UPSC NCERT ECOLOGY AND ENVIRONMENT NOTES: TOPIC WISE SOLVED MCQ’s

UPSC ECOLOGY AND ENVIRONMENT: Animal Community-3

Analyzing IAS exam pattern, it is evident that candidates should have clear understanding concepts and this is possible through daily IAS preparation.To assist you Himalai IAS coaching is come up with UPSC subject wise most important&expected IAS prelims questions series with answer explanation.You can assess your everyday learning and keep in check with your IAS planning and preparation. We are also providing our daily program list so you can keep track of our Himalai IAS question series updates.

HIMALAI ONLINE TEST COMING SHORTLY

The most awaited Himalai online IAS test series is coming up shortly. With more than 20 years of experience, Himalai IAS coaching has become one of the pioneers in understanding UPSC exam requirements. These exclusive mock tests are a complete package of UPSC expected questions, answers and in-depth explanation of each topic prepared by experts with years of IAS coaching experience. Himalai IAS coaching test series will assess your daily IAS preparation and will be the guiding light throughout your IAS journey. To know more register to Himalai

 Today’s Topic: Animal Community-3

Q1. Which of the following are social insects?

1. Ants

2. Wasps

3. Bees

4. Termites

 a) Only 1, 2 and 3

b) Only 3 and 4

c) 1, 2, 3 and 4

d) None

Ans:     C

Explanation:    Social insects are those which live and work together in a colony for a common good. Ants, wsps, bees and termites are all social insects. The population of a colony is divided into three castes. Each insect belongs to one of these castes. The castes are queen, worker and drone.

2. Consider the following statements:

1. Arrow-poison frogs are found in the rainforests of south and central America.

2. Goliath is the smallest frog.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1         b) Only 2         c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Arrow-poison frogs are found in the rainforests of South and Central America. The deadly poison that is produced by their skin given them their name.

Goliath is the largest frog from West Africa which measures up to 80 cm and weighs up to 3 kg. While the smallest frog is found in Brazil and is about 8.5 mm long.

3. Consider the following statements:

1. Animals which are restricted to narrow limits of variation in atmospheric humidity are referred as euryhygric.

2. Animals which accommodate themselves to wide variations in atmospheric humidity are referred as stenohygric.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     D The term steno phygric is applied to those animals which are restricted to narrow limits of variation in atmospheric humidity as for example amphibians, worms, most snails, hippopotamic and water buffaloes, conversely, those animals which accommodate themselves to wide variations in humidity are termed euryhygric.

4. Which of the following are stenohygric?

1.Amphibians                         2. Hippopotami                        3. Water buffaloes          4. Worms

a) Only 1 and 2                        b) Only 2 and 3                       c) Only 2, 3 and 4        d) Only 1, 2, 3 and 4

Ans.     D  The stenohygric animals are those animals which are restrict to narrow limits of variation in atmospheric humidity. Ex-amphibians, worms, most snails, hippopotami and water buffaloes.

5. Consider the following statements:

1. Euryhygric animals are more common among the insects, birds and mammals.

2. Species which are tolerant to wide range of temperature are termed as stenothermal.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1                     b) Only 2              c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     A

Explanation:    Those animals which accommodate themselves to wide variations in atmospheric humidity are termed euryhygric. Euryhygric animals are more especially common among the insects, birds and mammals.

Species which are tolerant to wide range of temperature are termed as eurythermal. Those species which can exist only within narrow range of temperature are said to be stenothermal.

6. Which of the following are stenothermal animals?

1. Crocodiles                          2. Penguins                          3. Sperm whale

a) Only 1 and 2                        b) Only 2 and 3                       c) Only 1 and 3                        d) None

Ans.     A Species which can exist only within narrow range of temperature are termed as stenothermal ex-crocodiles and penguines. Stenothermal animals may be either heat-tolerant or cold-tolerant. Species which are tolerant to wide range of temperature are termed as eurythermal, ex-sperm whale and some of the predatory cats.

7. Consider the following statements:

1. A sufficient amount of food is an indispensable condition for the habitability of an area for animals.

2. Animals vary in their dietary requirements.

Which of the statements given above is/are correct?

a) Only 1             b) Only 2                     c) Both 1 and 2                        d) Neither 1 nor 2

Ans:     c) Plant, either directly or indirectly, provide food supplies for animals and a sufficient amount of food is an indispensable condition for the habitability of an area for animals. Animals vary in their dietary requirements : some are purely herbivorous, living on vegetation e.g. antelopes and horses, some are strictly carnivorous, praying on other creatures, and some are omnivorous, eating both plants and animals.

8. Match the following:

List-I                            List-II

  1. Saprophytes             1. Animals which depend on other living organisms for their food and life
  2. Parasites                  2. Animals who take their food through their mouths.
  3. Holozonic                3. Animals which live on organic compounds in solution form derived from dead plants and animals.

Code:

A         B          C

a) 1         2          3

b) 3         1          2

c) 3          2          1

d) 2          1          3

Ans:     B

Explanation:    Saprophytes are those animals which live on organic compounds in solution form derived from dead plants and animals.

Parasites are those animals which depend on other living ogranisms for their food and life.

Holozonic animals are those who take their food through their mouths. All the big. Animals like elephants, cows, lions etc. are included in this category.

9. Which of the following Fauna are found in Valley of Flower National Park located in Uttarkhand.

1. Asiatic black bear             2. Snow leopard             3. Musk deer                4. Blue sheep

a) Only 1, 2 and 3             b) Only 3 and 4                       c) 1, 2 and 4                d) 1, 2, 3 and 4

Ans:     D

Explanation:    Valley of Flower National Park is located in Western Himalayas in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora. It is also home to rare and endangered animals, including Asiatic black bear, Snow leopard, Musk deer, Brown bear and Blue sheep.

10. Which of the following species are listed as Critically Endangered by IUCN?

1. Great Indian Bustard             2. Red Panda             3. Fin Whale                4. Amboli Bush Frog

a) Only 1 and 2                        b) Only 1 and 4              c) Only 2 and 3           d) Only 2, 3 and 4

Ans:     B

Explanation:    The Amboli bush frog is a rare shrub frog species found in the Western Ghats of India. It is listed as Critically Endangered by IUCN.

Great Indian Bustard or Indian bustard is bustard found in India and the adjoining regions of Pakistan. It is also listed as Critically Endangered by IUCN.

The Fin Whale is listed as Endangered and Red Panda is listed a Vulnerable species by IUCN.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>