UPSC NCRET HISTORY NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC HISTORY INDIA: Stone Age Culture / the Neolithic Age/ Chalcolithic Culture in India

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation. To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with the answer explanation. You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and an in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

1) Match the following:

Paleolithic Phase                      Tools used

Lower                                        1. Barrels and Blades

Middle                                        2. Cleavers and Choppers

Upper                                         3. Burins and Scrapers

Code:   A         B          C

a)         2          1          3

b)         2          3          1

c)         1          2          3

d)         3          2          1

Ans:     A

Explanation:    The poleolithic age in India has been divided into three phases according to the nature of stone tools used by the people: lower, middle and upper. Hand onxes cleavers and choppers were used during lower paleolitic age. Middle Paleolithic phase is characterized by the use of stone tools made of talks mainly borers and blade. The upper Paleolithic phase is marked by burins and scraper. Hence the correct answer is option A

2) With reference to the paintings in the Mesolithic culture, consider the following statements:

  1. Animals are the most frequently depicted subject
  2. Adamgarh group of rock-shelter shows a hunting scene of rhinocerous by a large number of people.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    In the Mesolithic period paintings, animals are the most frequently depicted subject either alone or in large and small groups and shown in various poses. There are also some hunting scenes of which the rhinocerous hunt from the Adamgarh group of rock- shelters is indicatives of the joining of a large number of people for the hunt of bigger animals, hence, the correct option is C.

3) Consider the following statements:

  1. The earliest human fossils have been found in Africa.
  2. The earliest human beings were taller in height.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    It is now well established that the earliest human fossils found in Africa date back to 4.2 million years. These specimens show that the earliest human beings were shorter in height and had a smaller brain. The human evolved over a period of there 42 lakhs years and the present form reached about 50000 years ago. Hence, the correct option is A

4) With reference to the evolution of life on the earth, match the following:

List I (period)                           List II (life)

  1. Jurassic                                 1. First coniferous trees
  2. Permian                                 2. First Vertebrater
  3. Carboniferous                        3. First binds
  4. Ordovician                             4. First reptiles

 

Code:   A         B          C          D

a)        4          3          2          1

b)        2          3          1          4

c)        1          2          3          4

d)        3          1          4          2

Ans:     D

Explanation:    The correctly matched pairs are:

List I (period)                                         List II (life)

  1. Jurassic                                                  First binds
  2. Permian                                                  First coniferous trees
  3. Carboniferous                                         First reptiles
  4. Ordovician                                              First Vertebrater

5) Consider the following statements:

  1. The earliest Neolithic settlements in the Indian subcontinent first developed at Mehrgarh.
  2. Pottery first appeared in the sixth millennium B.C.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1        b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The earliest Neolithic settlement in the Indian subcontinent first developed in the west of the Indus. Here at Mehrgarh, the Neolithic culture began about 8000 B.C and soon it became a widespread phenomenon. With the onset of the sixth millennium B.C., pottery first handmade and then wheel made came into use. Hence, the correct option is C.

6) With reference to the chalcolithic culture consider the following statements:

  1. The most distinguishing feature of there culture in their distinct painted pottery.
  2. Their economy was based on subsistence agriculture, hunting, and fishing.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1        b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     C

Explanation:    The most distinguishing feature of Chalcolithic cultures in their distinct painted pottery. The Kayatha culture was characterized by a sturdy red slipped ware. The Ahar culture had distinctive black and redware. The Malwa ware was rather coarse in fabric, but had a thick buff surface over which designs were made either in red or black. The Prabhas and Rangpur ware is called lustrous redware. Jorwe ware was too painted black on red. The chalcolithic cultures economy was based on subsistence agriculture, stock raising, and hunting and fishing.

7) With reference to the Chalcolithic culture, consider the following statements:

  1. Daimabad and Inamgaon are well-known settlements of Malwa culture.
  2. The Rangpur culture sites are located mainly on the Chambal and its tributaries.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1        b) Only 2        c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D

Explanation:    Prakash, Daimabad, and Inamgaon are some of the best-known settlements of Jorwe culture. The people of Malwa culture settled mostly on the Narmada and its tributaries. Navdatoli, Eran and Nagada are the three best-known settlements of Malwa culture. The Rangpur culture sites are located mostly on Ghelo and Kalubhan river in Gujarat. The Settlements of Kayatha culture are located mostly on the Chambal and its tributaries. Hence, the correct option is D.

8) Which of the following settlements belong to the Malwa culture?

  1. Navdatoli        2. Eran             3. Prakash                    4. Nagada

a) Only 1, 2 and 3        b) Only 1, 2 and 4       c) Only 3 and 4                        d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    The people of Malwa culture settled mostly on the Narmada and its tributaries. Navdatoli, Eran and Nagada are the three best known settlements of Malwa culture. Navdatoli measures almost 10 hectares and is one of the largest Chaleolitshic settlements in the country. It has been seen that some of these sites were fortified and Nagada had even a bation of mud bricks. Eran similarly had a fortification wall with a moat. Prakash is a settlement of Jorwe culture. Hence, the correct option is B.

9) With reference to the religious beliefs of the people of Chalcolithic culture, consider the following statements:

  1. The worship of mother goddess and the bull was in vogue.
  2. Fine-worship was prevalent.
  3. People didn’t believe in life after death/

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1 and 2        b) Only 1 and 3                       c) Only 2 and 3                        d) 1, 2 and 3

Ans:     A

Explanation:    Religion was an aspect that interlinked all the Chalcolithic culture. The worship of the mother goddess and the bull was in vogue. The mother goddess is depicted on huge storage far of Malwa culture in any appliqué design.

Fire- worship seems to have been a very widespread phenomenon among the chalcolithic people. Fire-altars have been found from a large number of chalcolithic sites during the course of excavations.

The occurrence of pots and other funerary objects found along with the burials of the Malwa and Jorwe people indicated that people had a belief in life after death. Hence, the correct option is A.

10) With reference to ochre colored pottery (OCP) culture, consider the following statements:

  1. This culture flourished in upper Gangetic plains.
  2. The OCP people used copper tools but do not have the knowledge of cultivation.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1        b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Ochre Coloured Pottery (OCP) culture flourished in the upper Gangetic plains. This culture is identified by the use of pottery with bright red slip and painted in black. This pottery has been found all over upper Gangetic plains. The OCP people used copper tools and cultivated rice, barley, gram, and khaseri. Hence, the correct option is A.