UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA: The Evolution of Jainism and Buddhism-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

  1. Consider the following statements:
  2. Rig Veda mentions two Tirthankaras, namely, Rishabhanath and Aristhanemia.
  3. Vayu Purana mentions Rishaba as the incarnation of Narayan.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    Jainism has great antiquity. The names of two Tirthankaras namely, Rishabhanath and Aristhanemia find mention in Rig Veda. Vayu Purana and Bhagwat Purana mention Rishabha as the incarnation of Narayana. A few scholars believe that the nude torso found at Harappa belongs to some Tirthankara. The Jain tradition traces Jainism to a remote antiquity represented by a succession of twenty four Tirthankars. The first Tirthnakara was Rishabhanath. Hence, the correct answer is option C.

2) Which of the following statements?

Rishabhanath was the first Tirthankara.

Mahavira was the twenty-third Tirthankara.

Mahavira was born in Kundagrama.

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     b

Explanation: The Jain tradition traces Jainism to a remote antiquity represented by a succession of twenty-four Tirthankaras. The first Tirthankara was Rishbhanath. Vardhamana mahavira was the twenty-fourth Tirthankara (not twenty-third). He was the last Tirthankara and was born in the village Kundagrama near Vaisali about 540 B.C. Hence, the correct answer is option B.

3) With reference to Vardhamana Mahavira, consider the following statements:

  1. He was the twenty-fourth Tirthankara.
  2. His mother was the sister of Chetaka, Lichchavi noble of Vaisali.
  3. He was the last Tinthankara.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     d

Explanation:    Vardhamana Mahavira was the twenty-fourth and the last Tinthankara. He was born in the village Kundagrama near  Vaisali about 540 B.C. his father Siddhartha was the head of famous kshatriya inatrika clan and his mother Trisala was the sister or Chetaka, an eminent lichchhavi noble of Vaisali. Hence, the correct answer is option D.

4) Which of the statements given above is/are correct about Vardhamana Mahavira?

  1. His wife name was Yasoda.
  2. He attained Kaivalya at Pawapuri.
  3. His followers came to be known as Jainas.

a) Only 1 and 2                       b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    According to some Jain traditions, Mahavira was married to Yasoda and lived a life of a householder. He left his home and became an ascetic at the age of thirty. At the age of 42, under a sal tree at Jimbhikagrama (not Pawapuri) as the bank of river Rijipalika, Mahavira attained Kaivalya (supreme Knowledge). His followers were came to be known as Jainas. At the age of 72 in 468 BC, he passed away at Pawapuri near biharsharif in Bihar. Hence, the correct answer is option B.

5) With reference to the teaching of Mahavira, consider the following statement:

  1. Jainism denied the existence of God.
  2. The universe is eternal.
  3. Rejected the authority of Vedas.

Which of the statement given above is/are correct?

Ans:     C

Explanation:    Jainism does not deny the existence of gods but refuses to give gods any important part in the universe scheme. The world for Jains is not created, maintained or destroyed by a god but functions through a universal or eternal law. The universe is eternal. It’s existence is divided into cycles of progress and declines. Jainism rejected the authority of the Vedas and do not attach any importance to the performance of sacrifices. Hence, the correct answer is option C.

6) According to Jainism salvation is possible by-

  1. Abandoning all possessions
  2. A long course of fasting
  3. Self-mortification
  4. Study and meditation

a) Only 1, 2 and 3                       b) Only 1, 2 and 4       c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    According to Jainism salvation is possible only by abandoning all possessions, a long course of fasting, self – mortification, study and meditation. Hence, the monastic life is essential for salvation. Hence, the correct answer is option D

7) Match the following

List I (Event)                                        List II (Place)

  1. Mahavira’s birthplace                       1. Pawapuri
  2. Mahavira’s Enlightment                    2. Kundagrama
  3. Nirvana of Mahavira                         3. Jrimbhikagrama
  4. First Jain council                               4. Patliputra

Code:   A         B          C          D

a)         4          1          2          3

b)          1          4          2          3

c)          3          2          1          4

d)          2          3          1          4

Ans:     D

Explanation: Mahavira was born in the village Kundagrama near Vaisali about 540 B.C. At the age of 42, under a sal tree at Jimbhi kagrama on the bank of river Rijupalika, he attained Enlightenment. At the age of 72 in 468 B.C., Mahavira passed away at Pawapuri near Biharsharif in Bihar. First Jain Council was held at Patliputra under the chairman ship of Stulabhadra. Hence, the correct answer is option D.

8) Consider the following statements:

  1. The leader of the sect Swetamabaras was Sthulabhadra..
  2. Jainism was spread in South India under the leadership of Sthulabhadra.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1          b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation: After the death of Mahavira, doing the reign of king Chandragupta Maurya, a severe famine led to a great exodus  of Jain monks from the Ganga Valley to the south India, where they established important centers of Jainism. Bhadrabahu, who led the emigrants, insisted on the retention of the rule of nudity which Mahavira had established. Sthulabhadra, the leaders of the monks who remained in the north, allowed his flowers to wear white garments. Hence arose the two sects of the Jains, the Digambaras (sky-clad, i.e., naked) and Swetambaras. Hence, the correct answer is option A.

9) Which of the statements given above is/are correct?

  1. Chandragupta Maurya patronized Jainism.
  2. Jain under the leadership of Bhadrabahu migrated to south India due to confront with Chandragupta Maurya.
  3. Dhadrabahu was the leader of Digambaras sect.

a) Only 1 and 2          b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     B

Explanation:    It is said that about two hundred years after the death of Mahavira a terrible famine broke out in Magadha. At that time Chandragupta Maurya was the King, and Bhadrabahu was the chief of the Jain community. These two with their followers, went to Karnataka, leading Sthulabhadra incharge of Jains. Bhadrabahu was the leader of Digambaras sect and Sthulabhadra was the leader of Swetambaras sect. Jainism reached the highest point in Chandragupta Muarya’s time in Kalinga, it was greatly patronized by Kharavela in the first century A.D. Hence, the correct answer is option B.

10) Which of the following are included in the Eight Fold Path prescribed by Buddha?

  1. Right action          2. Right Exertion                      3. Right desire              4. Right meditation

a) Only 1, 2 and 3          b) Only 1, 2 and 4       c) Only 2, 3 and 4        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     B

Explanation: The Eight Fold Path (Astangikamarga) of Buddha are: i) right speech, ii) right action, iii) right means of livelihood, iv) right exertion, v) right mind fullness, and vi) right meditation, vii) right resolution and, viii) right view. Hence the correct answer is option B.