UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA: The Harappan Civilization-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

1) Match the following.

Harrapan sites                          Place

  1. Lothal                                     1. Haryana
  2. Kalibangan                             2. Rajasthan
  3. Banawali                                3. Gujarat
  4. Suktagendor                           4. Sind

Code:   A         B          C          D

a)         3          2          1          4

b)         2          3          1          4

c)         3          2          4          1

d)         2          3          4          1

Ans:     A

Explanation:    Lothal is in Kathiyawar district of Gujarat. It was the port city. Kalibangan is in Ganganagar district of Rajasthan. The ploughted field has been excavated here. Banawali is in Hissar district of Haryana. Suktagendor, situated in Sindh (Pakistan), was an important coastal town of the Indus civilization. It is said that Suktagendor was originally a port which later cut off from the sea due to coastal uplift. Hence, the correct answer is option A.

2) Match the following.

Harrapan settlement                 River

  1. Mohenjodaro                         1. Ghaggar
  2. Kalibanga                               2. Ravi
  3. Harappa                                 3. Indus
  4. Alamgirpur                             4. Hindon

Code:   A         B          C          D

a)          3          1          4          2

b)          3          1          2          4

c)          1          3          4          2

d)          1          3          2          4

Ans:     B

Explanation:    Mohenjodoro is located on the bank of river Indus. Kalibanga is located on the bank of river Ghaggar. Harappa is located on the bank of river Ravi. Alamgirpur is located on the bank of river Hindon. Hence, the correct answer is option B.

3) With reference to the Indus Valley Civilisation, consider the following statement:

  1. The Indian Valley houses were built of bricks
  2. There was no drainage system
  3. Bathrooms were important features of most houses.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2          b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) Only 3

Ans:     B

Explanation:    The Indus Valley people used burnt bricks of good quality as the building material. Almost every Indus Valley house had a evidence of bathroom, and in some cases there is evidence of bathroom on the first floor. Indus Valley towns and villages had impressive drainage system. Drains were made of mortar, lime and gypsum and covered with large brick slabs for easy cleaning. Hence, the correct answer is option B.

4) Which of the statements given above is/are correct?

a) The seals of Indus Valley civilization was made of clay.

b) Harappan weights and measures were cubical and spherical in shape.

c) Indus Valley people had a great civic sense of sanitation.

d) Harappan people domesticated animals.

Ans:     A

Explanation:    More than 2500 seals of Indus Valley Civilization have been found. There are made of satellite (not clay). They mostly depict a single animal-unicorn bull, elephant, rhinoceros, etc-but some also depict trees, semi-human and human figurine, in some cases participating in a ceremony. Options (b), (c) and (d) are true. Hence, the correct answer is option (a).

5) Which of following animals have not been depicted on the seals of Indus Valley Civilisation?

  1. Camel          2. Goat             3. Elephant      4. Horse           5. Buffalo

a) Only 1 and 3          b) Only 1 and 4                       c) Only 2, 3 and 4                    d) Only 4 and 5

Ans:     B

Explanation:    A large no. of animals have been depicted on the seals of Indus Valley Civilisation. These include sheep, goat, humped bull, buffalo, elephant, etc. the bones of camels have been found in large number from various sites of Harappa civilization but the animal is not depicted on seals. Terracotta figurines of the horse have been found at Nausharo and Lothal, but no unambiguous depiction of this animal on seal has so far been found.

6) With reference to the Indus Valley Civilisation, consider the following statements:

  1. A symbol of Swastika has been depicted on seals, painting and graffiti.
  2. ‘Fire-alters’ have been found at Kalibangan and Lothal.
  3. Harappans practisised yoga.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 1 and 2                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     D

Explanation:    At Kalibangan, Lothal and Banawali a number of fire – altars have been found. Besides there the Swastika, a social symbol with Hindus, Buddhishts and Jain has been depicted on seals, painting and graffiti etc. A large number of Terracotta fingurines depict the individuals in various Yogic postures (asanas) indicating thereby that the Harappans practiced Yoga. Hence, the correct answer is option D.

7) With reference to the Indus Valley Civilisation, consider the following statements:

  1. It is also called as Indus-Saraswati Civilasation.
  2. The excavations at Mohenjodaro was carried out by D.R. Sahini.
  3. The excavations at Harappa was carried out by R.D. Bannerjee.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 1 and 2                       c) Only 1 and 3                        d) Only 2 and 3

Ans:     A

Explanation: The Harappan Civilization was discovered in 1920-1921 following the excavations by R.D. Bannerjee at Mohenjodaro and by D.R. Sahini at Harappa. An alternative term for the culture in Indus-Saraswati Civilization, based on the fact that most of the Indus Valley sites have been found at the Halkra-Ghaggar River. Hence, the correct answer is option B.

8) Consider the following statements:

  1. Northern-most site of Indus Civilisation in Daimadad.
  2. Southern- most site of Indus Civilisation in Manda.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation: The 1400 settlements discovered so far of Indus Valley Civilization are distributed over a very wide geographical area. Its known extent in the west is upto Sutkagendor in Baluchistan; Almagirpur in Meerut District (Uttarpradesh) in the east; Daimabad (Ahamdnagar District, Maharashtra) in South and Manda (Akhnoor) District, Jammu & Kashmir in the north. Hence, the correct answer is option D.

9) Consider the following statements:

  1. Eastern-most site of Harappan Civilisation is Sulkagendor.
  2. Western-most site of Harappan Civilization is Alamgirpur.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Harappan Civilization covered part of Punjab, Sindh, Baluchistan, Gujarat, Rajastan and some parts of Western U.P. It extended from Manda in Jammu in the north to Daimabad in the south and from Alamgirpur in western U.P to Sulkagendor in Baluchistan in the west. Hence, the correct answer is option D.

10) Match the following:

Ancient Site                             Archaelogical finding

  1. Banawali                                     1. Dockyard
  2. Dholavira                                     2. Ploughed field
  3. Lothal                                          3. An inscription comprising ten large sized sign of the Harappan script
  4. Kalibangan                                  4. Terracotta replica of a plough

Code:   A         B          C          D

a)          2          1          4          3

b)          1          2          3          4

c)          4          3          1          2

d)          3          4          1          2

Ans:     C

Explanation:    Terracotta replica of plough has been found at Banawali Dockyard has been found at Lothal. Scholars think that Lothal was a major trading centre of the Harappan civilization. The Ploughed field has been excavated at Kalibangan and an inscription comprising ten large sized sign of the Harappan script has been found at Dholavira.