UPSC NCERT GENERAL SCIENCE NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC General Science:Functional Properties-1

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important & expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

Today’s Topic:Functional Properties-1

1. Consider the following statements regarding Electron:

1) Atomic mass is equal to number of electron plus number of proton.

2) Mass of an electron is 1/1831 of mass of hydrogen atom.

3) e/m ratio of electron is 1.76*10 8 coulomb/gram.

4) In neutral atom number of electrons is equal to number of proton.

a) 2 and 3                   b) 2, 3 and 4                   c) 1 and 2                    d) None of these.

Ans:     B

Explanation:    Atomic mass (Z) = No. of protons + No. of electrons.

Electron is a negatively charge = particle whose mass is 9.1 x 10-31 kg and charge = -1.6 x 10-19C.

Mass of sub atomic particle is as follows :

Neutron>proton>electron.

e / m ratio of electron is 1.76 x 108 coulomb/gram.

2. Consider the following statements related to blue-ray disc:

1) It has the same thickness as DVDs and CDs.

2) The first prototype blue-ray disc player was released in USA.

3) The name blue-ray disc refers to the blue laser used to read the disc, which allows information to be stored at a greater density than is possible with longer wavelength red laser used for DVDs.

a) 1, 2 and 3                   b) 1 and 2                   c) 2 and 3                    d) 1 and 3

Ans:     D

Explanation:    The first prototype blue ray disc player was released in April, 2003 in Japan. Dimension of DEV’s and CDs are almost same. DVD is called Digital Video Device. It stores data and information. It is a secondary memory.

3. Consider the following statements and choose correct option:

1) Sonar is a system that uses sound echo to detect and locate objects.

2) High frequency sonar has limited range whereas low frequency sonar has a greater range.

3) The sonar of dolphins is considerably more sophisticated than any man made sonar in the world.

a) All of the above                   b) Only 2 and 3                   c) None of these                      d) 1 and 3

Ans:    A

Explanation:    SONAR is based on the principle of sound wave reflection. High frequency SONAR is used for locating small targets or for observing large targets in great details but has a limited range. Low frequency SONAR has a greater range. Some of the properties of dolphin sonar are:

1) It is multiband and multimode ion nature.

2) Frequency-hopping capability.

3) Penetrating single-pulse system.

4. Consider the following statements related to optical fiber and select correct option:

1) Light is propagated down on optical fiber by refraction and internal reflection.

2) Electrical signals are converted into pulses of light by semi conductor devices known as LED.

3) It has large bandwidth, less noisy and cost effectiveness compared to copper cables.

a) 1, 2 and 3                   b) Only 1                   c) 2 and 3                    d) None of the above.

Ans:     A

Explanation:    Optical fiber is a thin cylindrical cable made of glass fiber used for transmitting light signals. Light is propagated in optical fiber by refraction and total internal reflection. It has large bandwidth, less noisy and very economic. The band width of optical fiber transmission system is upto 1 million GHZ.

5. Match the following List-1 and List-2:

List-1                           List-2

  1. Silver                          A. Cinebar
  2. Mercury                     B. Horn silver
  3. Copper                      C. Galena
  4. Lead                          D. Cuprite

Codes:

A         B          C          D

a) 2        1          4          3

b) 1         2          3          4

c) 2         1          3          4

d) 1         2          4          3

Ans:     A

Explanation:

Silver              Horn silver

Mercury           Cinebar

Copper             Cuprite

Lead                Galena (PbS)

6. Which of the following statements regarding ester is not correct:

a) The reaction between an ester and an acid is termed as Saponification.

b) Ester is formed by reaction of acid and Alcohol.

c) The conversion of an acid into an ester termed as esterification.

d) All of the above are correct.

Ans:    A

Explanation:    Saponification is the reaction between a metallic base and an easter. When decomposition of an easter occurring upon its reaction with water, the easter said to be /know as hydrolyzed. So in the given option (a) is not correct about easter.

7. Consider the following statements and select the correct code/answer.

1) Methyl is usually referred to simply as ether.

2) Most ether are volatile, light, flammable liquids.

3) Chemically, the ether are inert, stable compounds, not readily affected by alkales of acid.

a) 1 and 3 are correct                   b) 2 and 3 are correct

c) Only 3 is correct                       d) 1, 2 and 3 are correct.

Ans:    B

Explanation:    Ethyl ether is simply referred to as ether/edger. The chemical formula of an edger is ‘R-O-R’, in which O is an oxygen atom and R and R represent either the same of different organic radicals.

8. Consider the following statements and select the correct code/answer:

1) Monel metal is an alloy of nickel magnese, iron and copper.

2) Element like gold, copper and silver which are in the group of II they periodic table are known as coinage metal. Code:

a) Only 1 is correct                   b) Only 2 is correct

c) 1 and 2 are correct                d) 1 and 2 are incorrect.

Ans:     C

Explanation:    In the case of coinage metal, they have some common properties like, they are generally found in native state as they are not very reactive, acid, water and air have slow activity on these elements, these are heavy, hard, ductile and malleable.

9. Given below are name of some alloys and their constituents. Match them and select correct answer/code:

Composition:                                                   Alloy:

  1. A) Copper and nickle                                          1) Constantum
  2. B) Mg.Zn, Al and Mz                                           2) Electrum
  3. C) Iron, Mn and Carbon                                      3) Poweter
  4. D) Antimony, Sn (tin), Cu and Bismuth               4) splege leisen

Codes

A         B          C          D

a) 1         2          4          3

b) 1         2          3          4

c) 2         3          1          4

d) 4         2          1          3

Ans:     A

Explanation:

Cu and Ni                                           –           Constantum

Mg, Zn, Al and Mn                              –           Electrum

Iron, Mn, Carbon                                 –           Spiege leisn

Antimony, Sn, Cu and Bismath                       –           Poweter

10. Given below are the name of certain chemicals match with their medicinal use and select correct code:

List-1:                                            List-2:

  1. A) Iodex                                    1) Chloroquine
  2. B) Asprin                                    2) Methyl salicylyte
  3. C) Malarial drug                         3) Cephalosporins
  4. D) Orthopedic surgery                 4) Saticyclic acid

Codes:

A         B          C          D

a) 2         4          1          3

b) 4          2          1          3

c) 3           4          2          1

d) 1           2          3          4

Ans:     A

Explanation:

Iodex                          –           Methyl salicylyte

Asprin                          –           Salicyclic acid

Malarial drug               –           Chloroquine

Orthopedic surgery      –           Cephalosporins

 

 

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>