands of the Company. This complex system remained in practice during the period from 1765 to 1722 and was after-wards terminated by Warren Hastings. Under the Treaty of Allahabad Shah Alam II got the districts of Kona and Allahabad and was also given an annual pension of 26 lakh rupees. In return these favors, Shah Slam II gave the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the British. Hence, the correct answer is option D

6. Consider the following statements:

  1. Nana Phadnavis was the supporter of Raghunath Rao and a bitter opponent of Madhan Rao II.
  2. Through Treaty of Purandar Madhav Rao II was accepted as the new Peshwa.

Which of the statements given above is / are correct?

a) Only 1 b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    Nana Phadnavis was the Supporter of Madav Rao II and a bitter opponent of Raghunath Rao. In March 1776, Treaty of Purandar was signed as result of which the new born Madav Rao II was accepted as the new peswa and was named Madav Narayan Rao. Warren Hartings treated the treaty of Purandar as a ‘scrap of paper’ and sanctioned operations against the Marathas. Hence, the correct answer is option B.

7. Which of the following statements is/are correct about Madav roa?

  1. After the death of Narayan Rao, he became the fifth Peshwa.
  2. He defeated the Nizam of Hyderabad, the ruler of Mysore, the Rohillas, Rajputs and Sats.
  3. He confined the Mughal Emperor Shah Alam II by giving him an annual pension.

a) Only 1                 b) Only 2 and 3                       c) Only 3            d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    After the death of Balaji Baji Rao, Madav Rao (1761-1772) become the fourth Peshwa. He was barely 17 years old at that time his uncle Raghunath Rao was made his custodian. Madav Rao tried to strengthen and reorganize the Maratha power. He defeated the Nizam of Hyderabad, the ruler of Mysore, the Rohillas, Rajputs and Jats. In 1771, he confined the Mughal Emperor shah Alam II by giving him an annual pension, but he died of tuberculosis when he was pmu 27 uears old. Narayan Roo (1772-1773) was made next Pehwa. Hence, the correct answer is option B.

8. Which one of the following statements is incorrect?

a) The Battle of Plassey wasfought in 1757.

b) The Battle of Buxar was fought in 1764.

c) Nawab of Bengal Mir Jafar shifted his capital from Murshidabad to Monghyr.

  1. d) After the Battle of Plassey Mir Jafar was made the Nawab of Bengal.

Ans:     C

Explanation:    Mir Jafar was the commander-in-Chief of the army of Nawab of Bengal Sirajud-daula. As a reward for his help during the Battle of Plassey, he was made the Nawab of Bengal by the British. But, the British replaced Mir Jafar with Mir Kasim (His son-in-law) as Nawab of Bengal. As soon as Mir Kasim became the Nawab, he shifted his capital from Murshibadad to Monghyr. Thus, option C is not correct statement. Hence the correct answer is option C.

9. Arrange the following Princely states in Chronological order of their annexation under the system of Doctrine of Lapse?

1. Nagpur                 2. Satara           3. Sambolpur               4. Jhansi          5. Udaipur.

a) 2,3,5,4,1 b) 2,3,1,4,5                  c) 5,4,1,2,3                  d) 4,5,2,3,1

Ans:     A

Explanation:    Annexation                  Years

Satara                           1848

Sambalpur                   1849

Udaipur                       1852

Jhansi                          1853

Nagpur                         1854

Hence, the correct answer is option A

10. Consider the following statements:

1. The Supremacy of Mughal Empire came to end after the Third Battle of Panipat.

2, During the tenure of Lod Hastings it was only in Punjab and Sindh that the British had not yet established their suzerainty.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                 b) Only 2                 c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 no 2

Ans:     C

Explanation:    When Lord Ellenborugh (1842-1844) became the Governor General he was faced with the task of regaining the lost presenting of the English forces that had been defeated in the first Anglo-Afghan War (1839-1842). He adopted a policy of outright aggression and conquests of Sindh. By April 1843 the British had conquered the whole of Sindh. Lord Dalhousie became the Governor General of East India Company in January 1848.. On 29 March 1849, he claimed the annexation of Punjab with the British dominion. Third battle of Panipat resulted in the defeat of the Marathas by Ahmad Shah Abadli and the death of Viswas Rao and Sodashiv Rao Bhav. After the death of Aurangzeb, the Marathas were fast emerging as the dominant power in India. But their crushing defeat in the battle shattered their strength. The Maratha confederacy disintegrated paving the way for the British to emerge as the paramount power in India. After this disastrous battle, the

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>