UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA: The Mauryan -1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation. To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with the answer explanation. You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and an in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

1) Consider the following statements:

  1. Chandragupta Maurya was the first ruler who unified entire India under one political unit.
  2. The Arthashastra provides information about the Administrative system of the Mauryan empire.

Which of the statements given above is/ are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The Maurya empire was the first and one of the greatest empires that were established on Indian soil. The vast Mauryan Empire stretching from the valley of the Oxus to the delta of Kaveri was given a well-knit, common administration. It was Chandra Gupta Maurya who first unified entire India under one political unit. Kautilya’s Arthashastra gives us detailed information about the administrative system of the Mauryan empire. Hence, the correct option is C.

2) Which one of the following statements is incorrect?

a) The other name of Chanakya was Kautilya.

b) India was written by Chanakya.

c) Vishakha Dutta wrote a play, “Mudraraksha”.

d) Alexander died in 323 B.C in Babylon.

Ans:     B

Explanation:    The Chanakya is also known as Kautilya. He wrote Arthashastra which gives us detailed information about the administrative system of the Mauryan empire. Megastenese (not Chanakya) wrote India. He was the Greek ambassador from the court of Seleucus to that if Chandragupta Maurya.

The Mudrasaksha is a play written by Vishakha Dutta uses the terms like Vrishla and Kulahina for Chandragupta which mean a person of humble origin. In 323 B.C, Alexander died in Babylon. Hence, the correct option is B.

3) Consider the following statements:

  1. The book, Indica is stored in its original form.
  2. India is the most reliable source of information of the Mauryan period.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Megasthenese’s Book Indica is last but some fragments of it are known to us in the form of quotations in the works of the later Greek writers. Despite some discrepancies and inaccuracies in the information provided by Megasthene, it is, nevertheless, a useful source. However, the most important and authentic source for the history of the Mauryan period is provided by the inscription of Ashoka. Hence, the correct option is D.

4) Which of the statements given above is/are correct?

  1. The Buddhist source like Mahavamsa and Dipavamsa describe Chandragupta Maurya as a Vrishala and Kulahina.
  2. The Mudrarakshasa of Vishakha Datta describes Chandragupta Maurya as a scion of the Kshatriya clan.

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Not much is known about the early life and ancestry of Chandragupta Maurya. The Buddhist sources like Mahavamsa and Dipovamsa describe Chandra Gupta as a scion of the Kshatriya clan of the Moriya branch of Sakyas who live in Pipphalivana. The Mudrarakshara, a play written by Vishakha Dutta, uses the terms like Vrishala and Kulahina, for Chandragupta Maurya which means a person of humble origin. Hence, the correct option is D.

5) Consider the following statements:

  1. A dam on the Sudarshana lake was constructed by Pushyagupta.
  2. Cholas and Pandyas were the immediate neighbors of Ashoka.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The Junagarh rock inscription of Rudraman says that a dam on the Sudarshana lake for irrigation was constructed by Pushyagupta, a provincial governor of Chandragupta Maurya. Rock Edict II and XIII of Ashoka mention that his immediate neighboring states were those of Cholas, Pandya, Satyaputras, and Keralaputras. Hence, the correct option is C.

6) With respect to Chandragupta Maurya, consider the following statements.

  1. He was educated at Taxila.
  2. Chandragupta defeated the Nanda and became the ruler of the Magadha empire.
  3. He was defeated by greek Kshatrapas ruling in the region of north-western India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     B

Explanation:    From the Greek and Jain sources we get information that Chandragupta Maurya took advantage of the disturbances caused by the invasion of Alexander and his sudden death in 323 B.C. in Babylon. He with the help of Kautaliya raised a large army and launched campaigns. He overthrew the Greek Kshatrapas ruling in the region of north-western India. Chanakya, finding the signs of royalty in the child Chandragupta, took him as his pupil and educated him at Taxila which was then a great center of learning. After defeating Nanda, Chandragupta became the ruler of the Mugadha empire. Hence, the correct answer is option B.

7) Consider the following statements:

  1. The conquest in south India was made by Ashoka.
  2. Ashoka was the son of Bindusara.
  3. No inscription of Ashoka has been found in south India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2         c) Only 1 and 2                        d) Only 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    Ashoka’s inscriptions have been found at Maski, Yerragudi, and Chitradurga in Karnataka. Since Ashoka and his father Bindusara are not known to have made conquest in south India. It can be said that it was conquered by Chandragupta Maurya. Hence, the correct option is B.

8) Which of the following were the immediate neighboring states of Ashoka?

  1. Cholas         2. Pandyas       3. Satyaptras                4. Keralaputras

a) Only 1 and 2                     b) Only 1, 2 and 3                   c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Ashoka’s inscription has been found at Maski, Yerragudi, and Chitradurga in Karnataka. Rock Edict II and XIII of Ashoka mention that his immediate neighboring states were those of Cholas, Pandyas, Satyaputras, and Keralaputras. Hence, the correct answer is option D.

9) At which of the following place/places in Karnataka Ashoka’s inscription have been found?

  1. Maski                     2. Yerragudi                 3. Chitradurga

a) Only 1                     b) Only 1 and 2                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    Ashoka’s inscription has been found at Maski, Yerragudi, and Chitradurga in Karnataka. Further, it is also known that conquest in south India was not made by Ashoka and Bindusara. It was made by Chandragupta Maurya. Hence the correct answer is option D.

10) Consider the following statements:

  1. Chandragupta Maurya abdicated his throne and migrated to south India to live as Jain ascetic.
  2. Seleucus was the Greek ambassador in the court of Chandragupta Maurya.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Megasthenes was the Greek Ambassador from the court of Seleucus to that of Chandragupta Maurya. He wrote accounts of India and Indian people. Chandragupta Maurya abdicated his throne and retired to Sravanbelgola in Karnataka with his teacher, the Jain ascetic Bhadrabahu. Local inscription of a later period refers to his giving up life as a devout. Jain by fast unto death at that place, hence, the correct answer is option A.