UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA:Modern XII British Administrative Structure & Organization of Government in India 1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic:Modern XII British Administrative Structure & Organization of Government in India 1

1. With reference to the development of Railways in India, consider the following statements:

  1. In Mumbai, the earliest suggestion to build a railway in India was made.
  2. The steam-driven railways in India was first proposed in England.

Which of the above given statements is / are correct?

a) Only 1                      b) Only 2               c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    The earliest suggestion to build a railway in India was made in Madras (not in Mumbai) in 1831. But the wagons of the railway were to be drawn by horses. Construction of steam-driven railways in India was first proposed in England in 1834. It was given strong political support by England’s railway promoters, financiers, mercantile houses trading with India and textile manufactures. Hence, the correct answer is option B

2. With reference to the development of Railways in India, consider the following statements:

  1. In 1834 construction and operation of railways in India was started by private companies of England.
  2. In 1869 the Government of India divided to build new railways as state enterprises.
  3. After 1880, railways were built through private enterprise as well as through state agency.

Which of the above given statements are correct?

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                       c) Both 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Construction of steam-driven railways in India was first proposed in 1834 in England. It was decided that the Indian railways were to be constructed and operated by private companies. Who were guaranteed a minimum of five percent return on their capital by the Government of India. In 1869, the Government of India decided to build new railways as state enterprise since this system proved very costly and slow. After 1880, railways were built through private enterprise as well as through state agency. Hence, the correct answer is option D.

3. During the British period, what was meant by term ‘Investment’?

a) Investment in Indian Industries by British Capitalists.

b) Investment in British Industries by Indian Capitalists.

c) Investment in Indian Industries by Indian Capitalists

d) Purchase of Indian goods by the east India Company out of the revenue of Bengal and to export them.

Ans:     D

Explanation:    In 1765, the East India Company acquired the Diwani of Bengal and gained control over its revenues. The company, even more than it servants, soon directly organized the drain. It began to purchase Indian goods out of the revenue of Bengal and to export them. These purchases were known as ‘Investments’. Hence, the correct answer is option D.

4. Which of the following are the features of Pitt’s India Act of 1784?

  1. This Act gave the British Government supreme control over the Company’s affairs.
  2. It established Board of Control
  3. The Governor General was given the authority to overrule his council in matters affecting the interest of the Empire in India.

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                      c) Both 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    In 1786, the Governor-General was given the authority to overrule his council in the matters of importance affecting safety, peace or the interests of the Empire in India. Hence, the correct answer is option A.

5. Which of the following are the features of charter Act of 1813?

  1. The trade monopoly of the East India Company was ended.
  2. Trade in tea and trade with China were still exclusive to the East India Company
  3. The debts of the East India Company were taken over by the Government of India.

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                       c) Both 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    It was through the charter Act of 1833 (and not the charter Act 1813) that the debts of the East India Company were taken over by the Government of India. Hence, the correct answer is option A.

6. Consider the following statements.

  1. The first telegraph line from Calcutta to Agra was opened in 1860.
  2. Lord William Bentick introduced the postage stamps in India.

Which of the above given statements is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2            c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    The British established an efficient and modern postal system and introduced the telegraph. The first telegraph line from Calcutta to Agra was opened in 1853. Lord Dalhousie introduced the postage stamps in India. Previously cash payment had to be made when a letter was posted. Hence, the correct answer in option D

7. Which of the following statements is /are correct?

  1. Through Pitts India Act of 1784 the number of members in the Governor General’s Council was increased from four to five.
  2. The Pitts India Act of 1784 Subordinated the Presidencies of Madras and Bombay to the Governor –General and Council of Bengal.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    The Pitts India Act was passed in 1784 in order to remove demerits of the Regulalery Act of 1773. A board of control consisting of six member was set up by the British Parliament to look after all civil, military and revenue affairs of the Company barring only its trading activities. In India, the number of members in the Governor General’s Council was reduced from four to Three. The Act also subordinated the Presidencies of Madras and Bombay to the Governor General and Council of Bengal, Hence, the correct answer is option B.

8. Which of the following are the features of Regulating Act of 1773?

  1. Governor of Bengal was designated as the Governor General.
  2. A Supreme Court was established in Calcutta.
  3. East India Company got constitutional status.

a) Only 1 and 2                      b) Only 1 and 3                       c) Both 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    The British Parliament passed the Regulating Act in 1773 by which changes were introduced in the administrative structure of the company both in England and in India. The number of the Directors of the Company was taken to 24. In India the Governor of Bengal came to be designated as the Governor General. As per the provisions of the Act, a Supreme Court was established at Calcutta comprising of a Chief Justice and three other Judges. The special feature of the Act was the apart from granting the status of trading company, it also conferred the East India Company constitutional status and provided it with political powers. Hence, the correct answer in option D.

9. Consider the following statements:

  1. Lord Cornwallis was the first Governor General who established a regular police force on the British pattern in India.
  2. Lord William Bentick used the police to eliminate thugi.

Which of the statements given above is / are correct?

a) Only 1                      b) Only 2                      c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Police formed important organ of the Company’s administrative structure. Cornwallis was the first Governor General who established a regular police force on the British pattern in India. The development in the system of police in England took place only later during the tenure of Robert Peel. Lord William Bentick used the police to eliminate thugi. These thugs were not only looting the people by deceit but also killing innocents out of greed. Hence, the correct answer is option C.

10. Which one of the following statements is not correct?

a) Warren Hastings was the first Governor General, who paid his attention towards Judicial Organization.

b) Chief Justice of the Supreme Court established under Regulating Act of 1773 was appointed by the Governor General.

c) Lord Cornwallis divested the District Collector off all judicial powers.

d) None of these.

Ans:     B

Explanation:    A Supreme Court was for the first time established at Calcutta by the Regulating Act in 1773. It had a Chief Justice and three other judges. The appointment of all these judges used to be made by the Crown. The Supreme Court held its proceedings on the basis of English Laws. Hence, the correct answer is option B.

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>